Canvis en l’atenció a la gent gran

El Govern proposa acabar amb les macroresidències i les subjeccions dels avis

  • L’Executiu central busca un acord amb el sector destinat a fer que els geriàtrics siguin semblants a les llars i on no es lligui els residents

El Govern proposa acabar amb les macroresidències i les subjeccions dels avis
3
Es llegeix en minuts
Patricia Martín
Patricia Martín

Periodista

Ubicada/t a Madrid

ver +

El Ministeri de Drets Socials està ultimant un acord amb els sindicats i la patronal de les residències d’avis que busca que aquests centres siguin com méssemblants millor a una llar, es reconegui el dret a la intimitat dels residents i s’acabi amb les polèmiques subjeccions, ja siguin físiques, mecàniques, químiques o farmacològiques.

Els canvis venen motivats perquè els primers mesos de la pandèmia van posar de manifest que l’atenció als geriàtrics és francament millorable. El sector i les famílies demanen més personal i millors cures des de fa una dècada, però les seves demandes han caigut en sac foradat fins que l’arribada del virus ha posat el problema en l’agenda de totes les administracions.

No obstant, el Parlament català és l’única institució d’Espanya que investigarà què va passar durant el confinament dur a les residències, on han mort un terç dels difunts per coronavirus. Però, les mesures que es van aprovar a Catalunya en un ple monogràfic el 2020, encara continuen sent paper mullat.

Les subjeccions

D’altra banda, s’ha obert una negociació del Govern central amb experts, la patronal i els sindicats per establir uns requisits mínims que està bastant avançada, segons fonts de Drets Socials, i ben aviat serà sotmesa a l’aprovació de la conferència sectorial, ja que són les comunitats les que en tenen les competències i poden ampliar o completar els requisits que s’aprovin.

A la taula del diàleg social Drets Socials ha portat un document, al qual ha tingut accés EL PERIÓDICO, que proposa que en un termini màxim de tres anys s’emprengui la «supressió total» de les subjeccions físiques, mecàniques, químiques o farmacològiques. La proposta arriba després de la mort d’una persona asfixiada per les corretges en un centre residencial de Madrid.

El document contempla l’ús de subjeccions només en situacions «excepcionals i d’urgent necessitat», en què hi hagi un «perill imminent» per a la persona usuària, els cuidadors o terceres persones sempre que s’hagi constatat el fracàs d’altres mesures.

Més personal

Així mateix, la proposta de Drets Socials augmenta el nombre d’inspectors a 1 per cada 25 centres i millora la ràtio de personal al pujar-lo a 0,43 per resident, cosa que suposa per a una unitat de convivència de 15 persones cinc treballadors.

Una altra de les grans novetats de l’acord de requisits mínims és la limitació de places. Si s’aprova, s’acabaria amb les macroresidències, ja que les de nova construcció han de tenir com a màxim 90 places, en unitats de convivència de 15 persones. I les residències ja construïdes han de fer obres per sectoritzar-les en espais a tot estirar de 90 persones (en un termini de set anys). Per als centres residencials de persones amb discapacitat, el límit són 50 places.

La intimitat

Notícies relacionades

El propòsit del Govern central és que la vida en aquests centres sigui com més semblant millor a una llar, on les unitats de convivència tinguin un equipament i estructura similar a la de les vivendes i on es proporcioni als avis els recolzaments que necessiten per a la seva vida quotidiana. «Un model on les preferències, l’estil de vida i els drets de cada persona siguin al centre», segons expliquen des de Drets Socials.

Finalment, la proposta avança cap al reconeixement del dret a la intimitat al proposar que un 35% de les habitacions a les residències actuals siguin individuals i un 65% a les de nova construcció. Així mateix, es promourà que els geriàtrics estiguin ubicats en sòl urbà, per evitar situacions de soledat no desitjada.