Condicions adverses

Una crema agrícola, principal hipòtesi del foc de Roses que ha devorat 400 hectàrees

  • El perímetre de l’incendi es manté estable, però hi ha focus encara actius a l’interior

  • El parc natural acumula una «ratxa seca» de 80 dies sense ploure més de 5 litres per metre quadrat, un registre anòmal que ha provocat un sinistre inquietant a l’estació hivernal

3
Es llegeix en minuts
Guillem Sánchez
Guillem Sánchez

Periodista

Especialista en Successos, tribunals, assumptes policials i de cossos d'emergències

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La investigació dels Agents Rurals assenyala la crema de restes vegetals com la principal hipòtesi que hauria provocat l’incendi forestal declarat aquest dimarts al municipi de Roses (Alt Empordà), un foc que ha devorat unes 390 hectàrees, segons estimacions encara provisionals del mateix cos de funcionaris de la Generalitat. Xavier Rodríguez, cap comarcal dels Agents Rurals, explica que les indagacions es van concentrar ahir a la nit a mirar de localitzar el punt exacte d’ignició, i es va poder ubicar a prop del Mas de l’Alseda, una casa rural del barri del Mas Oliva. Els agents sobre el terreny van concloure –en una estimació no definitiva, remarca Rodríguez– que l’incendi va néixer entre les restes d’una crema agrícola «mal apagada».

El vent va revifar els calius de la foguera a última hora de la tarda i va donar inici així a unes flames voraces que van ser albirades cap a les 23.00 hores. El mateix Rodríguez va remarcar que la investigació també s’ha d’assegurar ara si la crema agrícola va ser comunicada a l’Ajuntament de Roses i si es va efectuar abans de les 10.00 hores. Si algun dels dos supòsits es va incomplir, l’autor de la foguera agrícola hauria violat la llei.

La ratxa més seca

Cremar restes vegetals és legal durant l’estació d’hivern, però cal comunicar-ho al consistori municipal. L’Ajuntament de Roses, consultat per aquest diari sobre si constava o no tal comunicació, ha respost que ho està comprovant i que té intenció d’aclarir-l’hi directament al cos dels Agents Rurals, a càrrec de la investigació. Tot i que estigués comunicada, l’elevat risc d’incendi forestal existent sobre el terreny havia obligat les autoritats a decretar el pla Alfa 2 a partir de les 10.00 hores d’ahir diumenge, 20 de febrer. Aquesta activació implica que estava prohibit fer qualsevol tipus de crema per risc d’incendi a partir d’aquella hora, comunicada o no.

Laia Cañigueral, delegada de Girona, ha recordat que el parc natural del Cap de Creus –al recinte del qual pertanyen gran part de les hectàrees calcinades– està molt sec després de travessar una «ratxa seca de 80 dies consecutius». Això és, ha aclarit, que durant cap d’aquestes 80 jornades ha plogut més de 5 litres per metre quadrat, la quantitat que els especialistes consideren mínima per combatre la sequedat del terreny. «Està molt sec», confirma Ponç Feliu, director del parc. «És una ratxa anòmala, massa llarga, amb pocs precedents. A l’hivern el normal és que plogui molt més», lamenta.

El foc ha progressat amb rapidesa en direcció a Montjoi, reforçat pel vent, que en alguns moments ha superat els 70 quilòmetres per hora a la zona, en ple parc natural del Cap de Creus. La cua i el flanc esquerre de l’incendi, més lentament, avancen a contravent cap al Pic de l’Àliga i el Mas dels Arbres.

Les condicions meteorològiques compliquen l’extinció del foc:

No acostar-se a la zona

El foc ha obligat a confinar una quinzena de persones de cala Montjoi i tres més de cala Jòncols. La carretera està tallada i es demana no acostar-se a l’incendi.

Notícies relacionades

En l’incendi, del qual es va rebre l’avís a les 23.15 hores d’aquest dilluns, hi treballa un dispositiu format per 40 dotacions terrestres dels Bombers de la Generalitat, entre les quals, 20 vehicles d’aigua, les unitats GRAF (Grup d’Actuacions Forestals), EPAF (Equip de Prevenció Activa) i del GROS (Grup Operatiu de Suport).

A més, també s’hi han desplaçat diverses unitats de les ADF de la zona, així com efectius dels Agents Rurals, dels Mossos d’Esquadra, de la Policia Local i del Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) en caràcter preventiu.