Vivenda familiar

Una jutge anul·la l’ús d’una casa a una divorciada després que una detectiu provés que vivia amb una altra parella

  • Un jutjat considera que un informe acredita que l’home residia habitualment al domicili de la demandada i li dona sis mesos per anar-se’n al perdre la condició de vivenda familiar

Un detective privado durante su jornada, con una cámara fotográfica. INVESZAR DETECTIVES

Un detective privado durante su jornada, con una cámara fotográfica. INVESZAR DETECTIVES

3
Es llegeix en minuts

Un divorci de mutu acord en què s’atorgava a la dona l’ús i gaudi de la vivenda que va ser familiar ha acabat, quatre anys després, amb una resolució judicial en què una jutge de la Vila Joiosa (Alacant) posa fi a aquest dret i li dona un termini de sis mesos perquè abandoni la casa. El motiu no ha sigut cap altre que la divorciada va començar a conviure de forma freqüent a aquesta casa amb una nova parella, cosa que suposa la pèrdua de la condició de vivenda familiar.

La dona divorciada va negar aquest extrem davant la demanda judicial presentada pel seu exmarit, però un informe elaborat per una detectiu privada acredita que la nova parella residia de forma habitual al domicili d’ella. Aquesta investigació, elaborada per l’agència JSV Detectives d’Alacant, ha sigut clau perquè la jutge hagi revocat aquest dret en una resolució dictada aquest estiu passat a la Vila Joiosa.

L’exmarit de la dona, que ara va haver de marxar de la vivenda per ordre judicial, va presentar a finals del 2019 una demanda en què sol·licitava una modificació de les mesures incloses el 2017 al conveni regulador pactat en el divorci de mutu acord del matrimoni. La parella té dos fills menors d’edat i es va acordar que ella continuaria residint a la casa. L’exmarit, que paga la meitat del préstec hipotecari, va reclamar llavors al jutjat que declarés l’extinció del dret d’ús i gaudi de la vivenda que va ser familiar a l’haver canviat les circumstàncies, ja que havia introduït la seva nova parella sentimental al domicili.

Sis mesos

Aquest canvi suposava la pèrdua de la condició de vivenda familiar i l’exmarit va demanar que s’anul·lés el dret esmentat i s’acordés la desafectació de la casa, a més de donar un termini de sis mesos per abandonar-la a fi de no causar-li perjudici.

Tots aquests extrems han sigut acordats pel jutge i, tot i que la Fiscalia demanava inicialment la desestimació de la demanda, el Ministeri Públic va canviar la postura i va sol·licitar al judici que s’estimés la petició en vista de les proves aportades pel demandant.

El Codi Civil recull que les mesures poden ser modificades «quan s’alterin substancialment les circumstàncies» i, en aquest cas, segons assenyala la jutge en la seva resolució, l’exmarit ha provat aquest canvi i ha quedat «prou acreditada l’existència d’una modificació radical» de la situació.

Qualitat de ‘mare’

Notícies relacionades

La vivenda se li va atribuir a la dona «amb la finalitat que ella, en la seva faceta materna, això és, en qualitat de ‘mare’, residís» a la casa amb els seus fills. No obstant, des de fa més de dos anys ha estat utilitzant la vivenda perquè hi resideixi, de forma habitual i freqüentment, un home amb qui manté una relació anàloga a la matrimonial, indica la jutge. Per això, entén que s’ha produït una modificació substancial de les circumstàncies i la vivenda «ja no compleix les necessitats de la família que havien conformat els litigants i els seus dos fills».

La jutge ressalta que la investigació de la detectiu privada prova que hi ha una relació afectiva anàloga a la del matrimoni i que l’home participa activament en la vida quotidiana dels fills d’ella. Assenyala que, malgrat que la dona va al·legar que només anava al domicili «per necessitats», la investigació de la detectiva acredita que hi residia freqüentment i que després de conèixer la seva parella la demanda del seu exmarit hi acudia amb menys assiduïtat com a mesura de precaució.

Temes:

Divorci