‘cas Innova’

El jutge imposa una fiança de 23 milions per la implantació de pròtesis defectuoses

El jutge imposa una fiança de 23 milions per la implantació de pròtesis defectuoses
1
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El jutge de Reus que investiga el ‘cas Innova’ de presumpta corrupció ha imposat una fiança civil de 23 milions d’euros per cobrir les eventuals indemnitzacions de 48 afectats per la col·locació de les pròtesis mèdiques caducades i defectuoses de la marca Traiber. L’hospital de Sant Joan de Reus concentra 36 d’aquests pacients, mentre la resta es reparteixen per Catalunya, tot i que hi ha un cas a l’Aragó (Clínica Montpellier de Saragossa). El togat ofereix 15 dies per dipositar aquesta quantitat, tot i que la seva decisió pot ser recorreguda, com possiblement ocorrerà.

Dels 23 milions d’euros han de respondre tres directius de l’empresa Traiber i els nou metges que presumptament van cobrar comissions il·legals per implantar aquestes pròtesis, però també l’Agència Espanyola del Medicament. El CatSalut, l’Institut Català de la Salut (ICS) i la companyia d’assegurances Zuric respondran per 22,5 milions d’euros (els perjudicats a Catalunya). En el llistat de responsables civils també figuren amb altres sumes econòmiques fins a set hospitals, l’Ajuntament de Reus i el Grup Sagessa d’assistència sanitària. En el supòsit que una entitat posi tota la fiança, la resta no haurà de fer-ho.

Els metges imputats

Notícies relacionades

El jutge investiga si aquests set metges van cobrar presumptes comissions il·legals i fins i tot alguns d’ells van participar de les pressions als òrgans de contractació perquè es col·loquessin les pròtesis de Traiber de manera indeguda», segons la interlocutòria. Al principi de la investigació, el jutjat va imputar més de 50 metges, tots els que apareixien en la documentació confiscada, però 40 van ser exculpats i set continuen imputats. En uns dels registres es va intervenir un important nombre de pròtesi en «desús». Un informe posterior va revelar que aquesta empresa venia «implants de polietilè», sobretot de maluc i genoll, caducats.

El magistrat ressalta en la seva resolució que ni l’Agència Espanyola dels Medicaments, ni la Generalitat havien inspeccionat «mai» l’empresa. «S’ha d’investigar si, en aquest cas, els poders públics van deixar desemparats tots aquells pacients que van rebre una pròtesi en mal estat», precisa el jutge, alhora que recorda que les pròtesis no es col·locaven en un «xiringuito» o un «soterrani d’amagat», sinó en hospitals com a de Sant Joan de Reus.