400 places en la Creu Roja: així serà el circuit d’acollida per als refugiats ucraïnesos a Catalunya

El Govern posa en marxa una estructura extraordinària per acollir persones que necessitin vivenda, atenció psicològica i jurídica

  • La guerra a Ucraïna, en directe

  • Una setmana de guerra

400 places en la Creu Roja: així serà el circuit d’acollida per als refugiats ucraïnesos a Catalunya

DANIEL LEAL / AFP

3
Es llegeix en minuts
Elisenda Colell
Elisenda Colell

Redactora

Especialista en pobresa, migracions, dependència, infància vulnerable, feminismes i LGTBI

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Un total de 400 llits en pisos, pensions o albergs descentralitzats en diferents ciutats catalanes, que comptaran amb professionals de la Creu Roja per brindar suport psicològic, jurídic i atenció social bàsica. Així s’està plantejant el circuit extraordinari a Catalunya que haurà d’atendre els refugiats ucraïnesos que arribin a Catalunya, segons ha pogut saber EL PERIÓDICO. Està previst que comenci a funcionar en les pròximes setmanes i ha d’acabar amb el col·lapse i la temporalitat que estan vivint les més de 250 persones persones que ja han necessitat serveis similars.

De moment, 253 ucraïnesos busquen un sostre on dormir a Catalunya. Però la Generalitat, el Govern central i les oenagés intueixen que en les pròximes setmanes començarà a arribar molt més gent, i encara més tenint en compte que Catalunya és la comunitat que concentra més població ucraïnesa d’Espanya. «Estem treballant per acabar amb la situació actual, que és fruit de la improvisació que ens vam trobar el dijous en què va començar la invasió», aclareixen fonts de la conselleria d’Igualtat i Feminismes.

Demores

Quan va esclatar el conflicte, el Govern va obrir quatre albergs de la Generalitat per allotjar els turistes que havien quedat atrapats a Catalunya. Havien de notificar el seu cas al consolat d’Ucraïna per poder accedir a aquests serveis. L’arribada de refugiats, la necessitat d’enviar material humanitari i les peticions per reagrupar familiars per la guerra han col·lapsat el consolat. En conseqüència, les places dels albergs no estan plenes: hi ha 104 persones allotjades. Les 149 persones restants viuen en una espera terrible en habitacions d’hotel o albergs municipals. Molts altres han optat per anar a casa de familiars o han demanat ajuda a veïns anònims que els han ofert un llit.

«El problema és la vivenda, estem tots com bojos buscant llocs», expliquen des del Govern català, una cosa que també confirmen les oenagés especialitzades en acollida i refugi. A Catalunya, el Ministeri de Migracions ampliarà aquesta setmana 100 places més de primera acollida que seran gestionades per la Creu Roja, probablement en un centre d’atenció social a la comarca del Maresme. A més, el Govern ha reservat 500.000 euros per habilitar 300 places més d’acollida en diferents equipaments, amb la Creu Roja també al comandament. Aquest servei finançat pel Govern podrien entrar en funcionament a partir de la setmana que ve. És el que es coneix com a «fase 0», els primers mesos en què els refugiats demanen cita i els concedeixen el dret de sol·licitar asil.

Atenció personalitzada

«Estem pensant en pensions, centres o albergs... De moment no optem per l’acollida en famílies catalanes perquè el que ara necessiten aquestes persones és atenció psicològica i tenir a prop un equip d’intèrprets i advocats que els permetin fer tots els tràmits necessaris», afegeixen des de la Generalitat. Aquestes places són per a la primera fase de l’acollida, però la resta d’entitats socials també busquen més recursos i es preparen per als mesos venidors, quan els refugiats passin per la primera i segona fase del sistema d’acollida, que també requeriran ampliacions. «Si hem d’acollir els refugiats amb les places que tenim avui hi ha un problema... perquè estan totes plenes», resumia el responsable d’una oenagé especialitzada. Per accedir a aquests recursos, quan s’hagin obert, els refugiats hauran de mostrar el passaport ucraïnès. Perquè aquest servei s’ha creat expressament per aquesta crisi. També s’ha habilitat un servei d’atenció gratuïta en ucraïnès a través del telèfon 012.

Notícies relacionades

És la primera vegada que la Generalitat assumeix, amb fons propis, la primera atenció de refugiats de manera directa i complementària amb el Govern central. Les competències en atenció de sol·licitants d’asil a Espanya competeix al Ministeri de Migracions, tot i que més de 18 sentències judicials donen la raó a la Generalitat. No obstant, malgrat les últimes crisis humanitàries, el Govern sempre havia demanat el trasllat de fons per obrir dispositius. Una cosa que ara ha canviat.

És la primera vegada que la Generalitat assumeix, amb fons propis, la primera atenció de refugiats de manera directa i complementària amb el Govern central. Les competències en atenció de sol·licitants d’asil a Espanya competeixen al Ministeri de Migracions, tot i que més de 18 sentències judicials donen la raó a la Generalitat. No obstant, malgrat les últimes crisis humanitàries, el Govern sempre havia demanat el trasllat de fons per obrir dispositius. Una cosa que ara ha canviat.