Pròxima campanya

Vacuna contra la Covid en nens de 5 a 11 anys: dubtes i respostes

  • La comunitat mèdica recorda que la immunització infantil és recomanable, tot i que no urgent

  • La comissió de salut pública donarà llum verda ben aviat als sèrums, que són segurs i efectius

Vacuna contra la Covid en nens de 5 a 11 anys: dubtes i respostes

David Aparicio

5
Es llegeix en minuts
Olga Pereda
Olga Pereda

Periodista

ver +

Gairebé un any després que Araceli Rosario Hidalgo, de 96 anys, es convertís en la primera persona a Espanya a rebre la vacuna contra la Covid-19, arriba ara el torn dels nens i les nenes. Una vegada immunitzats els adults i els adolescents (a partir de 12 anys), l’Agència Europea del Medicament va autoritzar fa escassos dies l’ús del sèrum dels laboratoris Pfizer/BioNTech a la franja d’edat dels 5 als 11 anys, una cosa que ja s’està fent en altres països, com els EUA i Israel.

La campanya de vacunació infantil a Espanya –voluntària, com totes– començarà tan bon punt l’aprovi la comissió de salut pública. En tot cas, no serà abans de la segona quinzena de desembre, data en què estaran disponibles els sèrums. Tenint en compte que els nens són els menys afectats per la malaltia, molts pares i mares es pregunten si han de vacunar o no els seus fills. A EL PERIÓDICO hem parlat amb diversos doctors per aclarir dubtes. Els especialistes recorden que les vacunes són segures i efectives i que injectar-les als nens és recomanable, però no urgent.

¿Per què és tan important vacunar els nens tenint en compte que amb prou feines desenvolupen símptomes si tenen la malaltia?

«Amb prou feines és un matís important», respon el pediatre i epidemiòleg Quique Bassat, que recorda que la situació actual –amb una incidència acumulada que supera els 200 casos per 100.000 habitants– no és la de setembre, quan les xifres generals eren millors. «Els contagis s’han disparat entre els menors, que són els protagonistes de la sisena onada i hi ha brots importants a les escoles. Continua sense ser urgent vacunar els nens, però és necessari si volem contenir l’augment de la transmissió comunitària. Cal actuar ara», conclou. Roi Piñeiro, cap de Pediatria de l’Hospital Universitari de Villalba (Madrid), matisa que, més que important, vacunar els nens és «recomanable». I ho és per diversos motius. Entre els quals, «el dret a la seva protecció individual, avançar en la immunitat de grup, disminuir la circulació del virus i l’aparició de noves variants». 

¿A què m’arrisco si no l’immunitzo?

Des de l’inici de la pandèmia, a Espanya s’han registrat 6.000 hospitalitzacions de nens, amb 300 ingressos en ucis i 37 morts (la meitat d’ells, menors de 10 anys). «Hi ha malalties davant les quals estem vacunant que tenen xifres similars», assegura Piñeiro. A nivell individual, un pare que decideixi no vacunar el seu fill s’enfronta a un risc baix. Una altra cosa és a nivell col·lectiu. El doctor Toni Soriano, de la unitat de malalties infeccioses i immunodeficiències pediàtriques de la Vall d’Hebron, recorda que malgrat que la malaltia no afecta especialment els més petits, el risc zero no existeix. «És molt estrany, però el pacient pot patir un quadro inflamatori multisistèmic», explica. Un altre aspecte que també ens hauria de preocupar és, segons els doctors Soriano i Bassat, la Covid persistent (menys freqüent que en adults).

¿Per a quin tipus de nens no està recomanada?

No hi ha cap perfil de menor per al qual no estigui que recomanada. «Especialment ho està per als que pateixen alguna malaltia, com el càncer», respon Bassat. Els pares i mares de nens amb al·lèrgies alimentàries han d’estar tranquils. Piñeiro explica que que les contraindicacions no són diferents de les que hi ha en altres grups d’edat: al·lèrgia greu a algun component de la vacuna (que es poden consultar a la web vacunacovid.gob.es). El metge matisa que la vacunació no està recomanada si hi ha confirmació d’haver passat recentment la malaltia, tot i que passat un temps determinat sí que la podrien rebre igualment. 

¿Se’ls administrarà la mateixa dosi que als adults?

No. Se’ls inocularà una tercera part. La dosi dels adults és de 30 micrograms, mentre que la dels nens és de 10 micrograms, explica Soriano. El que encara no està decidit és si els administraran dues dosis, com als adults.

¿Serà la mateixa quantitat per a nens de 5 anys i d’11?

Sí. «És la dosi que s’ha utilitzat en els assajos clínics i ha demostrat immunogenicitat, seguretat i efectivitat», comenta Piñeiro. «La vacunació va per franges d’edat. No hi ha dosis diferents per a cada any», afegeix Bassat.

¿No és més important immunitzar la població general de l’Àfrica?

El doctor Soriano recorda que, abans que vacunar de manera urgent els nens, el focus s’hauria de posar en la població més vulnerable (els majors de 60 anys) i en la visió global de la pandèmia. «Hem de tenir la voluntat que els sèrums arribin a tots els països, incloent-hi els de pocs recursos. Mentre no arribem a aquest objectiu, continuaran sorgint noves variants. Cal pensar en global, és l’única manera de controlar la pandèmia».


¿És segur vacunar-los?

La resposta de la comunitat científica és unànime: absolutament. «Les anàlisis clíniques han sigut molt estrictes i pausades. Si tots es fan amb lupa, aquests encara més. Milions de nens ja s’han vacunat al Canadà, els EUA i Israel», explica Bassat. «L’eficàcia de la vacuna és del 90,7%», afegeix Soriano, que recorda que els sèrums no protegeixen tant davant la infecció (et pots contagiar igualment) però sí davant els seus efectes adversos. El mateix que amb els adults.

¿Quins efectes secundaris poden tenir?

Inflamació i enrogiment a la zona de la punxada, recorda Soriano, que insisteix que els assajos no han constatat efectes adversos importants a mitjà termini. Piñeiro afegeix que en nens més grans de 12 anys han aparegut casos de miocarditis, un efecte secundari no detectat en els assajos. «La freqüència d’aquesta complicació ha sigut d’1-5 casos per cada 100.000 vacunats. Fins i tot considerant això, el balanç benefici/risc és netament favorable en els adolescents, perquè la miocarditis és més freqüent i greu després de la infecció per Covid que després de la immunització», conclou després de recordar que, amb les vacunes, el risc zero tampoc existeix.

Si es troba malament ¿què he de fer?

Davant cert malestar, se li pot administrar la medicació infantil habitual (Dalsy o Apiretal). Si els símptomes persisteixen, el millor és posar-se en contacte amb el pediatre.