Setmana Santa amb mascaretes

La mascareta deixarà de ser obligatòria en interiors el 20 d’abril

  • La mesura de protecció continuarà sent preceptiva previsiblement en el transport públic, els hospitals i les residències

La mascareta deixarà de ser obligatòria en interiors el 20 d’abril
4
Es llegeix en minuts
Patricia Martín
Patricia Martín

Periodista

Ubicada/t a Madrid

ver +

Per fi s’ha revelat el misteri. La ministra de Sanitat, Carolina Darias, ha informat aquest dimecres als consellers reunits en un Consell Interterritorial de Salut que el govern aprovarà el final de l’obligatorietat de la mascareta en interiors el 19 d’abril. Darias ha explicat posteriorment que el reial decret amb els canvis es publicarà en el BOE l’endemà i entrarà en vigor aquell mateix dia, és a dir, el 20 d’abril.

Malgrat això, la Ponència d’Alertes, que reuneix els experts del Govern i les comunitats, s’ha inclinat perquè el tapaboques continuï fent-se servir en determinats àmbits, com el transport públic, els hospitals, els centres de salut i les residències d’avis i l’Executiu seguirà les seves recomanacions a l’hora de modificar el decret que regula l’ús de la mesura de protecció contra la covid. Així mateix, els tècnics han recomanat «un ús responsable» quan hi hagi aglomeracions de persones i persones vulnerables. En l’àmbit escolar, cau l’obligació excepte per al professorat i el personal que sigui vulnerable. I de manera voluntària, evidentment, es podrà continuar utilitzant, sempre que es percebi que existeix un risc.

I és que el president del Govern, Pedro Sánchez, va obrir per primera vegada la porta a desterrar la mascareta el 21 de febrer, però la decisió s’ha anat retardant a causa que la incidència no ha baixat tant com s’esperava i ni entre els tècnics ni entre les comunitats hi havia unanimitat sobre quan es podia fer aquest pas. Per exemple, Andalusia i Extremadura havien reclamat en els últims que s’esperés a prendre la decisió unes setmanes més, ja que ha passat poc temps des que va entrar en vigor la modificació del sistema de vigilància mitjançant la qual només els malalts greus de covid i la població vulnerable fa quaranta.

Al contrari, fa setmanes que comunitats com la de Madrid i Catalunya reclamen al Govern que no ajorni més la retirada, a causa que l’alta cobertura vacunal ha provocat un descens de la incidència i que la covid causi estralls més lleus. Però el Ministeri de Sanitat ha preferit seguir el criteri de la Ponència d’Alertes i esperar que passi la Setmana Santa, ja que en aquest període vacacional s’incrementen les interaccions socials.

El conseller català, Josep Maria Argimon, no ha pogut anar aquest dimecres a la reunió setmanal del Consell, que en aquesta ocasió s’ha celebrat de manera presencial a Toledo, però la conselleria de Salut ha enviat aquest matí una carta al Ministeri pressionant perquè es retiri com més aviat millor el tapaboques, i que es doni prioritat a l’«entorn escolar».

De fet, Argimon va amenaçar dies enrere a Sanitat de demanar a la Generalitat que retirés l’obligació de la mascareta a les aules si el Govern central no feia aquest pas, malgrat que el decret que regula la mesura de protecció és competència estatal. Madrid, al seu torn, ha criticat que el Govern ajorni la decisió fins després de Setmana Santa; mentre que Euskadi ha mostrat el seu desacord amb «la manera» en què s’ha traslladat l’acord, ja que «s’ha elevat a definitiu el que era un esborrany de la Ponència d’Alertes, sense haver-lo enviat abans a les comunitats i sense passar, si més no, per la Comissió de Salut Pública celebrada ahir».

Més enllà de les maneres, Andalusia ha considerat «precipitada» la retirada i, en el costat oposat, l’amfitrió de la trobada, el president de Castella-la Manxa Emiliano García-Page, ha aplaudit una decisió que considera «prudent» i que arriba en un moment en què «Espanya necessita més que mai tirar endavant».

Després de deixar enrere la fase aguda de la pandèmia, el nou sistema de vigilància no comptabilitza tots els casos (ja que només es fan tests als majors de 60 anys, als vulnerables i als qui estiguin ingressats) i, per tant, ja no hi ha una estadística que mesuri la incidència en tota la població. No obstant, les dades en la gent més gran de 60 anys indiquen que la covid segueix estancada en uns 400 casos per 100.000 habitants (en concret 426 segons les últimes dades), quan els especialistes van pronosticar que per Setmana Santa la incidència se situaria en uns 50.

L’entorn europeu

Notícies relacionades

El descens de la corba s’ha frenat, però com que la pressió hospitalària no acusa aquest alentiment, el Govern ha decidit acabar amb la restricció més important que continua vigent, l’ús de la mascareta en tots els interiors, en línia amb la decisió adoptada per altres països europeus com França, el Regne Unit i Noruega. Així mateix, el Congrés va sol·licitar relaxar l’ús de les mascaretes el 31 de març a través d’una moció de Ciutadans que va tirar endavant amb el suport del PSOE i Vox, l’abstenció d’Unides Podem i el vot en contra del PP i el PNB.

«Des de la gradualitat i comptant amb l’ assessorament dels experts, he comunicat al Consell que el pròxim dia 19 d’abril portarem un reial decret al Consell de Ministres en virtut del qual deixaran de ser obligatòries les mascaretes en interiors, encara que queden alguns supòsits imprescindibles», ha explicat la ministra en una descans de la reunió territorial.

Temes:

Mascaretes