Acord històric

La Generalitat paga a Endesa la primera part del deute de la pobresa energètica

  • El Govern fa un primer pagament de 3,6 milions d’euros i deixa pendent 7,2 milions restants per als pròxims dos anys

  • Preocupa l’avanç del deute energètic d’aquest any, que s’ha duplicat respecte a l’any anterior

La Generalitat paga a Endesa la primera part del deute de la pobresa energètica

Jordi Cotrina

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

La Generalitat ha autoritzat aquest dimarts el pagament de 10,8 milions d’euros per liquidar les factures de llum i gas endarrerides de les famílies més vulnerables a Catalunya que tenen contractes amb Endesa. Una mesura que ja va revelar EL PERIÓDICO i que avui s’ha fet efectiva. Aquests diners corresponen a la meitat de les factures de 35.000 llars en situació de pobresa durant els anys 2020 i 2019. No obstant la Generalitat només pagarà aquest any 3,6 milions d’euros, i la resta de la despesa l’assumirà en els comptes del 2022 i 2023.

L’acord pel qual Endesa acceptava condonar la meitat de les factures de les famílies vulnerables va ser titllat d’històric. La legislació catalana protegeix les famílies més vulnerables, les elèctriques no els poden tallar la llum si els serveis socials dictaminen que viuen en l’exclusió social. Però fins que Endesa no va firmar l’acord amb el Govern, la companyia continuava exigint-los el pagament de l’electricitat. Algunes famílies fins i tot van ser citades als jutjats pels impagaments. Un document, el de responsabilitzar-se al 50% del pagament de la llum dels més vulnerables, que la resta d’empreses encara no han assumit.

Notícies relacionades

La Conselleria d’Empresa i Treball, en mans de Roger Torrent, ha anunciat aquest dimarts que ha autoritzat a fer el primer pagament per a les factures endarrerides del 2019 i 2020. El deute arriba als 21,7 milions d’euros. El Govern assumeix doncs el pagament de la meitat d’aquests comptes, 10,8 milions d’euros, tot i que part d’aquests diners provenen de les administracions locals: les quatre diputacions provincials, l’Àrea Metropolitana de Barcelona i l’Ajuntament de Barcelona. Segons ha informat la conselleria en un comunicat, les 35.000 famílies afectades rebran una carta durant els pròxims dies en què indica que el seu deute amb Endesa està, definitivament, saldat.

Però les alces del preu de l’energia, i la crisi social derivada de la pandèmia del coronavirus, han augmentat dràsticament el nombre de famílies que no poden pagar la factura de la llum. La Generalitat haurà de continuar abonant la meitat d’aquestes factures, i algunes fonts del Govern estimen que només aquest 2021 s’haurien duplicat els costos. L’acord amb la principal elèctrica a Catalunya també permet crear comptadors socials per a la llum a aquelles famílies que hagin hagut d’ocupar una vivenda per necessitat. La burocràcia i els costos derivats d’aquesta gestió estan frenant l’avanç d’aquesta mesura. De moment, només un ajuntament ha aconseguit col·locar sis comptadors socials.