Crisi sanitària

L’EMA alerta que les infeccions de covid tornen a créixer en alguns països

El regulador europeu espera entre principis d’abril i juliol dades clíniques sobre la vacuna contra la variant òmicron

L’EMA alerta que les infeccions de covid tornen a créixer en alguns països
2
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

Tot i que molts països han aixecat ja la majoria de les restriccions contra la covid-19 i han recuperat la normalitat, la pandèmia no ha desaparegut i el virus segueix present al continent europeu. Segons l’Agència Europea del Medicament (EMA), les taxes d’infecció tornen a augmentar en alguns Estats membres, particularment en aquells amb taxes de vacunació més baixes, i en part a causa de la circulació de la variant òmicron BA2 perquè «sembla ser més transmissible que altres variants», ha alertat aquest dijous el responsable de l’estratègia de vacunes, Marco Cavaleri.

Cavaleri ha tornat a insistir que continua sense haver-hi proves que la resposta immunitària després de la vacunació sigui significativament diferent en el cas d’aquesta variant i ha recordat que les vacunes ofereixen una alta protecció contra l’hospitalització i la mort, malgrat que amb el temps, segons alguns estudis, es redueix. Per això, «instem els ciutadans a vacunar-se i que aquells que reuneixin els requisits rebin un reforç» ha reclamat en un moment en què el nivell d’acceptació sembla ser limitat «a causa de la percepció que la pandèmia s’està debilitant. Per tant, és de vital importància que els qui no s’hagin vacunat ho facin al més aviat possible», ha avisat.

Segon reforç

Notícies relacionades

Quant a la segona dosi de reforç, l’EMA ha explicat que de moment no hi ha «prou evidències» que avalin una segona injecció de reforç a la població general. Tot i que alguns Estats membres ho han considerat en alguns grups concrets, no han rebut cap sol·licitud de cap laboratori per a una segona dosi de reforç. El regulador europeu espera, no obstant, rebre més dades a la primavera, que revisaran juntament amb la informació clínica que remetin les farmacèutiques sobre una possible vacuna adaptada a la variant òmicron BA2. 

Segons Cavaleri, les dades podrien arribar entre principis d’abril i començaments de juliol, el que permetria a l’EMA adoptar una decisió a l’estiu, a temps per a la campanya de vacunació d’hivern. «Atès que s’espera que la majoria de les autoritats de salut pública en la majoria dels Estats membres considerin campanyes de revaluació a la tardor és necessari definir una estratègia de vacunació efectiva tant en grups objectius com en composició de vacunes», ha afegit. L’EMA també ha confirmat l’inici de la distribució de més 3,7 milions de dosis de la vacuna Nuvaxovid. Les dades preliminars sobre la resposta immune induïda per aquesta vacuna, amb la primera pauta, mostren que estimula un nombre similar d’anticossos actius contra òmicron, com les vacunes d’ARN.