Espectacle astronòmic

Conjunció de Venus, Saturn, Júpiter i la Lluna: ¿com veure-la?

Conjunció de Venus, Saturn, Júpiter i la Lluna: ¿com veure-la?

FRANCESC CASALS

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Els aficionats a l’astronomia o, simplement, aquells que miren el cel nocturn, estan de sort. Aquest mes de novembre es poden observar un total de quatre conjuncions entre la Lluna i Mercuri, Venus, Saturn i Júpiter. Dues d’aquestes conjuncions ja han passat. La de Lluna i Mercuri es va produir el dia 3, i la de Venus (espectacular) es va poder veure aquest últim dilluns. No obstant, durant aquests dies, els planetes es presentaran a més alineats amb la Lluna, tot i que en ordre diferent. L’espectacle està servit.

¿Què és una conjunció?

Una conjunció consisteix en l’acostament aparent de dos o més objectes celestes al seu també aparent recorregut pel cel, vist des de la Terra. Solen tenir lloc entre la Lluna i els planetes (Venus, Mercuri, Mart, Júpiter o Saturn).

10 de novembre: conjunció de la Lluna amb Saturn

El dimecres 10 de novembre, a les 14:24 GMT, la Lluna passarà a pocs graus del sud de Saturn. El planeta dels anells ara és el que té una llum més dèbil entre els planetes visibles, però és observable amb la condició de cel clar. Tot apunta que aquest dimecres la nuvolositat impedirà una visibilitat perfecta per contemplar el fenomen, almenys a Catalunya.

11 de novembre: conjunció de la Lluna amb Júpiter

Notícies relacionades

Dijous, 11 de novembre del 2021, a les 17:16 GMT, la Lluna serà visible al costat de Júpiter. S’ha de mirar cap al sud, cap a la constel·lació de Capricorn, per poder veure la conjunció.

¿Com observar una conjunció de la Lluna i un planeta?

Per poder disfrutar de l’observació des de Barcelona cal orientar-se cap al sud-oest: cal mirar cap a l’aeroport o el massís del Garraf.