Relaxació de les restriccions
Els experts recolzen el final de la mascareta en interiors
El president dels infectòlegs d’Espanya creu que els indicadors epidemiològics «ja no han d’estar a la capçalera de comandaments de la infecció» perquè ara la malaltia és lleu
Els experts recolzen retirar ja la mascareta dels interiors perquè la covid-19 s’ha convertit, majoritàriament, en una malaltia lleu. «És adequat fer-ho, però amb matisos: és prioritari treure-les a les escoles, on les infeccions són lleus o asimptomàtiques, i en interiors on hi hagi adults sans. Però és imprescindible mantenir-les en persones vulnerables», apunta José Manuel Cisneros, el president de la Societat Espanyola de Malalties Infeccioses i Microbiologia Clínica (Seimc).
La Seimc reclama mantenir el tapaboques als hospitals, centres sociosanitaris i residències d’avis, allà on hi ha persones en què la protecció de la vacuna és menor i poden agafar la malaltia greument. «La mascareta ha sigut un benefici en salut pública extraordinari que han portat les mesures anticovid, i s’ha de mantenir», afegeix Cisneros. Igual que ell, epidemiòlegs com Antoni Trilla, Cap de Medicina Preventiva de l’Hospital Clínic, i infectòlegs com Benito Almirante, Cap de Malalties Infeccioses de la Vall d’Hebron, també creuen que és el moment de retirar la mascareta en interiors. Trilla recolza la proposta de Catalunya: retirar la mascareta en interiors després que s’hagi retirat de totes les aules.
No obstant, la mesura és rebutjada pel president dels immunòlegs, Marcos López Hoyos, que ha assenyalat aquest mateix dimecres que, amb una incidència d’uns 400 casos per 100.000 habitants, és «prematur» prescindir de la peça de protecció.
La icona pandèmica
Sigui com sigui, Espanya ha entrat en el compte enrere perquè el tapaboques, la peça més icònica de la pandèmia, sigui desterrada per sempre o almenys deixi de ser utilitzada en certs espais interiors i per alguns col·lectius. El rellotge es va posar a córrer quan el 21 de febrer Pedro Sánchez, tot just 11 dies després que la protecció deixés de ser obligatòria en exteriors, va anunciar que més aviat que tard» el tapaboques tampoc seria necessari en interiors. Una promesa que va reiterar el cap de setmana passat en el comitè federal del PSOE.
No obstant, dimarts en una conversa informal amb periodistes durant el vol a Letònia va assenyalar que encara cal estar pendent de l’evolució de la corba atès el repunt que han experimentat algunes comunitats. Així mateix, va manifestar que falta saber si la ponència d’alertes, que reuneix els experts, aconsella que es retiri primer a les escoles, com han demanat els pediatres, o reclama que es faci de manera més genèrica, informa Juanma Romero.
La data, d’acord amb aquestes declaracions, sembla que encara no és clara. No obstant, la Comunitat de Madrid ha assenyalat que demanarà aquest dimecres, en la reunió preparatòria prèvia a la trobada, que celebraran demà el Ministeri de Sanitat i les comunitats a Saragossa que se suprimeixin les mascaretes en interiors tret de residències, hospitals i el transport públic. Però aquest tema no està en l’ordre del dia, destinat monogràficament al sistema de vigilància, que podria flexibilitzar-se atesa la menor virulència de la covid, gràcies a l’àmplia cobertura vacunal.
Setmana Santa
El primer anunci de Sánchez sobre la possibilitat de relaxar l’ús de la mascaretes en interiors es va efectuar quan la incidència queia en picat, però ara s’ha frenat i hi ha hagut un petit repunt en algunes comunitats, cosa que coincideix amb una progressiva extensió de la subvariant BA.2, l’anomenada òmicron sigil·losa, que és més transmissible i ja acapara el 30% dels contagis a Catalunya i Madrid.
Per això, alguns epidemiòlegs opinen que s’ha d’esperar que Espanya estigui per sota de 50 casos per 100.000 habitants, una cosa que podria succeir entorn de Setmana Santa, si continua la baixada de la incidència. En altres països, per contra, no s’esperarà tant, i a França deixarà de ser obligatòria en les empreses el 14 de març, data icònica que coincideix amb el segon aniversari de l’inici del confinament a Espanya.
No obstant, Cisneros, des de la Seimc, opina que els indicadors epidemiològics (Rt, incidència, positivitat...) «ja no han d’estar a la capçalera de comandaments de la infecció», perquè la covid-19 ja no és la mateixa malaltia que abans. «Hi continua havent contagis, però és important que ho tractem com el que és ara: mocs. No tenen sentit les quarantenes, que generen absències laborals i aïllament psicològic», diu.
Trilla, per exemple, creu que la mascareta s’hauria de mantenir a l’interior de les botigues i en les aglomeracions, però creu que hauria de ser una recomanació i no una imposició. «En el transport hauria de seguir mantenir-se, precisa». Per Almirante, la retirada dels tapaboques a l’interior dels locals és una mesura que s’havia de plantejar «algun dia» i ara «és el moment apropiat». «El Regne Unit, França, el nord d’Europa... han pres aquesta mesura i no han tingut problemes», diu aquest infectòleg de la Vall d’Hebron.
Sense consens
Notícies relacionadesMadrid és l’única autonomia que s’ha mostrat obertament a favor de la retirada de la mascareta. El País Basc ha demanat que es mantingui perquè els experts consideren que «encara és aviat per al relaxament de totes les mesures preventives». I la resta de comunitats no han expressat una posició clara, apel·lant al «consens» i a la necessitat que la decisió s’acordi als òrgans tècnics. Catalunya s’ha alineat amb els pediatres i ha reclamat que primer es retirin les mascaretes a les aules (fins i tot van demanar que fos a partir del 28 de febrer) i després, de manera progressiva, en altres espais.
La següent cita important entre el Govern i les autonomies és la Conferència de Presidents d’aquest diumenge a La Palma, on el president podria fer algun anunci relacionat amb la mascareta, ja que ha sigut ell el que ha protagonitzat els avisos referents a això, i la modificació del reial decret és competència del Govern. De fet, la fi de l’obligatorietat de la mascareta a l’exterior va ser comunicada de manera unilateral per Sanitat, però en aquest cas per la ministra Carolina Darias.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Tornada a les aules Radiografia del professorat
- ‘El corredor del fuet’ (4) L’escola antisegregació, al límit a Manlleu i Torelló
- Pugna pel lideratge ERC pressiona perquè el seu centenar de càrrecs al Govern l’abandonin
- BARCELONEJANT El Rei es relaxa i Colau se’n va
- Estrena d’altura La terrassa més espectacular