Més de 12 hores sense tremor

Expectació a La Palma per la parada d’activitat del volcà

  • L’Institut Vulcanològic de les Canàries (Involcan) adverteix que la suspensió temporal d’emissions no implica un acabament de l’activitat

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Fa més de dotze hores que el volcà de La Palma no emet senyal de tremor ni d’activitat. L’Institut Vulcanològic de les Canàries (Involcan) ha informat a primeres hores d’aquest dimarts que «des de les 21.00 hores d’ahir (dilluns), no hi ha tremor volcànic a Cumbre Vieja».

No obstant, els científics de l’Involcan assenyalen que «això no implica un acabament de l’erupció» i recorden que «en ocasions el seu cessament ha estat seguit per un nou increment de l’activitat. Aquest és l’interval més llarg sense tremor des del començament de l’erupció».

Repunt de sismes des de la mitjanit

D’altra banda, l’Institut Geogràfic Nacional (IGN) ha localitzat des d’aquesta mitjanit i fins a les 08.26 hores uns 58 terratrèmols a La Palma, amb un repunt dels sismes en relació amb la matinada anterior, quan se’n van registrar tres.

Aquesta mitjanit el terratrèmol més destacat és el que s’ha produït a les 06.39 hores a Fuencaliente, de magnitud 3,1 i a una profunditat d’11 quilòmetres.

En aquest sentit, l’últim informe de la Direcció de Seguretat Nacional (DSN) assenyala que la sismicitat es manté en valors baixos en profunditats intermèdies i el nombre de sismes a profunditats superiors als 20 quilòmetres segueix en valors molt baixos.

La tendència estable que va presentar el volcà al llarg de la setmana passada es va veure alterada en les últimes hores. Diumenge es va confirmar un intens pols eruptiu que ahir a la tarda es va avivar amb una forta expulsió de cendra, lava i piroclastos.

Els científics que monitoritzen l’activitat volcànica al Cumbre Vieja de La Palma estudien ara si aquests episodis suposen un canvi en l’evolució de l’emergència o si són només pics puntuals.

La setmana va començar aquest dilluns amb els municipis del Valle de Aridane amb l’ambient enrarit, amb una espessa capa de gasos expulsats per l’incansable volcà de Cumbre Vieja que, cada dia, ofereix a les aproximadament 30.000 persones que viuen a Los Llanos de Aridane, El Paso i Tazacorte una nova sorpresa.

Notícies relacionades

La mala qualitat de l’aire que va provocar durant el matí aquesta erupció que sembla inesgotable va obligar les autoritats a ordenar, per primera vegada en gairebé 90 dies d’erupció, el confinament a la població d’aquests tres municipis, quan l’activitat lectiva i econòmica ja havia arrencat una setmana més. Una situació que va deixar els carrers d’aquests tres nuclis gairebé deserts, amb un silenci que va envair cada cantonada i que només era trencat pels avisos de les autoritats per megafonia i per algun vehicle despistat.

I aquest dimarts també, tot i que l’aeroport palmer es manté operatiuBinter ha suspès fins a primera hora de la tarda les connexions amb l’illa a causa de les cendres expulsades pel volcà.