Amenaça de col·lisió

La Xina acusa Elon Musk de posar en risc la seva estació espacial

  • Pequín va haver de portar a terme «controls preventius per evitar col·lisions» durant dues «trobades pròximes» amb els satèl·lits Starlink de SpaceX el juliol i l’octubre

La Xina acusa Elon Musk de posar en risc la seva estació espacial
2
Es llegeix en minuts

Aquest dimarts la Xina va acusar els Estats Units d’«amenaça greu» per a la seguretat dels seus astronautes, després d’afirmar que dos satèl·lits de multimilionari Elon Musk van estar a prop de col·lidir amb l’estació espacial de Pequín.

L’estació espacial xinesa Tiangong va haver de portar a terme «controls preventius per evitar col·lisions» durant dues «trobades pròximes» amb els satèl·lits Starlink de SpaceX al juliol i octubre, segons un document sotmès per Pequín aquest mes a l’agència espacial de l’ONU.

En les dues ocasions, els satèl·lits van ingressar en òrbites que van obligar els operadors de l’estació espacial a canviar de curs, va assenyalar el document.

SpaceX, amb seu a Califòrnia, no va comentar immediatament aquesta informació.

Usuaris xinesos de les xarxes socials van fustigar Musk i les seves empreses pels incidents, i una proposta per boicotejar-les va arribar a 87 milions de visualitzacions dimarts al matí.

A la Xina, els automòbils elèctrics Tesla que fabrica l’empresa del multimilionari nord-americà tenen gran acceptació.

«Quina ironia que els xinesos comprin [cotxes] Tesla, aportant grans sumes de diners perquè Musk pugui llançar Starlink i després [gairebé] xocar amb l’estació espacial de la Xina», va afirmar un usuari.

«Prepareu-vos per boicotejar Tesla», va dir un altre, en una típica resposta a la Xina en vista de marques estrangeres considerades com a contràries als interessos nacionals de Pequín.

Alguns van especular que Washington hauria imposat sancions si els papers s’haguessin invertit.

Segons la Xina, que va evitar atacar Musk, els Estats Units no van complir les seves «obligacions internacionals» a l’espai.

«Això constitueix una amenaça greu per a la vida i la seguretat dels astronautes» xinesos, va fustigar davant la premsa un portaveu de la diplomàcia xinesa, Zhao Lijian.

Al document entregat a l’ONU, la Xina va indicar amb referència a l’incident d’octubre que «l’estratègia de maniobra no era coneguda i els errors orbitals són difícils d’avaluar». Va dir que va actuar per «garantir la seguretat i les vides dels astronautes».

Tiangong, que significa ‘palau celestial’, és l’últim assoliment en l’esforç xinès per convertir-se en potència espacial, després d’aterrar un robot a Mart i enviar sondes a la Lluna.

El mòdul central de l’estació va ingressar a l’òrbita mesos enrere i ha de ser plenament operatiu per al 2022. Dues tripulacions de tres astronautes cada una s’han succeït a bord des de juny.

Les maniobres evasives es tornen més freqüents així que més objectes saturen l’òrbita pròxima a la Terra i obliguen a fer ajustos de trajectòria per evitar accidents, va indicar Jonathan McDowell, del Centre d’Astrofísica Harvard-Smithsonian.

Notícies relacionades

«Realment hem notat un augment en el nombre de passis pròxims des que es va començar a enviar l’Starlink», va comentar a AFP, i va afegir que una col·lisió «destruiria completament» l’estació espacial i mataria tots els que es troben a bord.

Musk és admirat a la Xina però la reputació de Tesla, que ven mensualment desenes de milers de cotxes al país, ha decaigut després d’una sèrie d’accidents, escàndols i preocupacions per l’arxivament de dades.

Temes:

Elon Musk Xina