Ús terapèutic

Venedors de tomàquets canaris exploren conrear cànnabis

  • Les iniciatives legislatives presentades per diversos partits per legalitzar el consum obren el camí d’una rendibilitat que avui impedeixen les restriccions

Venedors de tomàquets canaris exploren conrear cànnabis
2
Es llegeix en minuts

El Congrés dels Diputats ja ha rebut tres iniciatives legislatives –Podem, Més País i Esquerra– per a la legalització del consum i la possessió (limitada) de cànnabis entre la població adulta. A Espanya n’està permès el cultiu, però només per a ús terapèutic, medicinal i investigador. Des del punt de vista empresarial, les restriccions actuals en retallen la rendibilitat, fins a fer-la desaparèixer en algun cas. No obstant, ja hi ha hagut productors de tomàquet canaris que s’han interessat per la possibilitat de fer el salt cap a una planta que s’obre pas a poc a poc.

Han passat més de tres anys des que l’avui viceconseller de Cultura autonòmic, Juan Márquez (Podem), va portar al Parlament de les Canàries –llavors com a diputat a l’oposició– la possibilitat que s’obria a l’arxipèlag de «liderar i ser l’avantguarda» en la regulació del cànnabis a Espanya. En la seva intervenció, Márquez va assenyalar que una legislació realista serviria per posar límit al consum entre els menors i a l’«enriquiment de les màfies» del mercat negre.

Les Canàries presenten, a més, i també es va comentar en aquella sessió, un avantatge climatològic. Les condicions de temperatura i humitat garanteixen almenys «dues collites a l’any». Ho afirma Jesús Manrique, membre fundador de l’Associació d’Usuaris i Estudis del Cànnabis Medicinal Kaizen Tenerife. Fa 16 anys, un càncer es va emportar el seu pare i l’episodi el va portar a indagar sobre l’ús terapèutic del cànnabis.

Cita de tirada els noms de prestigiosos metges i investigadors que estudien l’efecte beneficiós que poden tenir els cannabinoides en l’organisme en determinats moments. «Per més que hi entris de la mà de la ciència, sempre se’t tracta com un delinqüent», lamenta.

El de la imatge és un dels esculls que cal salvar pels qui mediten fer el salt i, en bona mesura, quedaria en l’oblit si n’arriba la legalització. En tot cas, malgrat que la part simplement agrícola no presenta obstacles, l’activitat avui no resulta rendible. S’exigeixen tanques de set metres al voltant de les plantacions, personal de seguretat durant les 24 hores del dia i contínues inspeccions per part de les forces i cossos de seguretat de l’Estat. Tot això si s’obté la llicència per establir la plantació.

Manrique explica que va arribar a plantejar-se la possibilitat de convertir-se en productor, fins que ell i els seus companys de viatge van topar amb la necessitat d’«invertir tres milions d’euros» sense cap garantia d’obtenir el permís.

Notícies relacionades

Els passos endavant fets per l’Uruguai i el Canadà, on s’admet l’ús recreatiu, sumats al debat obert a Espanya, fan que els agricultors prenguin posicions. Això explica l’aparició de l’«autorització per al cultiu de plantes de cànnabis amb finalitats mèdiques o científiques» a l’informe previ per a la reconversió del tomàquet canari d’exportació encarregat per la Conselleria d’Agricultura, Ramaderia i Pesca de l’Executiu autonòmic.

Ara bé. L’experiència del Canadà mostra que la rendibilitat està lluny dels nivells prèviament estimats i que continuen operant les màfies. Tota una advertència que cal tenir en compte.