Fita en la medicina

Trasplantat amb èxit un cor de porc a un home als EUA

1
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

Nova fita en la medicina. La Facultat de Medicina de la Universitat de Maryland (EUA) ha informat que ha aconseguit trasplantar un cor de porc modificat genèticament a un home de 57 anys en una cirurgia que ha qualificat d’«històrica», segons recull EFE. Aquest trasplantament d’òrgans va demostrar per primera vegada que un cor animal modificat genèticament pot funcionar com un cor humà sense un rebuig immediat per part del cos», va detallar la institució en un comunicat.

El pacient, David Bennet, de 57 anys i resident a Maryland, va ser operat fa tres dies al centre mèdic d’aquesta universitat després de patir una arrítmia i està sota vigilància mèdica en bon estat de salut.

Segons la institució, el trasplantament d’un cor de porc «era l’única opció disponible per al pacient», ja que diversos hospitals havien descartat la possibilitat de fer-li un trasplantament convencional.

«Era morir o fer aquest trasplantament. Vull viure. Sé que és un tret en la foscor, però és la meva última opció», va dir el pacient, segons recull el comunicat de la Universitat de Maryland.

Tècnica experimental

L’Administració de Drogues i Aliments dels Estats Units va autoritzar en vigílies de Cap d’Any l’operació de Bennet, que estava postrat en llit des de feia mesos i que va ser informat dels riscos de l’operació, al tractar-se d’una tècnica encara experimental.

«Ha sigut una cirurgia revolucionària i ens acosta un pas més a la solució de la crisi d’escassetat d’òrgans. No hi ha suficients cors humans de donants disponibles per complir la llarga llista de receptors potencials», va dir Bartley Griffith, doctor encarregat d’aquesta intervenció quirúrgica.

Notícies relacionades

Al voltant de 110.000 nord-americans esperen actualment un trasplantament d’òrgans, i més de 6.000 pacients moren cada any abans de rebre’n un, segons dades oficials citades per la universitat.

Un hospital de Nova York va aconseguir l’octubre passat trasplantar temporalment el ronyó d’un porc genèticament modificat a un cos humà, un altre èxit que, igual com el conegut aquest dilluns, pot portar en un futur que no es necessiti la donació d’òrgans d’un mort per salvar la vida d’una altra persona.