«Nosaltres no som secrets, som discrets»

La guerra dels maçons: viatges de luxe, denúncies i fotos picants marquen les eleccions a la gran lògia

Tres candidats aspiren a succeir el polèmic líder de la Gran Lògia d’Espanya que gastava a l’any 50.000 euros en viatges

La guerra dels maçons: viatges de luxe, denúncies i fotos picants marquen les eleccions a la gran lògia

EL PERIÓDICO DE ESPAÑA

9
Es llegeix en minuts
David López Frías

Els maçons tenen una dita per referir-se a ells mateixos: «Nosaltres no som secrets, som discrets». Per això, al si de la Gran Lògia d’Espanya (la sucursal que té al nostre país aquesta espècie de societat internacional), va generar cert malestar que el seu Gran Mestre, Óscar de Alfonso, pugés una sèrie de publicacions a les xarxes socials que semblaven atemptar contra aquest principi de discreció.

La més polèmica data del 2018. Va penjar una foto en una piscina, abraçat a un altre maçó de cabells blancs i subjectant dos cocos a l’altura dels seus pits. En bevia d’un amb una palla. La va acompanyar amb el següent text: «Tapant-me les mamelles amb dos cocos. No vaig poder resistir-me a llepar dos cocos. #sexo #piscina #abuelopedofiloamilado #cocos #chupar».

Allò va ser al Brasil, el mateix país on va pujar una altra foto amb una cervesa i una salsitxa i escrivia «A la merda la dieta. Però, collons, que bé m’he quedat menjant aquesta porcada». En el seu viatge a una assemblea maçònica a Albània publicava els ‘hashtags’ «#heengordadotreskilos i #mehancebadocomoaungorrino» per il·lustrar com de bé li havien donat menjar a la seva visita a Tirana. I en el seu periple pel Gabon presumia a les seves xarxes que estava «disfrutant d’un bon puro dominicà i un bon rom veneçolà. Tot això gràcies a la magnifica hospitalitat dels nostres germans gabonesos» #fumandoespero #solohombres #goodtimes».

Óscar de Alfonso compta amb una reguera de publicacions discutides com aquesta, algunes de ja esborrades. Fotos que anava pujant en els seus viatges arreu del món, en qualitat de dirigent maçó. Els seus detractors apunten que ha recorregut més de 400.000 quilòmetres entre el 2018 i el 2020. El seu lloc no està remunerat, però l’acusen d’haver gastat uns 50.000 euros anuals de la Lògia en concepte de representació.

Semblava que les crítiques li costarien el lloc. Óscar de Alfonso es va presentar a les eleccions maçòniques del 2018 per revalidar el lloc que ocupava des del 2010. Va demanar perdó per allò dels cocos i va acabar sent reelegit amb el 59% dels vots. L’home fort dels maçons espanyols seguia al capdavant de la lògia. Però ara marxa.

Óscar de Alfonso, advocat valencià de 53 anys, instagramer, antic projecte de lluitador de boxa tailandesa, apassionat del submarinisme i de donar voltes pel món. L’home que ha liderat els maçons espanyols durant 11 anys ja té data de caducitat en el càrrec. Ha anunciat que convocarà eleccions anticipades i que ell no es presentarà. Amb tota probabilitat se celebraran el febrer o el març del 2022. I entre els 2.500 maçons que hi ha a Espanya, ja sonen tres noms que aspiren a heretar el seu tron.

El primer és un polític menorquí del PSOE que ha renunciat a ser regidor per centrar-se en la seva campanya. És l’únic que ha oficialitzat la seva candidatura i que ha volgut atendre ‘El Periódico de España’. El segon és l’home de confiança d’Óscar de Alfonso, un candidat continuista que actualment és directiu en la Gran Lògia d’Espanya. El tercer és un senador socialista basc que suposaria l’opció rupturista.

Ser maçó avui

Ser maçó avuiEls maçons. Aquest món poc accessible, ultramasculí, envoltat de misteri i mitificat pel cine. La seva sola menció evoca senyors grans vestits amb túniques, reunint-se en secret i fent rituals a la llum d’unes espelmes. O al dictador Franco advertint als espanyols d’«una conspiració judeomaçònica-comunista-internacional». Els maçons continuen existint, tot i que a Espanya estan en plena crisi.

Van ser legalitzats el 1979, després de la mort de Franco. Però existeixen des de fa un parell de segles i sempre han sigut vinculats a les esferes de poder. «Abans, la gent amb expectatives laborals es feia maçó per poder prosperar», expliquen a aquest diari alguns antics membres de la germandat. En l’actualitat, no obstant, influeixen molt menys del que voldrien. Almenys al nostre país. A Anglaterra, per exemple, el líder és el duc de Kent. A Espanya, el seu president és un advocat ‘instagramer’ amb una popularitat que li ve de les seves polèmiques fotos.

La tendència recent de la Gran Lògia d’Espanya (GLE) d’aparèixer en els mitjans de comunicació i buscar rellevància social xoca frontalment amb el principi de discreció. Això ha fet que molts maçons abandonin el projecte. Alguns, consultats per aquest diari, adverteixen que «a més, la Gran Lògia d’Espanya és casposa i insulsa. Mentrestant, la maçoneria mixta (les lògies que accepten dones, que no és el cas de la GLE), comença a tenir més auge. O canviem i tornem a la normalitat, o enfonsaran la maçoneria espanyola».

Els tres candidats

Els tres candidats«Tinc una anècdota il·lustrativa amb això: fa un parell d’anys vaig reprendre relació amb un antic Gran Mestre, que ja ha mort. Li vaig preguntar pel futur de la Gran Lògia d’Espanya i em va dir que, o les coses canviaven, o en 13 o 14 anys hauríem desaparegut». Ho assegura Adolfo Alonso, un advocat menorquí amb despatx a Bilbao. La seva especialitat és el Dret Familiar i ha sigut l’encarregat de la defensa de Francesco Arcuri, marit de Juana Rivas.

Alonso és militant socialista i va ser dues vegades candidat al Congrés dels Diputats pel País Basc. La seva última incursió en la política data de les últimes eleccions municipals, quan es va presentar a les llistes socialistes per Sant Lluís (Menorca). Anava el número 5 i el PSOE va treure 4 regidors. Ara, el regidor d’Esports ha dimitit. A Alonso li tocaria, per llista, assumir l’acta. Però acaba d’anunciar la seva renúncia a ser regidor. El motiu: és maçó des de fa 25 anys i està preparant la seva candidatura per rellevar Óscar de Alfonso.

«El que jo pensi del Gran Mestre [Óscar de Alfonso] l’hi diré a ell. No ocultaré que la qüestió de les fotos va generar incomoditat en amplis sectors de la Gran Lògia, que no entenen per què han de circular fotos com aquestes a les xarxes», reconeix Adolfo Alonso, que de seguida recull el fil: «Malgrat això, i des que va dir que convocaria eleccions anticipades, això ja forma part del passat».

Alonso mesura les seves paraules perquè la seva candidatura passa per ser «la conciliadora, la tercera via si la vols anomenar així. Volem bastir ponts i resoldre les tensions del passat». Al davant es trobarà una candidatura continuista liderada per José María de Haro, actual director del Consell Rector i un dels homes de confiança de Óscar de Alfonso. També haurà de competir amb una tercera més rupturista, que estaria encapçalada pel senador socialista biscaí Txema Olazaga i advoca directament per la reforma de la constitució maçònica. Tant De Haro com Olazaga han declinat fer declaracions fins que es convoquin les eleccions.

10 vegades la volta al món

10 vegades la volta al mónEl que és segur és que, passi el que passi, la maçoneria es troba en una situació delicada. Perquè, més enllà de prejudicis que daten del franquisme, el cert és que des de dins mateix de les lògies s’han consolidat corrents i bàndols que han provocat una crisi al si de la institució. La figura de Óscar de Alfonso està al darrere de gairebé tots els fets polèmics.

No es tracta només de les fotos i de la seva volença per les xarxes socials, que també. Els seus nombrosos viatges pel món i l’ús que ha fet dels fons de la Lògia han provocat controvèrsia. Entre els anys 2018 i 2020, al Gran Mestre se li comptabilitzen uns 90 viatges, en els quals ha fet 400.000 quilòmetres. Això són 10 vegades la volta al món. Entre les seves destinacions, algunes de tan exòtics com les illes Maurici, el Brasil (diverses vegades), Panamà, Nicaragua i la Costa d’Ivori. A les publicacions de les xarxes socials utilitzava el ‘hashtag’ #soywillyfog.

Els esmentats viatges són sufragats pels fons de la Gran Lògia d’Espanya, en concepte de despeses de representació. El lloc de Gran Mestre no està remunerat, però en aquests viatges, Óscar de Alfonso ve gastant en això entorn dels 50.000 euros anuals. Maçons consultats per aquest diari es queixen: «Les nostres quotes se’n van en els viatges d’aquest senyor, que al seu torn convida altres maçons que venen a Espanya de visita». Sobre això, el candidat Adolfo Alonso avança: «Si guanyo, una de les meves propostes serà reduir a la meitat aquestes partides destinades a despeses de representació».

La denúncia dels 100 germans

La denúncia dels 100 germansViatges pel món, fotos polèmiques, xarxes socials, absència de discreció, controvèrsia amb el destí dels fons... són els principals motius pels quals es va generar un corrent crític contra Óscar de Alfonso al si de la germandat. Va desembocar en guerra quan el mateix Óscar de Alfonso va destituir el Gran Tresorer.

La GLE té tres alts càrrecs elegits per assemblea: el Gran Mestre, el Gran Tresorer i el Gran Orador. El primer va suspendre de les seves funcions el segon, José Modéjar, el 2019. El motiu va ser que el va acusar d’estar al darrere d’un blog crític amb el líder. Modéjar, per la seva banda, assegura que va ser suspès perquè Óscar de Alfonso veia en ell un rival dur per a les eleccions.

Sigui com sigui, De Alfonso el va suspendre del seu càrrec de manera cautelar, però l’expedient no prospera. Modéjar continua demanant explicacions i que es resolgui el seu cas, perquè mentrestant està obligat a continuar pagant les seves quotes. El cas Modéjar va portar el tercer alt càrrec, el Gran Orador, a presentar la seva dimissió.

Després d’aquestes baixes, Óscar de Alfonso va posar en els càrrecs de Gran Tresorer i Gran Orador dos dels seus homes de confiança. «Els va posar a dit, tot i que després van ser ratificats per l’assemblea», explica una font interna a aquest diari, recordant que dels 2.500 maçons que hi ha a Espanya, no tots tenen dret a vot, prop més d’un miler, a tot estirar.

Després d’aquells fets, 100 mestres maçons espanyols van presentar una denúncia. Per la suspensió del tresorer, per no haver convocat una Assemblea Extraordinària, per malbaratament i per abús d’autoritat. De tota manera, són ‘denúncies maçòniques’, que discorren per cursos interns i no han arribat a la justícia ordinària. Dins de la Lògia tampoc han tingut cap tipus de recorregut.

Igualtat, però poca

Notícies relacionades

Igualtat, però pocaLa GLE era poc menys que un polvorí i la sortida d’Óscar de Alfonso obre un nou horitzó per a un col·lectiu que haurà de remar molt per reprendre el rumb. Els maçons han quedat com una institució anacrònica i el seu fi no acaba d’estar clar. Adolfo Alonso parla de «ser útil a la societat mitjançant la participació d’obres cíviques, creant fundacions o ONGs que generin fons per impulsar escoles, posar més ambulàncies o guardacostes. Això en el pla material. En el pla de les idees, promoure la tolerància, la llibertat i la igualtat».

Xoca aquest propòsit d’igualtat amb la realitat actual de la Gran Lògia d’Espanya, on encara estan prohibides les dones. Són les normes internacionals. Mentrestant, van creixent en paral·lel les lògies mixtes i van guanyant terreny a la GLE, que ja en té prou amb resoldre la seva crisi interna i que sembla haver deixat enrere el principi de discreció.