Serveis bàsics

Una mirada social per potenciar l’ocupació

Aigües de Barcelona i la Creu Roja van llançar el 2019 el programa ONA (Ocupabilitat – Necessitats bàsiques – Apoderament)

Una mirada social per potenciar l’ocupació
1
Es llegeix en minuts

Barcelona ha retrocedit 15 anys en desigualtat. La crisi provocada per la pandèmia de coronavirus i les seves conseqüències socioeconòmiques han minvat el nivell de vida dels ciutadans de la capital catalana. 

De fet, segons l’informe de la Fundació FOESSA (Foment d’Estudis Socials i Sociologia Aplicada), que compta amb el recolzament de Càritas, prop d’un 30% de les famílies barcelonines es troben en situació de risc d’exclusió social, el doble que abans de la pandèmia. Es tracta d’una situació preocupant que ha obligat més del 90% de les entitats socials de l’urbs a intensificar els esforços dirigits a l’atenció de persones en situació de vulnerabilitat en els últims temps.

Notícies relacionades

Davant aquesta situació, Aigües de Barcelona ha assumit un paper de lideratge com a agent de transformació social i sostenible. Amb aquest objectiu, l’entitat s’ha centrat en tres eixos estratègics: cobrir les necessitats de la ciutadania; fomentar l’ocupabilitat, i promoure l’empoderament a través de la formació. En aquest sentit, l’objectiu d’Aigües de Barcelona és contribuir a l’ocupació a través d’una mirada social com un instrument decisiu en la millora de la qualitat de vida de les persones en situació de vulnerabilitat en l’àmbit territorial metropolità.

Inserció laboral

En aquesta línia, juntament amb la Creu Roja i el recolzament de Tàndem Social, l’entitat pública va llançar el 2019 el programa ONA Aigües de Barcelona (Ocupabilitat – Necessitats bàsiques – Apoderament). Es tracta d’una iniciativa que busca fomentar l’ocupació de les persones bonificades per la Tarifa Social de l’Aigua als municipis de l’àrea metropolitana de Barcelona i, alhora, cobreixen les seves necessitats bàsiques perquè puguin dedicar-se als itineraris d’inserció flexibles i personalitzats que desplega la Creu Roja. En total, el projecte busca potenciar les competències personals i laborals de 231 persones en situació de vulnerabilitat. Després de portar a terme una prova pilot a Barcelona, el programa s’ha estès als municipis de l’Hospitalet, Cornellà, Santa Coloma de Gramenet i Sant Adrià de Besòs. El primer pilot, portat a terme a Barcelona, ha comptat amb la participació de 37 persones. El 55% d’aquestes ha finalitzat el programa aconseguint la inserció al mercat laboral. A més, el 86% dels participants han superat el programa, que inclou una avaluació d’impacte social específica.

Felipe Campos, conseller delegat d’Aigües de Barcelona: «Hem d’estar al costat de les persones en situació de vulnerabilitat»