Tres arrestats

Desactivat un servei de repartiment de cocaïna a domicili a la Costa Brava

  • La banda distribuïa paperines a clients de Sant Feliu de Guíxols, Santa Cristina, s’Agaró i Platja d’Aro

Desactivat un servei de repartiment de cocaïna a domicili a la Costa Brava
3
Es llegeix en minuts
Guillem Sánchez
Guillem Sánchez

Periodista

Especialista en Successos, tribunals, assumptes policials i de cossos d'emergències

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La Policia Nacional, en col·laboració amb la Policia Local de Sant Feliu de Guíxols, va portar a terme la nit de Cap d’Any una operació conjunta contra una banda que venia cocaïna a veïns de la Costa Brava. Van arrestar tres persones: un home, que era el capitost del grup, i dues dones. Després de passar a disposició judicial, el presumpte líder va ingressar preventivament a la presó. Els tres sospitosos tenen antecedents per delictes contra la salut pública. 

Segons fonts consultades per EL PERIÓDICO, la investigació contra aquesta banda va començar amb l’arrest d’un altre traficant fa uns mesos. Gràcies al seguiment que els agents del cos estatal van efectuar a aquest primer camell, que podia fer una mitjana d’entre 5 i 10 ‘passades’ de droga –trobades fugaces amb els consumidors per entregar la dosi–, van descobrir qui li subministrava la mercaderia. Després de detenir el primer objectiu, els policies van posar la lupa sobre aquest segon traficant de més entitat perquè movia quantitats més importants de cocaïna. 

Durant el seguiment que els agents de la comissaria de la Policia Nacional a Sant Feliu de Guíxols van practicar a aquest segon traficant, van veure que portava un tren de vida alt, conduïa un cotxe de gamma alta i, a més, no tenia cap feina. Un detall aquest últim que indicava que es dedicava del tot al tràfic d’estupefaents i aquesta activitat era la font, presumiblement, de tots els seus ingressos. Van observar a més que mentre que el primer camell podia fer entre 5 i 10 ‘passades’ al dia, el segon portava una agenda més frenètica: entregava entre 20 i 30 dosis diàriament. 

Assortia de cocaïna consumidors de poblacions de Sant Feliu de Guíxols, Platja d’Aro, s’Agaró i Santa Cristina. «Seguir aquest també donava la mesura de l’important consum de cocaïna que preval a la Costa Brava», diu el cap de l’operatiu desencadenat per aquesta banda. 

Amb el cas Goleta, així van batejar l’operació, ha aflorat una via que normalment queda amagada en la majoria dels cops policials que es publiciten, que se centren en organitzacions criminals que porten la droga des del Marroc –en el cas de l’haixix– o l’Amèrica del Sud –en el cas de la cocaïna– però no en les persones que ocupen els llocs més baixos de la piràmide de la distribució i són els que connecten el consumidor mitjà amb la droga. 

El funcionament d’aquest grup que liderava l’home en companyia de les dues dones era semblant «a un servei de repartiment a domicili», explica el responsable del dispositiu. «Una manera de procedir semblant a la desenvolupada en altres punts d’Espanya durant la pandèmia». Molts consumidors eren citats en bars d’aquestes localitats, com Sant Feliu de Guíxols i Platja d’Aro, o en aparcaments públics. En pocs segons, el camell entregava la ‘paperina’ –que amagava, enroscada en paper d’embolicar, dosis que oscil·laven entre el mig gram i els 10 grams– i se n’anava a fer un altre encàrrec. A un grup de clients més selecte, potser perquè hi tenia un vincle més estret amb els investigats, no els convocava a cap espai públic i els deixava la droga a la bústia del seu domicili, on recollia també els diners acordats en efectiu que, prèviament, el comprador havia deixat preparats. Aquest últim sistema ha complicat les investigacions policials.

Notícies relacionades

Durant la intervenció activada la nit de Cap d’Any, els policies van trobar als domicilis registrats dels tres detinguts unes 800 ‘paperines’ preparades per vendre a clients que tenien pensat consumir-la en celebracions per acomiadar l’any. També van trobar 17 quilograms de marihuana i porcions d’haixix.  

L’operació Goleta no es dona per tancada i no es descarten més detencions. Com va passar amb la detenció del camell que va conduir a aquests tres arrestos, l’objectiu dels investigadors de la Policia Nacional és continuar destapant d’on procedeix la cocaïna que acaba a la Costa Brava.