Tres colades del volcà de La Palma alimenten una ‘superfajana’

La superfície dels dos deltes làvics que ha creat l’erupció superen les 36 hectàrees

6
Es llegeix en minuts

El desbordament de lava que hi va haver dijous cap a les 14.00 hores al voltant del con volcànic de La Palma ha proporcionat prou contingut làvic perquè les colades 1,2 i 9 (sobretot les 1 i 9) aboquin material sobre les dues ‘fajanas’, ja fusionades en un gran delta làvic d’almenys 35,9 hectàrees –segons dades de l’Institut Geològic i Miner, a la zona de la platja de Los Guirres, on ja ha desaparegut fins i tot el xiringuito, com ha apuntat aquest migdia en roda de premsa el director tècnic del Pla d’Emergències Volcàniques de les Canàries (Pevolca), Miguel Ángel Morcuende. El director tècnic del Pevolca va afegir que la colada 8, que ha afectat el barri de La Laguna, sembla que està aturada però «encara hi ha desgasificació i està calenta».

Morcuende va assenyalar que durant els últims dies s’ha vist que les colades havien tingut dificultat per trobar una sortida natural al mar; «el més desitjable és que si hi continua havent alimentació a la colada 9 és que arribi al més aviat possible al mar, perquè és la millor manera d’evitar esponjaments o eixamplaments que fan que hi hagi més danys a les propietats».

Per la seva banda, la directora a les Canàries de l’Institut Geogràfic Nacional (IGN) i assessora científica del Pevolca, María José Blanco, va resumir l’informe diari de l’activitat eruptiva del volcà de La Palma. En aquest sentit, va assenyalar que l’erupció fisural continua mostrant un mecanisme estrombolià, això és, un mecanisme de caràcter mixt, amb fases d’explosivitat que produeixen dipòsits piroclàstics i fases efusives que causen les colades de lava, de forma simultània. El procés eruptiu mostra episodis d’increment i disminució de l’activitat estromboliana, així com polsos amb activitat freatomagmàtica.

S’han detectat episodis d’alta terbolesa a la columna d’aigua a distàncies de fins i tot 1 quilòmetre respecte al front de lava ocasionats per la invasió de material làvic a l’oceà dels dos deltes làvics. Aquests episodis d’alta terbolesa podrien tornar a ocasionar l’aparició de peixos morts a la superfície. Aquestes morts d’organismes pelàgics (viuen a la columna d’aigua) es podrien deure a la ingesta massiva de hialoclastites i cendra que saturin els seus sistemes branquials i no a una variació significativa dels paràmetres fisicoquímics de l’oceà.

Actualment continuen actius diversos centres d’emissió amb activitat variable (tant de piroclastos, com de lava), segons es modifica la configuració de la zona eruptiva. No es descarta l’aparició de nous centres d’emissió en l’entorn del con principal, dins de la zona d’exclusió.

Previsió meteorològica

Predomini de vent de component est a component nord des de la superfície fins als 5.000 metres. La configuració del vent prevista, disposarà el núvol de cendra cap al sud sud-oest del focus eruptiu i no es descarta l’arribada de cendra fina a El Hierro. Durant les pròximes 36 a 48 hores continuarà l’escenari favorable per a l’operativitat aeronàutica. Probabilitat de precipitacions de caràcter feble, per avui i demà, que afectaran principalment als vessants nord i est de La Palma, així com en zones de l’interior del vessant oest. Els models de predicció numèrica assenyalen que, amb una alta probabilitat, es formarà un sistema de baixa pressió al sud de les Açores a partir de finals de diumenge a dilluns. En aquests moments, els models assenyalen que el sistema se situaria a l’oest de les Canàries a partir de dimarts. Hi ha una alta incertesa quant a la localització/intensitat del sistema, i per tant les possibles zones/illes que podrien quedar afectades en el cas que es confirmi la formació del sistema.

Sismicitat

Es continua mantenint el nivell de sismicitat a profunditats superiors als 20 quilòmetres. La sismicitat a profunditats intermèdies es manté baixa respecte a les setmanes anteriors. Es continua localitzant a les mateixes zones, a profunditats entre els 10 i 15 quilòmetres. La magnitud màxima ha sigut de 4,3 mbLg d’un esdeveniment avui a les 08.28 h a profunditat de 38 quilòmetres, sentit amb intensitat màxima IIIIV (en l’escala d’intensitat EMS). Blanco va assenyalar que en les últimes hores s’ha observat certa tendència descendent en el nombre d’esdeveniments sísmics, però va remarcar que això no vol dir res, sobretot quan fa menys de 72 hores es va registrar la jornada amb més nombre de sismes des del començament de l’erupció, i va tenir lloc després de jornades en què s’havia registrat una disminució dels episodis sísmics.

La tremolor en les últimes 24 hores es manté en nivells baixos. El nivell de sismicitat actual continua indicant que és possible que es notin més sismes, podent arribar a intensitats V-VI (en l’escala d’intensitat EMS) i originar petits esfondraments en zones de pendent. Quant a la deformació, l’estació més pròxima al centre continua mostrant deformacions que reflecteixen la dinàmica del procés eruptiu. A la resta de les estacions es mostra una tendència a la deflació regional.

Emissió de gasos

L’emissió de diòxid de sofre (SO2), associada al plomall volcànic de l’actual procés eruptiu en marxa (emanacions visibles de gasos volcànics), registrada durant el dia d’ahir continua sent alta, registrant-se un rang de valors entre 7.000 i 21.000 tones diàries mitjançant l’ús de sensors òptics remots tipus miniDOAS en posició mòbil marítima.

En el cas de l’emissió difusa de diòxid de carboni (CO2), associada als 220 quilòmetres quadrats de la dorsal volcànica de Cumbre Vieja (emanacions no visibles de gasos volcànics) continua registrant valors per sobre dels nivells de fons (entre 200 i 1.300 tones diàries) i dijous van reflectir un rang de valors entre el 1.800 i 1.950 tones diàries. Aquestes emanacions difuses no representen un perill per a les persones, tret que es formin acumulacions de CO2 en depressions mal ventilades, que desplacin l’oxigen de l’aire i es generin ambients anòxics. A l’estació de Los Llanos de Aridane (LP10) es continua registrant una lleugera fracció magmaticohidrotermal en el diòxid de carboni (CO2) de l’atmosfera del sòl, mentre que aquesta és pràcticament nul·la a l’estació de Fuencaliente (LP08). Totes aquestes observacions geoquímiques són coherents amb l’actual procés eruptiu.

Ahir la qualitat de l’aire deguda al diòxid de sofre (SO2) va registrar nivells bons o raonablement bons a totes les estacions. Únicament a l’estació d’El Paso es va registrar un valor horari per sobre el llindar d’alerta (establert en 500 µg/m³) a les 13.00 hores, i que va remetre en la següent hora. No hi va haver superacions del llindar diari (establert en 125 µg/m³) a cap de les estacions. Durant el matí d’avui divendres es registren valors entre raonablement bons i regulars a Puntagorda i Los Llanos de Aridane, i bons o raonablement bons a les altres estacions.

Partícules PM10

Notícies relacionades

Respecte a les partícules de menys de 10 micres (PM10), ahir es van mantenir valors similars als registrats dies abans a l’estació de Los Llanos de Aridane, si bé els màxims mesurats entre les 14.00 i les 18.00 hores deriven en una nova superació del valor límit diari (establert en 50 µg/m³) en aquesta estació i amb un índex de qualitat de l’aire desfavorable. Posteriorment, els valors horaris registrats durant la nit passada i ahir de matinada s’han mantingut baixos. A les altres estacions els nivells de qualitat de l’aire van continuar sent bons o raonablement bons. Avui al matí es manté el nivell desfavorable a Los Llanos de Aridane i nivells bons o raonablement bons a la resta de les estacions.

Per tant, i com a mesura de precaució, a la zona de Los Llanos de Aridane, El Paso, Tazacorte, Tijarafe i Puntagorda, per als grups de risc i la població sensible s’ha de considerar reduir totes les activitats a l’aire lliure, i fer-les a l’interior o ajornar-les fins que la qualitat de l’aire sigui bona o raonablement bona. Per a la població en general, s’ha considerar reduir les activitats prolongades i enèrgiques a l’aire lliure, especialment si es presenta tos, falta d’aire o qualsevol altre símptoma, i fer-les a l’interior, o es poden posposar fins que la qualitat de l’aire sigui bona o raonablement bona.