L’erupció continua

La mala qualitat de l’aire per les emissions del volcà obliga a confinar unes 30.000 persones

  • Els carrers del Valle de Aridane van quedar immersos en el silenci

  • La mala qualitat de l’aire per les emissions del volcà obliga a confinar Los Llanos, El Paso i Tazacorte, un cop més a la moral local

La mala qualitat de l’aire per les emissions del volcà obliga a confinar unes 30.000 persones
6
Es llegeix en minuts

Els municipis del Vall de Aridane es van despertar ahir amb l’ambient enrarit, amb una espessa capa de gasos expulsats per l’incansable volcà de Cumbre Vieja que, cada dia, ofereix a les aproximadament 30.000 persones que viuen a Los Llanos d’Aridane, El Paso i Tazacorte una nova sorpresa.

La mala qualitat de l’aire que va provocar durant el matí aquesta erupció que sembla inesgotable va obligar les autoritats a ordenar, per primera vegada en gairebé 90 dies d’erupció, el confinament a la població d’aquests tres municipis, quan l’activitat lectiva i econòmica ja havia arrencat una setmana més. Una situació que va deixar els carrers d’aquests tres nuclis gairebé deserts, amb un silenci que va envair cada cantonada i que només era trencat pels avisos de les autoritats per megafonia i per algun vehicle despistat.

Les converses entre la població de Los Llanos, El Paso i Tazacorte es van centrar en aquest nou cop a la moral local. Malgrat que el volcà en dona una de freda i una de calenta, encara no s’acaben d’acostumar a les anades i vingudes de les entranyes de la terra, als designis del gegant. Durant gairebé quatre hores, la direcció del Pevolca va ordenar a la gent d’aquests tres municipis que no sortissin de casa, que tanquessin portes i finestres i, si era possible, que reforcessin les escletxes que hi pogués haver a cada vivenda per evitar que l’aire nociu es colés per les escletxes. També va obligar l’alumnat –uns 4.600– a no sortir de les aules, instant les famílies a no passar a recollir-los fins que la situació fos menys desfavorable, fins i tot si les classes acabaven. No va ser necessari, ja que a primera hora de la tarda la qualitat de l’atmosfera ja havia millorat prou per aixecar el confinament. 

No obstant, en aquelles hores d’incertesa i por, van ser molts els pares i mares que es van apostar a les portes de les escoles per emportar-se els fills a casa. «¿On estarà millor la meva filla, en una situació com aquesta, que a casa? No entenc per què hauria d’estar millor a l’escola», es preguntava un d’ells a l’entrada d’un dels centres d’infantil i primària del casc de Los Llanos. En un altre punt, a l’antic centre cultural El Retamar, ara reconvertit en part de la ja destruïda escola de La Laguna, una altra mare també s’estava emportant el seu petit. «El meu marit m’ha trucat i m’ha dit que vingués a recollir-lo i ens tanquéssim a casa», va explicar i després va afegir, amb impotència i un deix de ràbia a la veu, que, si les circumstàncies no canviaven a millor, «al gener ens n’anem per sempre de La Palma, perquè així no es pot viure». Aquest sentiment, lamentablement, cada vegada s’estén més entre una exhausta població

Un sentiment que, lamentablement, cada vegada s’estén més entre una exhausta població. La Georgina, propietària d’una petita fleca i pastisseria al carrer principal d’El Paso, va assegurar que coneix moltes altres persones que, o ja se n’han anat de l’Isla Bonita, o estan molt a prop de fer-ho. «Fa moltes setmanes que estem amb aquest volcà que sembla no voler apagar-se, i els que continuem aguantant ho fem cada vegada amb menys forces. Espero que s’acabi aviat, però sembla que encara queda molt temps, tal com se’l veu», va expressar la dona. 

I és que per al petit comerç d’aquests municipis, el confinament d’ahir no va ser sinó un pal més a les rodes després de mesos de poques alegries. Segons Jofre Acosta, treballador d’una ferreteria a Los Llanos, aquesta situació els afecta «moltíssim», ja que la gent no va poder sortir de casa per la mala qualitat de l’aire, però és una cosa que arrosseguen des de fa gairebé tres mesos. «Les obres, els treballs estan paralitzats pel volcà, ningú fa una obra a casa seva, així que les vendes han caigut en picat», va exposar el jove després de despatxar un home, un dels pocs que van entrar al seu establiment durant el matí. I és que les autoritats sí que els van permetre continuar oberts, tot i que s’havien de mantenir amb les portes tancades, cosa que va fer que molta clientela pensés que no estaven operatius. Tot això malgrat que la majoria de comerços i cafeteries van improvisar cartells amb què informaven que sí que estaven oberts i que només s’havia de tocar la porta. 

La Noelia continuava atenent, dins de la falsa normalitat provocada pel volcà, el seu bar d’El Paso malgrat que Protecció Civil havia passat pel carrer anunciant el confinament i instant la població a no sortir de casa, però sense ordenar-los que tanquessin l’establiment. «Estem desitjant que vinguin i ens diguin que tanquem, perquè no es veu ningú pel carrer i, ¿per a què seguim oberts, llavors?», va afirmar la dona mentre parlava amb un parroquià sobre l’actualitat del dia provocada per Cumbre Vieja. De fet, va comentar, més d’hora aquell matí una de les seves clientes tenia els ulls inflats i llagrimosos per l’efecte dels gasos nocius, per això veia més que necessària l’ordre de confinar per evitar que aquest tipus de malalties es reproduïssin en altres persones.

Infants a les escoles

Notícies relacionades

Per a la Georgina, que treia el cap per la porta entreoberta de la seva fleca esperant que hi entrés algú, tota la situació que estan travessant és molt dura, perquè les famílies s’estan veient seriosament afectades en els seus ingressos, en la seva forma de vida, i això crearà una enorme bola de neu que podria acabar arrasant gran part de l’economia local. En el seu cas particular, va assegurar, «encara no han demanat ni la meitat de dolços per a Nadal i Reis del que demanaven altres anys». Segons la seva opinió, per a aquest 2021 continuarà rebent encàrrecs fins a l’últim dia, quan el normal fins ara era que en aquest punt del desembre ja ho tingués tot despatxat. «Però és que la gent no vol gastar-se més diners dels necessaris, i moltes famílies no estan amb ànims de celebrar aquestes festes, i dies com aquest no ajuden», va admetre. 

A més dels establiments i altres serveis –l’oficina de Correus d’El Paso, per posar-ne un exemple, va estar tancada durant tota la jornada d’ahir pel confinament–, l’alumnat també se’n va veure afectat, tot i que finalment en menor mesura, ja que la qualitat de l’aire va millorar sensiblement durant el migdia i van poder sortir de les aules sense problema. No obstant, més de 4.600 estudiants d’ensenyaments obligatoris de 17 centres educatius –comptant els tres que han fet desaparèixer les colades del volcà– van viure el matí amb la incertesa de saber si s’haurien de mantenir a l’interior de les escoles i instituts fins que la situació fos més favorable, tal com va recomanar Educació. Molts pares, malgrat que es va instar al contrari, van decidir anar a recollir-los abans de temps per portar-los a casa. D’altres, no obstant, es van mostrar descontents amb el poc control que hi va haver a les escoles, en una actitud que no els semblava «preceptiva» atesa la situació.