Cooperació entre estats

Espanya ven a Tailàndia 3,3 milions de vacunes contra la Covid a preu de cost

  • Les autoritats espanyoles també preveuen donar en un futur 22,5 milions de vacunes a països amb problemes de subministrament

Espanya ven a Tailàndia 3,3 milions de vacunes contra la Covid a preu de cost
1
Es llegeix en minuts
EFE

El Govern d’Espanya ha enviat aquest dissabte a Tailàndia un carregament de vacunes contra la Covid-19 venudes a preu de cost per ajudar les autoritats del país a pal·liar la seva escassetat de subministrament. Es tracta de part d’un import de 2,7 milions de vacunes de la farmacèutica nord-americana Pfizer i més de 614.000 de la suecobritànica AstraZeneca que les autoritats espanyoles han decidit vendre a cost de preu a Tailàndia, segons nvan indicar a Efe fonts diplomàtiques.

Tailàndia va ser un dels països que millor va respondre a la pandèmia amb una política primerenca de tancament de fronteres i restriccions, però la variant delta del coronavirus va desbaratar aquesta estratègia aquest any amb un increment exponencial dels casos. El país asiàtic acumula més d’1,69 milions de contagis, incloent-hi més de 17.000 morts, i ha inoculat fins ara el 30% de la seva població, principalment amb vacunes Sinovac, de fabricació xinesa, i AstraZeneca.

Notícies relacionades

El mes passat, Espanya també va anunciar la venda de 250.000 dosis de Pfizer a Nova Zelanda a preu de cost. D’altra banda, les autoritats espanyoles també preveuen donar 22,5 milions de vacunes a països amb problemes de subministrament, de les quals almenys 7,5 milions es destinaran a països Llatinoamericans. Les donacions es canalitzen a través de Covax, la iniciativa liderada per l’Organització Mundial de la Salut (OMS), l’Aliança de Vacunes (GAVI, en les seves sigles en anglès) i la Coalició per a la Innovació en la Preparació contra Epidèmies (CEPI).

L’ONU i l’OMS van presentar el 7 d’octubre un pla per vacunar el 40% de la població mundial abans que acabi l’any amb vista que a mitjans del 2022 el 70% del món estigui vacunat, la taxa mínima d’immunitat col·lectiva. Aquest objectiu implica que els països rics compleixin les promeses de donacions de dosi i acceptar que les farmacèutiques amb les quals tenen contractes firmats atenguin primer altres països més necessitats. Fins ara s’han administrat 6.400 milions de dosis contra la Covid-19, però hi ha una gran desigualtat, perquè els països rics i d’ingressos mitjans acaparen el 75% de les vacunes utilitzades. D’altra banda, en 56 països del món s’ha vacunat menys del 10% de la població i en una bona part de l’Àfrica Subsahariana, menys del 5%.