Sense consentiment

Un home al banc dels acusats per crear un compte d’Instagram amb fotos íntimes d’una amiga

  • La fiscalia alerta de l’increment de delictes contra la intimitat per la difusió de contingut sexual a les xarxes

  • El ministeri públic reclama quatre mesos de presó per a l’acusat per revelació de secrets

4
Es llegeix en minuts

Amb les fotos íntimes que una amiga li havia enviat al mòbil feia temps, va crear un fals compte d’Instagram i les va pujar visibles per a terceres persones. Aquesta és la tesi que manté la fiscalia en el cas d’un veí d’un municipi de la província d’Alacant a qui ha portat al banc dels acusats com a presumpte autor d’un delicte de revelació de secrets i pel qual li demana quatre mesos de presó. La causa acaba d’arribar a un jutjat penal d’Alacant perquè se celebri el judici. L’última memòria de la Fiscalia General de l’Estat alerta precisament de l’auge d’aquest tipus de delictes, rere els quals hi ha «una banalització dels comportaments sexuals a través de les xarxes socials», tot i que en el ministeri públic no tenen dades fiables sobre quina ha sigut la seva evolució.

Segons l’escrit d’acusació a què ha tingut accés aquest diari, l’acusat i la víctima havien mantingut des del 2016 una relació d’amistat, en què van tenir també alguna trobada sexual esporàdica. En aquest temps, la jove va arribar a intercanviar amb l’acusat, a través del telèfon mòbil, fotografies i vídeos de caràcter íntim. La fiscalia afirma que quan va enviar aquestes imatges la dona no va donar en cap moment el seu consentiment perquè terceres persones poguessin veure el material.

La víctima va descobrir que el 27 d’agost del 2018, dos anys després d’enviar aquests arxius, les fotos apareixien en un compte d’Instagram amb el seu nom, precedit de la paraula «tot». El ministeri públic conclou que va ser l’acusat qui, en contra de la voluntat de la denunciant, va obrir aquest compte amb la col·laboració de terceres persones. El material que hi havia disponible en aquest perfil procedia de les fotos que ella li havia enviat en el passat. Entre aquestes imatges es podia veure la noia en roba interior i fins i tot amb els pits a l’aire. La víctima va presentar una denúncia i reclama la indemnització que li pogués correspondre per aquest atac contra la seva intimitat.

Revelació de secrets

La fiscalia considera que els fets són constitutius d’un delicte de revelació de secrets, pel qual reclama la pena de quatre mesos de presó i una ordre d’allunyament que l’impedeixi acostar-se o comunicar-se amb la víctima durant un any i mig.

En el judici, els informes aportats seran determinants, ja que s’ha requerit la denunciant perquè aporti tots els whatsaps o correus en què consti la remissió d’aquestes imatges a l’acusat, per tal de determinar si es corresponen amb quines van acabar publicades a la xarxa social. Per a la vista oral han sigut citats tant l’acusat com la víctima.

La causa ha arribat aquesta setmana a un jutjat penal d’Alacant procedent d’un altre òrgan judicial d’Elda, que va tramitar la causa després de la denúncia. Ara s’haurà d’assenyalar una data per a la vista, així com temptejar les parts per a la possibilitat d’arribar a una conformitat abans de la vista oral.

 

Casos com aquest són cada dia més freqüents als jutjats penals. L’intercanvi d’imatges íntimes a través de les xarxes socials sol acabar als tribunals quan aquestes arriben a terceres persones o es difonen a través d’internet. En uns casos són pirates informàtics els que tenen accés a aquest material, però en d’altres és un dels intervinents en aquestes pràctiques de sexe virtual que l’acaben convertint del domini públic.

Des de la Fiscalia General de l’Estat s’incideix que la difusió d’imatges de contingut sexual va associada freqüentment a una ruptura de parella, entre menors d’edat es pren com «un simple joc», ja que «es faciliten imatges sense que hi hagi cap relació sentimental prèvia». En alguns dels casos que s’han detectat a Espanya han participat menors de 12 i 13 anys d’edat que no perceben el risc que comporten aquestes conductes.

Les xifres durant la pandèmia

Notícies relacionades

En la memòria es reflecteix que els delictes contra la intimitat a la província d’Alacant durant el 2020 es mantenen al nivell d’altres anys. I això que van ser els mesos de la pandèmia i el confinament, en què l’ús de les xarxes va ser molt més habitual durant les restriccions. La memòria reflecteix un petit descens dels delictes contra la intimitat durant l’any passat, que passen de 105 a 102. Tot i que la xifra tampoc és gaire indicativa, ja que 44 corresponen a violacions de domicili. La memòria de la fiscalia explica que els delictes difosos per via informàtica no està quantificats, però que els recomptes manuals que s’estan fent en algunes zones indiquen que aquest tipus de delicte es manté al nivell d’anys anteriors.

Altres casos als jutjats de la província

A la província d’Alacant es tramiten casos per altres delictes contra la intimitat a les xarxes socials i la creació de perfils falsos amb imatges d’altres persones. Un dels casos més singulars és el d’un home que va crear un compte ‘fake’ amb imatges que una altra coneguda tenia publicades a les xarxes. Les fotos eren públiques i no tenien contingut íntim però van servir a l’acusat per crear un perfil amb què va entaular contacte amb una altra persona que va acabar enamorant-se’n. El fiscal el va acusar pels danys morals a l’afectat.