Estafes

Les estafes sobre el passaport covid es multipliquen a les xarxes socials

En aplicacions com ‘Telegram’ s’ofereixen documents falsos per quantitats pròximes als 300 euros

Les estafes sobre el passaport covid es multipliquen a les xarxes socials
2
Es llegeix en minuts

Les estafes sobre el certificat covid s’han multiplicat a les xarxes socials durant l’últim mes i ja han sorgit alguns canals en l’aplicació de missatgeria ‘Telegram’, on s’ofereixen documents falsos per quantitats pròximes als 300 euros, segons dades analitzades per l’institut #SaludsinBulos i la comunitat Saludesfera, que recull l’Associació per Protegir al Malalt de Teràpies Pseudocientífiques (APETP)

Aquests canals difonen una mitjana de 20 missatges diaris en què ofereixen «certificats de vacunació vàlids per viatjar per tot Europa de forma segura i sense preocupacions», alhora que asseguren oferir un codi QR vàlid i verificable.

Aquest tipus de missatges, segons APETP, se sumen a altres missatges a les xarxes socials que han anat circulant durant tot l’any promocionant pseudoteràpies per «curar els efectes secundaris de les vacunes».

«Durant el 2021 Telegram s’ha convertit en un edèn per a antivacunes i negacionistes que busquen difondre les seves notícies falses i vendre perilloses pseudoteràpies per a la salut. En l’actualitat hi ha centenars de canals dedicats a aquesta finalitat, promovent cures sense evidència per a efectes secundaris inventats de les vacunes. I ara s’han sumat a aquests canals les estafes sobre el certificat covid, que tenen el seu públic potencial entre els ciutadans que tenen més dubtes sobre la vacunació», ha dit el responsable de relacions institucionals de #SaludsinBulos, Ricardo Mariscal.

Notícies falses sobre vacunes

Aquests missatges assenyalen que les vacunes tenen com a efectes adversos la infertilitat, embòlies, avortaments espontanis, immunodeficiències, fallades cardiorespiratòries i afectació neurològica. «Els estafadors s’aprofiten de la por i l’ansietat de la població per mirar de fer negoci. Produeixen una falsa sensació de seguretat i són un obstacle per a l’èxit de la campanya de vacunació», ha afirmat el coordinador de #SaludsinBulos, Carlos Mateos.

Notícies relacionades

D’altra banda, l’experta en pseudoteràpies d’APETP, Matilde Matarredonda, ha comentat que és primordial identificar les mentides i les notícies falses. Amb aquest final, #SaludsinBulos i Saludesfera han decidit unir-se i crear el canal de Telegram ‘Denúncia una notícia falsa de salut’, de subscripció lliure per part de qualsevol ciutadà i al qual podran enviar la informació falsa que rebin per les xarxes socials.

«Es tractarà d’un canal obert a tothom on fer-nos arribar publicitat nociva sobre certificats de vacunació sense estar vacunats o qualsevol altra notícia falsa de salut relacionada amb pseudoteràpies que atempten contra la salut i la butxaca dels espanyols», ha dit l’experta.