Esperança a La Palma

Els científics es donen deu dies per confirmar que els signes d’esgotament del volcà són permanents

  • La tornada a casa dels desallotjats per l’erupció a l’illa encara trigarà a arribar

Els científics es donen deu dies per confirmar que els signes d’esgotament del volcà són permanents
5
Es llegeix en minuts

Malgrat que l’erupció del volcà de La Palma s’aproxima al seu final, tal com indica l’absència de dades observables a la superfície, els experts asseguren que els veïns desallotjats que tinguin encara dreta la casa tardaran algun temps a poder tornar-hi. La directora de l’Institut Geogràfic Nacional (IGN) a les Canàries, María José Blanco, va anunciar ahir que el volcà passa ara mateix per una «fase molt baixa» i d’«esgotament», tot i que va anunciar que els experts es donen ara un termini de 10 dies per confirmar l’acabament de l’erupció. En aquest sentit, el director tècnic del Pla d’Emergències Volcàniques de les Canàries (Pevolca), Miguel Ángel Morcuende, va explicar que «és probable que en un futur més o menys pròxim» es permeti als veïns tornar a casa, «tot i que no serà ben aviat». És per això que els científics ja han començat a estudiar els paràmetres, el principal dels gasos, que «poden ser perillosos» per a la tornada a les vivendes, especialment pels alts índexs de monòxid de carboni en algunes zones concretes al sud del cràter.

En aquest sentit, Morcuende va recomanar als habitants de Los Llanos de Aridane, Tazacorte, Tijarafe, Puntagorda i El Paso que s’abstinguin de sortir al carrer si pertanyen a grups de risc i que la població general limiti al màxim els desplaçaments. Així mateix, va advertir que no es faci exercici físic a l’aire lliure quan es tinguin patologies cardíaques o respiratòries. En qualsevol cas, els experts van posar èmfasi en la necessitat d’utilitzar mascaretes FFP2 en tots els casos per sortir al carrer.

Tant Blanco com Morcuende van anunciar ahir el «possible inici del final de volcà», però van reconèixer que aquest missatge cal emetre’l «amb totes les reserves» i per això han apostat per esperar uns deu dies per consolidar l’«activitat nul·la» del volcà. En qualsevol cas, la tornada a la normalitat a La Palma trigarà encara a arribar, ja que, a més d’haver d’esperar per poder tornar a les cases ubicades a les zones desallotjades, els experts van indicar ahir que la presència de gasos és encara alta en algunes zones.

Malgrat el descens d’activitat a l’entorn del volcà en les últimes hores, les colades encara compten amb temperatures que ronden els 400 ºC i que tardaran a refredar-se, tant a la superfície com dins dels tubs volcànics. A més, María José Blanco va explicar que no hi ha flux de laves des de la base i al delta de Las Hoyas s’ha detingut la colada. No obstant, va recordar una vegada més que aquestes zones tardaran bastant temps a refredar-se.

Malgrat les esperançadores dades donades a conèixer ahir, els científics van indicar que «no és descartable» un repunt de l’activitat volcànica i van assenyalar que, per donar per conclosa l’erupció, els indicadors han de continuar així fins al 23 o 24 de desembre, almenys durant deu dies. «Hi ha possibilitat de reactivació; si no, diríem que ha acabat ja. Ara mateix, l’erupció es troba en una fase molt baixa i si es manté deu dies podríem dir que s’ha acabat», va comentar María José Blanco. Així mateix, va assenyalar que ha passat ja més d’un dia sense senyal de tremor volcànic i «no pot baixar més», cosa que ha permès, per exemple, detectar terratrèmols de menys magnitud que abans no es localitzaven pel soroll. Així mateix, la sismicitat segueix en nivells molt baixos –tot i que creix una mica a profunditats intermèdies–; no obstant, no es descarta que encara puguin tenir lloc terratrèmols que senti la població.

Expedició al con principal

Un exemple de l’esgotament del volcà és a les fotografies fetes ahir per un equip científic que va pujar per primera vegada al con principal del volcà de Cumbre Vieja per prendre dades sobre gasos i va filmar imatges de l’interior del cràter. Al mateix lloc on dilluns hi havia explosions, lava i cendra, ara només s’observen fumaroles. L’Institut Vulcanològic de les Canàries (Involcan) va publicar a Twitter un vídeo gravat per l’equip que va ascendir fins a la vora de la caldera del con principal, que s’aixeca 188 metres sobre el terra on es va iniciar l’erupció el 19 de setembre. Les imatges pertanyen a les hores centrals del dia i mostren un cràter profund, a l’interior del qual s’observen ensorraments i diverses fumaroles, però on només se sent ja el soroll que el vent provoca sobre el micròfon de la càmera. El senyal de tremor que delata el moviment del magma al subsol és aturat des de les 21.00 hores de dilluns, el volcà ja no emet lava, cendres ni altres piroclastos i el flux de diòxid de sofre que n’emergeix s’ha desplomat.

Continuant amb les dades sobre l’episodi volcànic, Blanco va indicar que la taxa de diòxid de sofre va ser durant el dia d’ahir «extremadament baixa», mentre que l’emissió de diòxid de carboni és nou vegades superior als valors mitjans, cosa que pot ser «greu» en zones poc ventilades o sota el nivell del terra. Sobre la qualitat de l’aire, va assenyalar que està en nivells bons a totes les estacions respecte al diòxid de sofre, mentre que en relació amb les PM10 està en «nivell desfavorable» a Los Llanos de Aridane i a la resta de l’illa en nivells raonablement bons.

Quant a la predicció meteorològica, els experts van avançar que es produirà un episodi de calitja a partir d’avui mateix i que el plomall volcànic s’orientarà al sud-est, cosa que pot dificultar la navegació aèria en les pròximes hores.

El volcà de La Palma entra ara en un procés d’esgotament que, no obstant, continua canviant la morfologia de l’illa. Fins ara, segons dades de l’IGN, el volcà ha afectat 1.198 hectàrees, que arriben fins a les 1.221 hectàrees si es té en compte el con. A més, a tot això s’hi sumen les 48 hectàrees dels deltes làvics, cosa que en suposa cinc més en el que se situa al nord. L’amplada entre les colades és d’uns 3.350 metres.

Notícies relacionades

Quant al nombre de persones afectades per aquest procés eruptiu, els allotjats se situaven ahir en 555, quatre més que el dia anterior. D’ells, 399 es trobaven allotjats a l’hotel de Fuencaliente, 69 al de Los Llanos de Aridane i 87 a l’H10 de Breña Baja. A tots ells s’hi afegeixen 43 persones allotjades en centres sociosanitaris.

Mentrestant, el Parlament de les Canàries va aprovar ahir concedir un suplement als titulars de la PCI a la vall d’Aridane. Es beneficiaran d’aquesta mesura els residents a Los Llanos de Aridane, El Paso i Tazacorte per pal·liar els efectes socials derivats de la crisi volcànica, junt amb altres mesures en els àmbits social, agrari i d’ús del sol a La Palma. La consellera de Drets Socials del Govern de les Canàries, Noemí Santana, va explicar que aquesta paga extraordinària s’abonarà aquest mes i proporciona «un alleujament important» per als afectats.