Medi ambient

El Govern destinarà a la Transició Ecològica 2.300 milions menys que el 2021

  • La minva ve motivada perquè bona part dels fons europeus per a polítiques verdes es va invertir aquest any

El Govern destinarà a la Transició Ecològica 2.300 milions menys que el 2021

David Castro

2
Es llegeix en minuts
Patricia Martín
Patricia Martín

Periodista

Ubicada/t a Madrid

ver +

Malgrat que la transició ecològica és un dels quatre pilars en què la UE vol basar la recuperació econòmica, juntament amb la transformació digital, la igualtat de gènere i la cohesió social, els Pressupostos del Ministeri de Transició Ecològica i Repte Demogràfic per al 2022, sense comptar amb les polítiques energètiques, cauen un 27,5%. El ministeri dirigit per Teresa Ribera disposarà de 6.047 milions d’euros en comparació amb els 8.338 milions de l’exercici passat.

La minva ve motivada perquè bona part dels fons europeus destinats a polítiques verdes gestionats per aquest ministeri es van executar el 2021. Així mateix, part dels fons del Next Generation recauen també en altres carteres, com Transports i Indústria.

L’informe econòmic i financer dels Pressupostos Generals de l’Estat divideix la política de despesa relacionada amb el medi ambient fonamentalment en els capítols d’Infraestructures i Ecosistemes Resilients i d’Indústria i Energia. El primer augmenta gairebé un 4%, fins als 7.040 milions, descomptant el Mecanisme per a la Recuperació i la Resiliència (MRR). I aquest fons europeu aportarà 4.801 milions més, xifra que suposa crèdits totals per a 2022 per un import d’11.841 milions, dels quals 3.477 van per a Transició Ecològica.

La contaminació

El projecte pressupostari fixa que aquestes partides s’invertiran en la prevenció de la contaminació i el canvi climàtic, la protecció del medi natural, la defensa de la biodiversitat, la planificació de l’aigua a través de la modernització de les estructures o la millora de la depuració, la protecció del mar i del domini públic maritimoterrestre i la planificació de la política d’investigació en matèria de biodiversitat dels ecosistemes marins. «S’adoptarà un enfocament transversal que propugna la integració de les consideracions mediambientals en els diferents sectors» econòmics, assenyala el text.

En concret, per prevenir la contaminació, la transició cap a una economia circular i el consum sostenible i la correcta gestió de residus comptarà amb un import de 166 milions. I per a la conservació i restauració d’ecosistemes i la seva diversitat, 343 milions d’euros. Així mateix, es preveuen actuacions dirigides a protegir específicament els ecosistemes forestals amb la renovació d’almenys 100 mitjans d’extinció d’incendis. A més, Parcs Nacionals rebrà 57 milions, dada que implica un gran increment de 42 milions.

Energies renovables

Notícies relacionades

En el capítol energètic, el projecte pressupostari assenyala que les actuacions se centraran en l’establiment de les bases del règim miner i energètic «eliminant les ineficiències que perjudiquen l’activitat econòmica i promovent una transició ordenada». Així mateix, assenyala que s’incentivaran les energies renovables. Per a això, el Govern disposarà de 3.817 milions –2.876 d’ells corresponents al MRR– que es destinaran a un pla d’incentius per a la instal·lació de punts de recàrrega o l’adquisició de vehicles elèctrics, la rehabilitació d’edificis o posicionar Espanya «com a referent» en la producció i aprofitament d’hidrogen renovable.

Així mateix, en aquesta partida s’inclouen 157 milions que s’invertiran per finançar el bo social tèrmic, destinat a evitar la pobresa energètica en els consumidors més vulnerables per l’encariment del preu de la llum.