Optimisme

L’OMS creu que Europa està en situació «única» per controlar la pandèmia

«Aquest context ens deixa amb la possibilitat d’un llarg període de tranquil·litat», diu el directiu de l’organització, Hans Kluge

L’OMS creu que Europa està en situació «única» per controlar la pandèmia
2
Es llegeix en minuts
EFE

L’Organització Mundial de la Salut (OMS) ha dit aquest dijous que l’alt índex de població vacunada i infectada, la menor severitat de la variant òmicron i l’estacionalitat proporcionen a Europa la possibilitat de controlar la pandèmia de coronavirus i impulsar un canvi d’estratègia.

«La pandèmia no ha acabat, però per primera vegada estem en una situació única per controlar-la», ha assegurat en roda de premsa el director d’OMS-Europa, Hans Kluge.

Kluge va ressaltar, no obstant, que la setmana passada es van registrar 12 milions de nous casos a la regió europea de l’OMS –que comprèn 53 països, alguns d’Àsia Central–, la xifra més gran des de l’inici de la pandèmia, i que els ingressos hospitalaris continuen augmentant, tot i que a menor ritme i no a cures intensives, mentre les morts es comencen a estancar.

El 30% de tots els casos de covid-19 notificats a la regió europea des de l’inici de la pandèmia han sigut registrats des de començament d’any.

«Llarg període de tranquil·litat»

«Aquest context, que no havíem viscut fins ara en la pandèmia, ens deixa amb la possibilitat d’un llarg període de tranquil·litat i un major nivell de defensa de la població contra qualsevol recrudescència de la transmissió, fins i tot contra una variant més virulenta», va dir Kluge, que va parlar d’«un alto el foc que ens pot portar la pau duradora».

Que diversos països europeus, comDinamarca i d’altres de nòrdics, hagin anunciat l’aixecament de totes les restriccions o de la majoria és una decisió de cada país després d’avaluar «riscos i beneficis», va afirmar.

El director d’OMS-Europa va assenyalar com a «clau» mantenir la protecció als grups vulnerables, augmentar la vacunació, inclosa la tercera dosi; invertir en unes mesures de control del virus i estar preparats per reaccionar en el cas d’una nova onada de contagi.

Notícies relacionades

L’expansió de la variant BA2 d’òmicron exigeix un monitoratge «acurat», segons l’OMS, encara que tot apunta que té un efecte similar quant a la severitat malgrat ser aparentment més transmissible.

L’OMS va alertar també de l’efecte «catastròfic» de la pandèmia sobre els malalts de càncer, ja que el personal sanitari ha hagut de centrar-se a respondre a la covid-19, cosa que ha provocat un descens de les proves, diagnòstic i tractament.

Temes:

OMS Coronavirus