A Castelló d’Empuries

La família d’un conductor de patinet mort apunta a la policia

  • Els agents locals no van passar a disposició judicial l’autor de l’atropellament i el van deixar en llibertat

  • El conductor del turisme que va atropellar el jove anava begut, va xocar amb un altre cotxe i va fugir a peu

3
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

«Manifestament irregular». Així de contundent es va expressar aquest dimecres l’advocat Daniel Vosseler al definir l’actuació de la policia local de Castelló d’Empúries (Alt Empordà, Girona) que va deixar en llibertat l’autor de l’atropellament mortal d’un jove de 19 anys que circulava en un patinet i que no va ser posat a disposició del jutjat perquè decidís si havia d’ingressar o no a la presó. La família del mort reclamarà el seu empresonament.

El succés va passar cap a les 6 del matí del 10 d’octubre passat, quan José Manuel S. M., de 25 anys i veí de Sant Miquel de Fluvià (Alt Empordà), va arrossegar amb el seu cotxe el jove a l’avinguda de la Marinada de Castelló d’Empúries quan tornava a casa seva a l’acabar el seu torn al supermercat on treballava de reposador. El noi va morir un dia després a l’Hospital Josep Trueta de Girona. L’infractor, que conduïa sota els efectes de l’alcohol, segons l’atestat policial al qual ha tingut accés EL PERIÓDICO, va fugir després de cometre l’atropellament. Va envestir la víctima per darrere, el va deixar malferit a la calçada i a uns metres del lloc de l’impacte.

José Manuel S. M. es va personar més d’una hora després davant la policia local de Castelló d’Empúries. Abans havia anat a casa seva. A les dependències policials se li van fer dues proves d’alcoholèmia. El primer test va donar 0,40 i el segon, 0,38, amb la qual cosa estava «en mode descendent», segons els advocats Vosseler i Álvaro Machado. Aquesta taxa està per sobre del permès. Malgrat la gravetat de la situació, la policia local no va passar a disposició judicial al conductor del turisme, sinó que va deixar sense efecte la seva detenció i el van deixar en llibertat. La família de la víctima clama perquè l’autor de l’accident continua conduint pels carrers com si no hagués passat res.

«Vull justícia pel meu fill»

 «Vull justícia per ell (el seu fill). Si una persona comet un error, ha de pagar per aquest error. No pots ensenyar a la joventut que pots conduir borratxo, sense assegurança, ometre l’auxili, entregar-te després i que surtis impune», va asseverar la Mónica, la mare de la víctima. «En el dia d’avui, l’anomalia és que (el conductor) continua lliure sense haver-se sotmès a la justícia, sense que el jutge hagi decidit si mereix continuar en la societat o ser apartat per homicidi imprudent. Va abandonar el lloc de l’accident, va circular sota els efectes de l’alcohol i ho va fer amb molt excés de velocitat», van precisar els advocats.

Notícies relacionades

Vosseler va incidir que és la primera vegada que es troba davant «un cúmul d’irregularitats així». Segons va explicar, els testimonis van confirmar que la víctima va resultar projectada «a 20 metres» i que el conductor del turisme va impactar després amb un altre vehicle, es van disparar els airbags i va fugir a peu. L’advocat va apuntar a un «possible abandó de funcions, tenint en compte la gravetat terrible dels fets». A més, va criticar que el turisme no quedés en el dipòsit i que l’atestat no contingui una prova de drogues, per la qual cosa reclamaran els Mossos que la realitzin ara. Per això, estima que ha de ser aquest cos policial qui porti la investigació. «Al cap de quatre hores el van deixar en llibertat sense esperar a saber l’estat de la víctima», va remarcar el lletrat, que no descarta iniciar accions per abandó de funcions. 

La jutge de guàrdia de Figueres va tenir coneixement de l’accident el mateix 10 d’octubre a través d’un informe del centre mèdic on va ser el jove ferit. La magistrada va obrir una causa per acumular les dades sobre el sinistre, tot i que va ser arxivada provisionalment al no rebre més informació i per «protegir» que el delicte no prescrigués. Posteriorment, amb la denúncia de la família de la víctima i l’atestat policial, es va reobrir el procés judicial.

Temes:

Patinets