Polèmica

Sanitat no ofereix una alternativa als aspirants amb positiu de covid que no poden anar a l’examen MIR

13.000 estudiants de Medicina s’examinen aquest dissabte per aconseguir les 8.188 places de metge intern resident

Sanitat no ofereix una alternativa als aspirants amb positiu de covid que no poden anar a l’examen MIR

Maria G. San Narciso

3
Es llegeix en minuts
María G. San Narciso

És el dia. Aquest 29 de gener més de 13.000 persones es juguen una plaça com a metge intern resident (MIR). El problema, diuen, és que no hi són. Falten els que tenen covid, a qui el Ministeri de Sanitat no els ha ofert una alternativa per presentar-se a l’examen.

Segons les instruccions, els positius de covid o amb símptomes compatibles no han d’anar a la prova. En cas contrari, podrien enfrontar-se a una multa administrativa per diferents delictes. Tot això quan la incidència acumulada a Espanya és de 3.078 casos.

Ho explica Sheila Justo, secretària tècnica nacional de Metges Joves i MIR de la Confederació Estatal de Sindicats Mèdics (CESM). El 26 de gener la va consultar un aspirant a MIR que havia donat positiu de covid. «Estava atabaladíssim. Em va preguntar si almenys li tornarien les taxes», diu.

Les instruccions sí que recullen l’opció que qui comenci a tenir símptomes durant l’examen «sigui traslladat a un espai separat d’ús individual», per la qual cosa no entenen que no es faci el mateix amb els positius. Per entrar, només necessiten el DNI. No fa falta cap prova ni certificat covid. «No ens han demanat res», assegura una aspirant a les portes de la Facultat d’Educació de la Universitat Complutense de Madrid. En el grupet hi ha nervis. Es veuen diferents mascaretes, alguna doble. També se sent gent tosint.

Els aspirants, indignats

El 22 de desembre, Justo va tenir una reunió al ministeri en què es va plantejar la situació. «Argumentem que, davant la freqüència de la contingència, s’oferís una alternativa, com s’ha donat en ocasions a dones embarassades o que haguessin donat a llum recentment i no podien anar a la seva oposició. Hi ha jurisprudència al respecte», explica la també presidenta del Sector Metges Joves i MIR de l’AMYTS (Associació de Metges i Titulats Superiors de Madrid). Sanitat els va respondre que ho avaluarien, però la resposta mai va arribar.

«Hem sol·licitat als nostres advocats que elaborin una notificació preventiva de l’absència a causa de força major. És una via que obre la possibilitat de recurs de sol·licitud de l’examen», indica. Amb tot, esperen que «es doni una solució». Per la seva banda, la ministra de Sanitat va assegurar en roda de premsa que l’examen és una prova «única». És a dir: no hi haurà repesca.

Estefanía G. s’examina per segon cop a Las Palmas de Gran Canària. L’any passat, la covid es va emportar la vida d’un familiar. Sap que no és l’única que ha hagut d’afrontar «batalles internes». A poques hores de l’examen, li sembla «una injustícia que en aquest moment de la pandèmia, i després de gairebé dos anys, Darias no hagi establert una alternativa a la incapacitat d’anar-hi per qüestions sanitàries».

«En moltes ocasions l’examen comporta un cost de 3.000 euros. A banda del factor psicològic. Un any sense poder disfrutar de la vida pesa molt mentalment. Que per causes alienes t’impedeixin anar-hi, quan veus que es pot anar a votar i altres tantes coses, deixa una profunda empremta psicològica», afegeix. Per això, no l’importa si els seus companys positius s’han presentat amb una FFP3

Extremar les precaucions

Extremar les precaucionsTambé el Juan (un nom canviat) i Andrea González critiquen la inactivitat del ministeri. «És trist, frustrant i deixa clar una vegada més que als que prenen decisions no els importem una merda. Perquè pots anar a centenars d’esdeveniments sense que l’organització tingui la certesa que ets negatiu, però no a un examen que marcarà el teu futur», assegura el Juan. «Han tingut temps de sobra per buscar una solució», afegeix González.

Notícies relacionades

«Crec que tots els que ens presentem al MIR hem anat més amb compte aquestes setmanes», apunta ella. En el seu cas, porta 15 dies sense sortir de casa. «Però per molta cura que tinguis, i tot i que et tanquis, si vius amb els pares o gent que va a treballar, és una mica difícil aïllar-te», reconeix.

«Jo porto unes setmanes sense fer res per si de cas, tot i que si t’ha de tocar ho farà, perquè de vegades no saps ni on pots infectar-te», afegeix el Juan. Tota precaució és poca quan saben que poden perdre l’oportunitat d’aconseguir una de les 8.188 places convocades aquest any.