Devastació

El volcà de La Palma arrasa La Laguna i amenaça de sepultar cinc nuclis més

  • Dues colades destrossen desenes de cases, la gasolinera i l’escola del barri

  • El Pevolca ordena evacuar 500 veïns de Los Llanos de Aridane i Tazacorte

El volcà de La Palma arrasa La Laguna i amenaça de sepultar cinc nuclis més
6
Es llegeix en minuts

El volcà continua amb el seu camí de destrucció. El barri de La Laguna, lloc escollit fins fa deu dies pels veïns afectats per l’erupció per seguir l’evolució de la lava, va quedar ahir pràcticament sepultat per les dues colades que des de principis de setmana avancen pel nord amb l’única oposició de les edificacions, que permeten reduir per moments la seva velocitat. La gasolinera va desaparèixer a primera hora de la tarda i el material magmàtic solidificat va seguir el seu curs fins a esfondrar, ahir a la nit, l’associació de veïns i quedar-se a les portes de l’església. La trajectòria ideal per als científics és que continuï cap al mar per alimentar la colada que està a punt d’arribar a l’oceà. El pitjor dels escenaris, que envolti la muntanya de La Laguna pel nord amb direcció al mar, va ser qualificat com a «poc desitjable» pel director tècnic del Pevolca, Miguel Ángel Morcuende, que va reconèixer que prefereix no entrar a avaluar quines mesures es prendrien si es confirma aquesta hipòtesi fins que es produeixi, si és que passa. Malgrat aquest desig, ja a la nit el Govern de les Canàries va decretar l’evacuació d’uns 500 habitants dels pagaments de Las Martelas al municipi de Los Llanos de Aridane, i Marina Alta, Marina Baja, La Condesa i Costa Zapata a Tazacorte davant aquesta possibilitat.

Com cada dia des de fa ja poc més d’un mes, els primers llamps del sol són els que posen en situació a tècnics, científics i afectats. Els d’ahir van arribar per complir els pronòstics més pessimistes. La colada denominada número 8 havia arribat a l’estació de Disa, de la qual s’havia retirat l’aigua amb què es va substituir el combustible dels tancs per evitar possibles explosions. La 10 havia transitat per darrere amb rapidesa pel Camino Cumplido i el Camino de la Cruz fins a disminuir el ritme a la porta d’entrada de l’escola de La Laguna, i finalment la va engolir després d’arrasar una nova empaquetadora de plàtans, la segona durant el procés eruptiu que dura ja 32 dies.

L’avenç es va incrementar amb el recolzament d’un «apèndix», com el va denominar Morcuende, molt més actiu que la resta, que es va encarregar d’unir les dues colades i empènyer la 8 en el seu avenç cap a La Laguna. En qüestió de minuts, la llengua va engolir la gasolinera, va avançar fins a l’encreuament de les carreteres LP-213 (Los Llanos - Puerto Naos) i LP-215 (La Laguna - Tazacorte) i, hores després, va sepultar uns camps de pàdel i l’associació de veïns. Al tancament d’aquesta edició, aquest ramal es trobava a les portes de la parròquia d’aquest barri de 1.735 habitants que corre la mateixa sort que Todoque, que va quedar enterrat sota la lava fa deu dies.

Els pronòstics davant el flux d’aquesta llengua, que és la que més preocupa el Pevolca, difereixen segons la direcció que prengui durant les pròximes hores. El millor dels casos és que discorri per un petit tàlveg que la porti a unir-se amb la 7, que està pràcticament aturada a uns 80 metres del mar. Aquesta última colada fa tres dies que amb prou feines ha avançat 80 metres i té el municipi de Tazacorte en alerta, ja que si toca l’aigua de l’oceà s’haurà de confinar tot el nucli urbà davant la possible presència de gasos perniciosos per a la salut. «És una possibilitat millor», va indicar Morcuende en la roda de premsa celebrada al Cabildo de La Palma. Millor perquè, evidentment, «evitaria un escenari pitjor», com va continuar el director tècnic del Pevolca.

Aquest escenari «pitjor» a què va fer referència a les dues del migdia és que la lava es dirigeixi cap al nord de la muntanya de La Laguna amb direcció al mar. És el que va denominar com a «poc desitjable» i que va preferir retardar la seva anàlisi a «demà [per avui per al lector] o quan es produeixi aquest fet, que no s’ha produït». No va fer falta esperar fins avui. A les nou de la nit, el Govern de les Canàries va decretar el desallotjament dels residents als barris de Las Martelas a Los Llanos i Marina Alta, Marina Baja, La Condesa i Costa Zapata a Tazacorte davant la previsió que la lava envolti l’esmentada muntanya. Aquest supòsit, que no s’havia previst en els primers models dels avenços de les colades que fins aquesta setmana s’havien complert gairebé amb exactitud, afectaria sobretot desenes de plantacions de plataners i l’empaquetadora de la Cooperativa Volcà de San Juan.

La formació de les noves llengües volcàniques situades al nord de la colada primigènia ha incrementat la superfície afectada pel volcà. Morcuende va informar que ascendien a primera hora d’ahir a 807,85 hectàrees, 27,96 més que dissabte passat; de les quals 245,88 pertanyen a superfície agrícola (11,62 més). En aquest sentit, 139 són plataners (6 més), 52 vinyes (0,66 més) i 12 alvocaters (2,42 més), i la resta queden a altres cultius. Quant als immobles, segons el cadastre, un total de 1.122 edificacions han quedat destruïdes per complet, de les que 902 són d’ús residència, 115 d’ús agrícola, 56 industrials, 25 d’oci i hostaleria, 10 d’ús públic i 13 d’altres usos.

La directora l’Institut Geogràfic Nacional (IGN) a les Canàries, María José Blanco, va destacar la millora de la qualitat de l’aire a la vall d’Aridane gràcies, sobretot, a la desaparició gradual de la calitja. S’hi uneix l’arribada dels vents alisis, que estan empenyent la columna de cendres en direcció sud-oest. Davant aquest escenari, Blanco no va descartar que en els pròxims dies arribin petites partícules volcàniques a El Hierro. Aquest canvi dels vents va permetre, a més, que l’aeroport de La Palma operés ahir amb certa normalitat i no es preveu que almenys durant els pròxims dies es tornin a produir cancel·lacions massives. No obstant, per al cap de setmana s’esperen fins i tot pluges a les cares nord i est de l’illa. Així mateix, aquest canvi en les condicions de l’aire va permetre que durant la jornada d’ahir els veïns d’El Paso no haguessin de realitzar autoconfinament després que tant dilluns com dimarts se’ls recomanés que entre les 12 i les 21 hores es mantinguessin a les seves vivendes.

Notícies relacionades

Sobre les dades recollides a les estacions que mesuren l’evolució del volcà, aquests no han mostrat en els últims dies canvis significatius que apuntin a un debilitament de l’erupció. En el que sí que van posar èmfasi tant Blanco com Morcuende va ser en la sismicitat, sobretot després que abans-d’ahir a la nit es detectés un terratrèmol de magnitud 4,8 mbLg i a 39 quilòmetres de profunditat en el municipi de Mazo, que va ser sentit en tot La Palma i algunes poblacions del nord de Tenerife i La Gomera. Aquest ha sigut el sisme més gran registrat des de l’11 de setembre, quan va començar el procés eruptiu amb l’eixam localitzat al sud de l’illa.

Davant aquest increment de la intensitat, el Pevolca no descarta que en els pròxims dia es puguin produir terratrèmols que arribin a magnitud 6, que podria comportar lleugeres destrosses en l’estructura dels edificis. Per això, es van fer una sèrie de recomanacions a la població, com allunyar-se d’estructures que puguin caure a la via si es troben a l’exterior o protegir-se sota el marc d’una porta o d’un moble sòlid si són a l’interior d’un immoble. Així mateix, es va sol·licitar que tant a les cases com als centres de treball es prenguin mesures preventives com reforçar les prestatgeries, fixar els llums i retirar objectes grans del mobiliari.