Tornada a la normalitat

Mil evacuats a La Palma podran tornar a les seves cases demà

Les zones alliberades, amb 345 hectàrees a la part nord, compleixen les condicions de seguretat per tornar a ser habitades

Mil evacuats a La Palma podran tornar a les seves cases demà

EUROPA PRESS

2
Es llegeix en minuts

Entre 900 i 1.000 persones podran tornar demà dilluns a les seves vivendes després d’acordar aquest diumenge el Pla de Prevenció de Risc Volcànic de les Canàries, Pevolca, l’aixecament de les evacuacions a diverses zones afectades per l’erupció volcànica de La Palma.

El director tècnic del Pevolca, Miguel Ángel Morcuende, ha assenyalat que aquestes zones compleixen condicions segures per a la tornada dels seus habitants i ha precisat que a la zona nord de l’erupció s’alliberen 345 hectàrees que fins ara es mantenien evacuades.

Les zones en les quals es permetrà la tornada dels seus residents a partir de demà a les 9.00 hores són, pel costat nord, des del punt quilomètric de la carretera de San Nicolás, LP-212, en línia recta fins al punt 44,41 de la carretera general de Tamanca, LP-202.

Des d’aquest punt en línia recta fins a la bifurcació de la carretera de Los Llanos de Aridane i Fuencaliente i des d’allà cap a la també bifurcació del camí d’El Morro del Cabrito i a l’oest 500 metres pel camí de la Cruz Chica. La zona en la qual s’aixeca l’evacuació continua en direcció nord-oest fins a l’encreuament de l’LP-213 pel camí de Los Barretos.

L’aixecament de les evacuacions segueix en direcció oest fins al camí de Las Martelas de Abajo, al nord del nucli de La Laguna, i continua en direcció sud cap a la muntanya de La Laguna envoltant-la pel nord fins a la línia de costa ja amb el mar

Pel sud, s’allibera des del nord del punt quilomètric 37,5 de la carretera general de Jedey (LP2) i queda tancada la via 210.

El nucli que s’allibera en un primer moment és l’evacuació d’El Charco però la nova demarcació baixa fins a Jedey.

Precaucions

Morcuende ha assenyalat que no s’ha d’accedir a espais sota rasant –garatges, trasters o soterranis– sense un mesurament de gasos previ i ha precisat que si es necessita accedir a aquests espais s’haurà de demanar al Cecopin que realitzi el mesurament.

Notícies relacionades

També ha recomanat que s’accedeixi a les edificacions acompanyats i abans d’encendre l’electricitat s’ha de ventilar la casa almenys 15 minuts.

En cas de mareig, falta d’aire o de forces o nàusees cal abandonar la casa i avisar a emergències, ha advertit el director tècnic del Pevolca, que també ha dit que cal avisar l’ajuntament en cas que s’observin bonys, deformacions o esquerdes a la vivenda.