Mobilitat com en la prepandèmia

Trànsit apel·la a la «màxima prudència» a les carreteres per Setmana Santa

La sortida de la primera fase mobilitzarà uns 490.000 vehicles i coincideix amb l’inici de les vacances escolars i universitàries

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

Aquest divendres a les 15.00 hores comença l’operació sortida de Setmana Santa a Catalunya i el director del Servei Català de Trànsit (SCT), Ramon Lamiel, ha apel·lat a la «màxima prudència» a les carreteres, perquè s’espera una densitat de desplaçaments com la d’abans de la pandèmia. La sortida de la primera fase coincideix amb l’inici de les vacances escolars i universitàries: mobilitzarà aquest divendres uns 490.000 vehicles des de l’àrea metropolitana de Barcelona, i la DGT preveu 3,7 milions de desplaçaments a tot el país.

Hores clau de la primera fase

L’operació sortida d’aquesta primera fase finalitzarà demà dissabte a les 15.00 hores. El tram horari amb més volum de trànsit serà aquest divendres de les 14.00 a 21.00 hores, i demà dissabte de les 11.00 a les 14.00 hores.

Quant a la tornada, Trànsit preveu que s’allargui des de les 12.00 hores a les 24.00 hores del diumenge 10 d’abril, tot i que les hores amb més volum de circulació seran de les 18.00 a les 21.00 hores. La primera operació tornada mobilitzarà un total de 245.000 vehicles.

Les vies on es poden registrar retencions durant l’operació sortida d’aquest divendres i dissabte són l’AP-7, la C-16, la C-17, la C-65, la C-31, l’N-340 i l’N-145. Quant a la tornada del diumenge 10, a aquestes vies s’hi sumaran la C-33, l’A-2 i la C-55.

A més, cal tenir en compte els trams afectats per obres que poden veure reduïda la capacitat viària o disposar de carrils més estrets, on s’ha de circular amb precaució.

Descompressió de la pandèmia i alliberament dels peatges

Lamiel ha demanat «extremar la precaució» a la carretera i insisteix a «no abaixar la guàrdia en cap moment» durant la conducció per evitar sinistres. «Podem viure una Setmana Santa de gran mobilitat. D’una banda, per l’efecte descompressió de la pandèmia, i de l’altra, per l’increment de la mobilitat que estem registrant a les autopistes per l’alliberament dels peatges», ha remarcat el titular de Trànsit.

«Fem una crida a la responsabilitat de tots, treballem junts per aconseguir una Setmana Santa sense víctimes mortals», ha demanat el responsable.

37 víctimes mortals a les carreteres

Aquest 2022, ja hi ha 37 persones mortes per sinistres a les carreteres catalanes, quan el mateix període del 2021 van morir 22, i en el cas del 2019, 39. D’aquest total de víctimes mortals, una tercera part (37%) pertanyen a col·lectius vulnerables: 5 eren motoristes, 2 eren ciclistes i 7 eren vianants.

En aquest sentit, el SCT recorda la importància d’utilitzar els sistemes de seguretat passiva: no manipular el telèfon mòbil ni altres dispositius electrònics per evitar distraccions, respectar els límits de velocitat i no combinar l’alcohol o altres drogues i la conducció.

Notícies relacionades

A més, cal insistir en la necessitat de revisar el vehicle abans de sortir a la carretera, ja que amb un bon manteniment s’eviten incidències durant la circulació.

Muntanya i platja

L’operació especial de Setmana Santa no només coincideix amb el començament de les vacances escolars i universitàries, sinó també amb la descompressió de les restriccions de mobilitat postcovid i amb l’alliberament dels peatges. Això fa que s’esperi un gruix important de mobilitat d’oci que es dirigirà tant cap a destinacions de muntanya, ja que les estacions d’esquí catalanes tenen previst mantenir obertes les seves instal·lacions fins al 18 d’abril, com cap a la platja, cap a la Costa Brava i la Costa Daurada.