Presons

El ‘Rambo’ de la Cerdanya cava un forat a la seva cel·la de Brians

zentauroepp46353236 marti cot saleta  conocido como el rambo de la cerdanya en u181224102659

zentauroepp46353236 marti cot saleta conocido como el rambo de la cerdanya en u181224102659

2
Es llegeix en minuts
Juan José Fernández

Martí Cots Saleta, delinqüent conegut com el ‘Rambo’ de la Cerdanya per l’audàcia, violència i perill dels seus cops, ha tornat a protagonitzar un incident greu, aquesta vegada a la presó de Brians I, on es troba tancat com a preventiu.

En la nit de dijous passat a divendres va passar tres hores cavant un butró (forat) a la paret de la seva cel·la de la Unitat d’Hospitalització Psiquiàtrica Penitenciària (UHPP), que la presó barcelonina destina a l’estabilització de presos amb greus problemes de salut mental. Cots va aconseguir passar fins a la cel·la contigua, informen fonts penitenciàries. Aquesta cel·la està ocupada per una presa de 22 anys, també malalta psiquiàtrica, amb qui va passar la nit.

L’incident encara està sent investigat, segons les mateixes fonts. L’UHPP de Brians I només tenia en aquell moment un funcionari de presons vigilant la porta. L’interior està administrat per personal sanitari de l’Hospital Sant Joan de Déu. Als infermers de guàrdia els va cridar l’atenció que ‘Rambo’ fes soroll a la seva cel·la, però ho van atribuir al seu mal estat de salut mental. Es van comunicar amb ell per intèrfon, però no va demanar ajuda.

El pres va aprofitar que les parets de les cel·les de l’UHPP són de maó convencional, va desmuntar un endoll i es va posar a cavar. Va utilitzar com a eina les guies metàl·liques d’una calaixera que també va desmuntar. Segons les primeres versions de l’incident, Martí Cots va fer el forat per comunicar-se amb la seva veïna i posteriorment el va ampliar per passar a l’altre costat. Al matí següent, divendres, els funcionaris van trobar els dos interns cada un al seu llit i un munt de runa al costat del forat.

Notícies relacionades

‘El Rambo de la Cerdanaya’ havia de ser jutjat la setmana passada al Jutjat Penal IV de Girona per l’atracament a mà armada amb 17.000 euros de botí a un hotel a l’estació d’esquí de Masella (la Cerdanya, Girona) el 22 de desembre de 2018, però la constatació forense del seu estat, molt agressiu i inestable, ha obligat a suspendre la vista, com va avançar el diari Avui.

Cots Saleta, de 52 anys i 34 de carrera criminal, pateix una discapacitat severa pels seus problemes mentals. La seva última detenció es va produir a Andorra arran del cop a l’hotel i va passar un any i mig a la presó a Perpinyà abans d’ingressar a la presó catalana. La seva trajectòria inclou robatoris de vehicles, assalts a bancs i gasolineres i tirotejos amb la Guàrdia Civil. El 1999 es va escapar de la presó incomplint un permís penitenciari i es va amagar al bosc durant dos anys, com ja havia fet en un altre període entre 1992 i 1994, sobrevivint a base de robatoris de menjar i cotxes i atracaments en sucursals bancàries.