Agressió informàtica

Un atac cibernètic contra la Creu Roja posa en risc les dades de 515.000 persones vulnerables

  • Aquesta violació massiva de la privacitat afecta persones separades de les seves famílies a causa de conflictes armats o desastres i desapareguts

Un atac cibernètic contra la Creu Roja posa en risc les dades de 515.000 persones vulnerables
1
Es llegeix en minuts
EFE

El Comitè Internacional de la Creu Roja (CICR) ha revelat avui que ha sigut blanc d’un «sofisticat atac cibernètic» en què han sigut violades dades personals i informació confidencial de més de 515.000 persones altament vulnerables en nombrosos països.

Aquesta informació correspon a persones separades de les seves famílies a causa de conflictes armats, migració o desastres; persones desaparegudes i les seves famílies, i detinguts.

Les dades procedeixen de seixanta societats nacionals de la Creu Roja i la Lluna Roja (l’equivalent als països de confessió musulmana) –cosa que implica que involucren dades d’un nombre similar de països– i estaven emmagatzemades en servidors del CICR, una de les organitzacions humanitàries més respectades i que opera en els contextos més difícils a tot el món.

Contra la gent més desposseïda

«La preocupació més gran per a nosaltres és el risc potencial que implica aquesta violació, inclòs el fet que pugui ser feta pública», va assenyalar el director general de la institució, Robert Mardini, en un comunicat emès a Ginebra, on el CICR té la seu.

Va afirmar que de moment es desconeix qui podrien ser els responsables d’aquest atac i les seves intencions, no obstant es va dirigir a ells dient-los que «les seves accions podrien causar més mal i dolor als qui ja han suportat un sofriment indicible». «La gent que està darrere de la informació que vostès tenen està entre la més desposseïda del món, sisplau no comparteixin, venguin, filtrin o utilitzin aquesta informació de cap manera», va prosseguir Mardini.

Notícies relacionades

Un dels paquets d’informació piratejada té a veure amb un projecte anomenat «Restaurant els llaços familiars», que busca reunir membres d’una mateixa família separats per guerres, migració i desastres, però a causa de l’atac cibernètic el CICR s’ha vist obligat a apagar els sistemes informàtics amb què és gestionat.

Segons l’organització, el projecte permet reunir cada dia 12 persones considerades desaparegudes amb els seus familiars.