Narcotràfic

Interior considera «notable i preocupant» el creixement del tràfic de marihuana a Espanya

  • Les confiscacions de plantes s’han quadruplicat en cinc anys, i ja superen els tres milions

Interior considera «notable i preocupant» el creixement del tràfic de marihuana a Espanya

José Luis Roca

4
Es llegeix en minuts
Juan José Fernández

El cultiu i el tràfic de marihuana a Espanya han experimentat un «notable increment», amb un «preocupant augment de la delinqüència associada». Amb els dos adjectius ha descrit aquest dimarts el ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, el grau d’amenaça que per a la seguretat i la salut pública suposa l’«enorme creixement experimentat tant en el nombre de plantes com en el de quilos confiscats a Espanya».

El ministre, acompanyat del director del Centre d’Intel·ligència contra el Terrorisme i el Crim Organitzat (CITCO), el general de la Guàrdia Civil Manuel Navarrete, han presentat aquest dimarts els eixos principals d’un Pla Nacional d’Actuació contra la Criminalitat Associada a la Producció i Trànsit de Marihuana que unirà la informació i l’acció de la Guàrdia Civil, la Policia Nacional, els Mossos d’Esquadra, l’Ertzaintza, la Policia Foral navarresa, la Vigilància Duanera i la Fiscalia Especial antidroga.

Representants d’aquestes forces de seguretat han mantingut aquesta jornada una reunió a la seu del Ministeri a Madrid per tractar dels seus mecanismes de coordinació. El ministre ha remarcat durant la presentació del pla que aquest «no té cap relació amb el debat obert en seu parlamentària sobre la regulació del consum de marihuana i cànnabis». El seu objectiu és la «criminalitat associada a la producció i tràfic de marihuana».

I aquest té ja unes dimensions mesurables que situen Espanya al capdavant a la producció, superant per primera vegada Holanda, almenys si aquesta es mesura pel nombre de plantes confiscades. Des de l’inici del gairebé extint any 2021, 3.071.000 plantes confiscades. La xifra gairebé quadruplica la de fa cinc anys: el 2016 van ser 724.611 plantes confiscades. És la mesura del que el ministre anomena «creixement rellevant».

Bon país per a plantar

Aquest increment es deu, segons conclusions que ha comunicat el ministre, al fet que Espanya compta amb «condicions climàtiques i terra adequat, grans àrees despoblades i elevat nombre de locals buits», a més de «fàcil accés a equips de cultiu i llavors».

Aquestes condicions han atret màfies internacionals, nombroses amb origen als Balcans, que, segons l’anàlisi del CITCO, utilitzen el tràfic de marihuana com a activitat exclusiva o com a font financera per a altres activitats criminals greus.

En la valoració de l’amenaça, Interior inclou com a símptoma l’aparició de petits laboratoris dedicats a fabricar derivats del cànnabis «amb elevades concentracions de THC», ha dit el ministre. Des de fa tres anys, a les anàlisis policials es detecten concentracions de fins al 30% de tetrahidrocannabidiol, la substància psicotròpica de la marihuana. Als anys 70 es fumaven porros que no arribaven al 15% de THC.

A l’olor del negoci de la maria es produeix la «implantació de grups organitzats» que formen aliances internacionals per facilitar la logística.

El titular d’Interior ha parlat també d’un «rellevant increment en el nivell de violència associat a aquesta activitat, en forma de tombs (robatoris entre narcos) i venjances per impagament i desavinences». Un detall agreuja l’anàlisi: en les confiscacions policials, sobretot a Catalunya, apareixen armes de foc.

Les forces de seguretat que intervenen en el pla perceben el cultiu i tràfic il·legal de marihuana associat a cinc figures del Codi Penal: delicte contra la salut pública, blanqueig de capital, tracta d’éssers humans per a la seva explotació en els cultius, defraudació de fluid elèctric i delictes contra el medi ambient, de vegades amb tales indiscriminades.

«L’amenaça contra la seguretat pública creix de manera constant i preocupant», ha considerat Grande-Marlaska. Aquest any han sigut 4.298 les detencions, i en aquest lustre les extensions de plantacions han crescut: si abans es descobrien entre 12.000 i 15.000 plantes, ara s’intercepten cultius de fins a 120.000.

Destruir cultius in situ

El pla d’Interior té tres objectius: incrementar la detecció i desarticulació de grups de crim organitzat, disminuir els canals de distribució i afavorir la destrucció de les plantacions.

En aquest últim aspecte, el director del CITCO ha admès que tenen un problema: les confiscacions ocupen un gran espai i creen problemes seriosos de custòdia i emmagatzemament. Per això, segons fonts d’Interior, s’ha provat a Toledo un sistema de destrucció mitjançant una recol·lectora que pica les plantes confiscades, tret de les reservades per les forces policials per a la seva anàlisi i presentació al jutjat. D’aquesta manera, sense cremar la droga a la manera colombiana «contribuïm a no generar efecte hivernacle», comenten fonts de la Guàrdia Civil.

Notícies relacionades

Les forces de seguretat tractaran també amb aquest pla d’esquivar una altra de les seves principals dificultats en la lluita contra aquest tipus de narcotràfic: trobar a les plantacions industrials de cànem les plantes que són delicte de les que no ho són.

En el pla hi ha també una voluntat de tallar l’efecte corruptor del narcotràfic en famílies, barris i pobles, operaris i fins i tot agents de policia. Les màfies tenen «una voluntat certa d’inocular-se a l’entramat social; volem reduir el contagi social i i institucional», ha contestat el ministre a preguntes d’EL PERIÓDICO.