Pèrdues

El Nadal després de la mort d’un ésser estimat: ¿Com viure les festes en ple dol?

Escoltar-se un mateix, planificar amb temps, comprendre l’altre, respectar o fer-ne partícips els nens poden ser fórmules d’èxit per a les celebracions nadalenques en un moment complicat

La Fundació Mémora, a través dels seus Espais de Recolzament, va oferir una xerrada de la psicòloga Lola Cabrera en què es va abordar la qüestió

El Nadal és una celebració complexa per a les persones que estan passant per una situació de duel

El Nadal és una celebració complexa per a les persones que estan passant per una situació de duel / Shutterstock

3
Es llegeix en minuts

El Nadal és una època d’alegria i il·lusió, tot i que també és un moment per fer balanç de l’any i, en moltes ocasions, sentir nostàlgia i recordar aquelles persones que ja no hi són. Aquestes dates poden resultar doloroses per a persones i famílies que han perdut un ésser estimat. Actualment, en plena era de la pandèmia de la covid-19, és una situació que ha fuetejat milers de famílies a tot el món i que ha posat sobre la taula, més que mai, una qüestió: ¿Es pot celebrar el Nadal després de viure la pèrdua d’un ésser estimat?

Segons Lola Cabrera, psicòloga dels grups de dol dels Espais de Recolzament de Mémora, sí que és possible celebrar el Nadal. «El més important és entendre que es tracta d’un Nadal diferent i hem de treballar en l’actitud amb què s’enfronta la situació», assegura l’experta, que va participar en la xerrada Afrontar el dol per Nadal», organitzada per la Fundació Mémora a través dels Espais de Recolzament.

La psicòloga explica que el Nadal, a diferència d’altres èpoques de l’any, s’associa amb components totalment allunyats del dol. «Relacionem aquestes dates amb els llums de colors, els regals i l’alegria pels retrobaments familiars. Associem el Nadal a records i experiències positives. Però quan s’ha viscut una situació complicada, com una pèrdua, les emocions que se senten no van en sintonia amb el que representa el Nadal», destaca Cabrera.

En aquest sentit, l’experta apunta a la reinvenció com a fórmula perfecta per poder afrontar les festes durant un procés de dol. «Quan perdem algú no tornem a ser els mateixos. Hem de redescobrir-nos i adaptar les celebracions a les circumstàncies, tenint en compte els sentiments propis. Hi haurà qui vulgui reunir-se i qui no, hi haurà altres persones que no voldran fer un brindis o, per exemple, els qui voldran recordar l’ésser estimat amb algun símbol, vetlla o fotografia. El més important és fer el que un sent», explica Cabrera.

Cinc claus per afrontar el dol per Nadal

Cinc claus per afrontar el dol per NadalTenint en compte que cada component de la família és un món i que el dol es viu de forma diferent,, ¿quins factors s’han de tenir en compte a l’hora de preparar el primer Nadal després de la mort d’un ésser estimat? Cabrera destaca cinc aspectes essencials.

· Escoltar el jo interior: Durant les festes nadalenques és fonamental escoltar el jo interior, acollir les emocions pròpies i fer el que se senti. «No hi ha res millor ni pitjor, cada un viu les seves circumstàncies i té la seva manera d’actuar», assegura Cabrera.

· Consensuar en família: La pèrdua, en moltes ocasions, afecta tota la família. És important debatre dies abans com s’organitzaran les festes i com es volen celebrar. «No s’ha d’improvisar i, sobretot, s’han d’evitar situacions amb què no ens sentim còmodes», apunta l’experta.

· Comprendre l’altre: Cada membre de la família és possible que pensi de forma diferent. Tots, inclosos els nens i els grans, han de ser escoltats i proposar suggerències.

· Respectar i no jutjar: Igual que amb els pensaments, els sentiments poden variar d’una persona a l’altra. Per exemple, algú pot decidir absentar-se i ningú ha de qüestionar la seva actitud.

· Escoltar els nens: «Moltes vegades subestimem la seva capacitat de comprensió i poden aportar moltes coses», explica Cabrera. L’experta recomana fer-los partícips de la situació i no ocultar-los res.

El recolzament és fonamental

El recolzament és fonamentalPer la psicòloga dels grups de recolzament és important poder compartir una situació de dol, que en moltes ocasions genera emocions desagradables i fa imposar la soledat i la tristesa. En aquest sentit, l’experta destaca que és fonamental normalitzar totes aquestes sensacions. «En la nostra societat hi ha una pressió per ser feliços. Moltes vegades, es pensa que compartint el dolor amb algú el forcem que ens tregui d’allà i, en d’altres, la persona que pateix ha de fer un sobreesforç per no expressar el seu dolor», apunta Cabrera.

Els Espais de Recolzament són un bon lloc on expressar-se. «Els grups de recolzament tenen el poder de normalitzar. Totes les persones que hi acudeixen tenen un element comú. Allà es poden expressar sense ser jutjats perquè la resta comparteix les mateixes emocions, i poden compartir estratègies per fer front a la situació», explica la psicòloga.

No hi ha una única manera de fer front al dol i, per tant, cada persona ha de trobar la seva pròpia motivació o raons per fer-hi front

Espais de Recolzament de Mémora