A l’Hospitalet

Imputats i testimonis admeten un error en el desnonament d’una àvia de 97 anys

Rosario Bravo va ser desallotjada el febrer d’aquest any a l’identificar-se equivocadament la seva vivenda

Imputats i testimonis admeten un error en el desnonament d’una àvia de 97 anys
3
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Dos imputats i dos testimonis van admetre aquest dijous davant la jutge que es va produir un «error» en el desnonament de Rosario Bravo, de 97 anys, que va passar el 19 de febrer el 2021 a l’Hospitalet de Llobregat, segons les fonts jurídiques consultades per EL PERIÓDICO. La resolució es va produir davant una mala identificació del pis que s’havia de procedir a desallotjar. La comitiva judicial es va equivocar de residència i ho va acabar pagant l’àvia, que mai va deixar d’abonar el lloguer. Els seus estris i records de tota la vida van quedar al carrer.

«Va ser un error, però no un delicte», van assegurar algunes de les fonts que, a més, apunten que seria prudent arribar a un acord extrajudicial i no haver de dilucidar l’assumpte als tribunals de justícia, com és el cas. La família de Rosario Bravo ha emprès accions judicials contra els responsables de l’acció. Per aquesta raó, al Jutjat d’Instrucció número 2 de l’Hospitalet s’ha procedit a la declaració en qualitat d’imputats d’un empleat de l’administració de finques i el manyà que va canviar el pany de la porta de la vivenda. També van comparèixer davant de la jutge dos testimonis: la procuradora que representava la propietat i que va participar en el desnonament i un oficial del jutjat que va ser present.

Els indicis

En els interrogatoris, tant els testimonis com els imputats van insistir que es va produir un error a l’assenyalar la vivenda que havia de ser desallotjada, tot i que van precisar que «tots els indicis» indicaven que era la de Rosario Bravo, quan no era així. La seva porta, segons la seva versió, és l’única que hi havia a l’àtic. Pel que sembla, una veïna va corroborar a la comitiva judicial que era aquest pis el que s’indicava en l’ofici judicial, però no se li va preguntar, per exemple, pel nom de la inquilina, fet que potser hagués evitat l’error.

En el desnonament no hi havia present cap representant de la propietat, i hi havia la procuradora, que és la que ha declarat com a testimoni, segons fonts de l’acusació. L’oficial judicial va mostrar durant el seu interrogatori un escrit del seu superior en què l’exculpa de qualsevol negligència i considera excessiva la reclamació de la família de l’àvia. L’advocat de l’acusació, Jesús Rodríguez, té la intenció de sol·licitar noves testificals. Així estima rellevant la declaració de la veïna que suposadament va indicar a la comitiva judicial el pis.

Acte nul

Notícies relacionades

Paral·lelament, s’espera l’execució de la interlocutòria que declarava nul el desnonament. No obstant, és molt possible que no es porti a terme fins que la causa penal que es porta al jutjat de l’Hospitalet no estigui acabada. Quan es pugui practicar, la família de Bravo podrà procedir a reclamar per la via civil els perjudicis. Els estris perduts, segons la família de l’anciana, van sumar inicialment la suma de 23.000 euros, tot i que la llista creix cada vegada que es repara en algun element desaparegut. S’hi ha d’afegir el dany moral, que està pendent d’avaluar.

Al seu dia, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va admetre l’«error», però en va responsabilitzar el representant de les finques per indicar incorrectament l’immoble. La neta de Rosario, per la seva banda, va atribuir els fets a un «cúmul d’errors» i va denunciar que, malgrat adonar-se del que havia passat podent recuperar ràpidament la vivenda, l’immoble va ser buidat i desconeixien on estava tot el que s’havien emportat, com electrodomèstics, vaixelles, objectes personals, fotos i una memòria de la seva vida que estava escrivint Rosario Bravo. L’àvia es va traslladar a viure a casa del seu fill.