26 parelles denuncien per presumpta estafa un restaurant de casaments
Acusen l’establiment, que ha tancat de manera sobtada, de quedar-se amb 200.000 euros

Un total de 26 parelles afectades pel tancament sobtat del restaurant «Btakora» d’Arenys de Mar (Barcelona) han interposat una querella contra el propietari del local, que acusen d’haver-los estafat, presumptament, prop de 200.000 euros que van abonar sense haver pogut celebrar els seus respectius compromisos.
La querella, presentada davant els jutjats d’instrucció de Barcelona pel despatx Roca Associats i a què ha tingut accés Efe, es dirigeix contra l’amo del negoci, l’administradora, la comptable, l’apoderat i dos titulars de comptes bancaris en què les víctimes haurien fet transferències, així com contra les dues empreses que operaven el negoci.
Les 52 persones afectades els acusen d’un delicte d’estafa continuada amb un doble agreujant –el valor defraudat supera els 50.000 euros i afecta un nombre elevat de persones i per aprofitament de la credibilitat de l’empresa–, per la qual cosa es podrien enfrontar a penes d’entre un i sis anys de presó, o subsidiàriament, un delicte d’apropiació indeguda també agreujat.
Devolució més indemnització
Així, han demanat al jutge que investigui el propietari, Paulo, que està en parador desconegut des que el juliol passat el restaurant va tancar les portes, i els seus socis i exigeixen que se’ls imposi el pagament d’una indemnització de 150.000 euros, a més de la devolució dels 200.000 abonats pel conjunt de les víctimes.
D’acord amb la querella, els acusats «van ordir una trama fraudulenta per captar provisions de fons de parelles que volien contraure matrimoni a les seves instal·lacions, tant en el seu propi benefici, com per a l’abonament d’altres despeses no relacionades els esmentats casaments, que mai es van arribar a fer».
Es tracta de parelles que tenien pensat casar-se al llarg del 2020 però a les quals, amb poques setmanes o dies d’antelació, se les instava a canviar la data de la cerimònia al·legant motius relacionats amb la pandèmia, com el confinament dels treballadors. Durant tot aquest temps, la companyia continuava cobrant-los factures per diversos conceptes, com la reserva de la nova data o la prova del càtering, sabent que mai se celebraria la cerimònia, ja que «mai van fer cap preparatiu», segons l’acusació.
«Enganys i amenaces»
«Actualment, més de 52 persones s’han vist obligades al pagament d’un casament que no s’havia de celebrar, els han enganyat, amenaçat i abusant des d’una posició absolutament desproporcionada, els han donat llargues conduint-los a la desesperació. I això, mentre els responsables disposen de tots els seus diners, uns diners que van invertir en el dia que havia de ser el més feliç de la seva vida, i no l’autèntic malson en què estan immersos», remarca la denúncia.
Les víctimes asseguren que van pagar per «por» de perdre el que ja havien invertit i després de «múltiples enganys i amenaces», especialment en els casos en què van demanar la rescissió del contracte per no estar d’acord amb una clàusula segons la qual acceptaven perdre els diners si no es podia celebrar el casament per «causes de força major».
Rere el tancament del restaurant, la majoria de les parelles no s’han pogut casar per motius econòmics, com el François i l’Elisabeth, que ha demanat que «es faci justícia». Tal com ha explicat a Efe, el propietari del restaurant els hauria promès que «un suposat inversor» es quedaria amb el negoci i els tornaria els diners, cosa que mai ha passat, fins al punt que un dia, al contactar amb l’acusat, aquest els va respondre que «no recordava ni sabia qui era» tot i que asseguren haver desemborsat més de 14.000 euros pels preparatius del casament.
Operatius encara
«Havia de ser un dia d’il·lusió (...). Durant molt temps havíem estalviat, ens han ajudat les famílies per poder arribar a aquest dia i la desil·lusió és total. L’única cosa que demano és una mica de sensibilitat en exigir justícia, almenys, dels diners que ens han pres, perquè les altres coses estan perdudes», ha lamentat.
Notícies relacionadesPer la seva banda, l’advocada que representa les víctimes, Laura Pérez, ha alertat que tant el telèfon de contacte de l’empresa com els correus electrònics i la pàgina web segueixen «operatius i oferint serveis»: «No és que hagin estafat de manera continuada, sinó que pretenen seguir-ho fent», ha remarcat.
I tot i que ha apuntat que «en la jurisdicció penal i civil sempre hi ha la possibilitat d’arribar a un acord», també ha recordat que les víctimes han intentat recuperar els seus diners sense acudir a la justícia «durant mesos i de totes les maneres», malgrat la qual cosa no han aconseguit encara la devolució dels respectius imports abonats. «Aquesta situació no obeeix a cap tipus de lògica», ha acabat dient.
- Va visitar Salamanca, Valladolid, Lleó i Galícia L’estiu del Papa per Espanya a bord d’una furgoneta: així va recórrer Prevost Espanya amb una tenda de campanya
- Oriol Pujol inicia un nou projecte empresarial
- Protecció al consumidor El Govern espanyol endureix l’atac contra les conegudes com a trucades ‘spam’
- Apunt ‘Ajo y agua’
- Urbanisme L’avinguda de Roma renaixerà el 2027 com a bulevard per passejar