Incident a la T-1

Una àvia denuncia Aena i Vueling per abandonar-la al Prat

  • La família de Seriana Tiddia, una dona de 78 anys amb problemes de mobilitat, critica que els assistents de l’aeroport la van deixar a la seva sort després que Vueling li impedís entrar en un avió que ja havia pagat

  • L’aeroport del Prat nega els fets; Vueling assumeix la responsabilitat i s’ofereix a indemnitzar l’afectada

Una àvia denuncia Aena i Vueling per abandonar-la al Prat

FERRAN NADEU

4
Es llegeix en minuts
Elisenda Colell
Elisenda Colell

Redactora

Especialista en pobresa, migracions, dependència, infància vulnerable, feminismes i LGTBI

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Havia arribat a Barcelona el 30 de setembre per veure el seu fill. Seriana Tiddia és una dona italiana de 78 anys, diabètica i amb problemes de mobilitat per dolors al genoll. Segons denuncia el seu fill, la companyia Vueling li va impedir embarcar al seu avió de tornada a casa sense motiu aparent i el servei d’assistència contractat per Aena la va abandonar a la terminal, però ni els Mossos ni la Guàrdia Civil la van atendre. «És surrealista, han deixat una senyora gran abandonada a la terminal durant dues hores», es queixa el fill, Emanuele Piras, a EL PERIÓDICO. Aena nega que la deixessin abandonada; Vueling, que ha obert una investigació interna, ha acabat assumint la responsabilitat de l’ocorregut, que atribueix a «un error» seu. La companyia ha ofert a la dona 250 euros, però la família de l’afectada els ha rebutjat, segons ha indicat el seu fill.

Des que es va mudar de París a Barcelona, Piras va estar un any sense veure la seva mare per la pandèmia del coronavirus. El passat 30 d’octubre, Seriana Tiddia per fi va poder viatjar a Barcelona per primera vegada. «L’anada va ser genial, tot correcte: vam contractar el servei d’assistència a l’aeroport, la vaig anar a buscar... Tot va anar bé», explica Piras. El drama va ocórrer a la tornada, el vol VY6166 que l’havia de portar de tornada a Càller (Sardenya) aquest dijous. «Han tancat i abandonat la meva mare, una dona gran que necessita ajuda», es lamentava el fill.

A principis de la setmana, Piras va contractar un servei d’assistència a persones amb mobilitat reduïda. «La meva mare no entén l’espanyol i no pot caminar gaire; com que jo no podia entrar a la terminal 1 per les restriccions per la pandèmia, vaig pensar que amb l’assistència quedaria tot resolt», explica el fill, que en tot moment va estar en contacte telefònic amb la seva mare al Prat. «Els assistents la van portar a fer el ‘check-in’, va aconseguir la targeta d’embarcament, va deixar la maleta i va anar cap a la porta d’embarcament per agafar el vol», prossegueix. La família diu que va arribar al Prat a les 12 del matí i el vol, operat per Vueling i en direcció a Càller, sortia a les 2 de la tarda.

Tres hores per la terminal

Però a la porta d’embarcament la dona no va aconseguir entrar a l’avió. «Encara no entenem el motiu: tenia el bitllet, la documentació en regla i dues hores abans havia estat amb l’assistent», insisteix el fill. Fonts d’Aena confirmen que la família tenia contractat aquest servei i que la dona no va aconseguir entrar a l’avió. «A partir d’aquí, els assistents la van portar al taulell de Vueling per comprar un altre bitllet per l’endemà», explica el fill, que diu que va estar en contacte amb els assistents. «Jo em vaig negar a comprar un altre bitllet, però l’assistenta em va dir que ella havia de marxar, que havia d’atendre altres persones, i em va penjar», continua Piras.

Notícies relacionades

«Durant aquestes tres hores, la meva mare va estar sola per l’aeroport. Ni tan sols els policies (tant els Mossos com la Guàrdia Civil) la van ajudar. Per fi, a les sis de la tarda un altre assistent que acabava d’entrar a treballar li va fer parar un taxi perquè tornés amb mi a casa», prossegueix Piras. «Ha estat sola, abandonada, ningú l’ha atès; estem parlant d’una persona diabètica, gran, amb problemes per caminar... ¿Què és això, el tercer món?», es queixa Piras, que està disposat a denunciar als Mossos el tracte rebut. A més, han hagut d’abonar 62 euros del nou bitllet comprat per internet i 33 euros del taxi.

En canvi, des de l’Aeroport del Prat neguen que no li haguessin prestat l’ajuda contractada. «La passatgera ha estat en tot moment amb la persona d’assistència, que, una vegada arreglat el vol per l’endemà, l’han portat fins a un taxi fins a casa del seu fill», argumenten des d’Aena. «Això és rotundament fals», insisteix Piras. Per la seva part, Vueling diu que «lamenta molt l’ocorregut» i, un dia després, «continua investigant» els fets. Aquest divendres, Tiddia va aconseguir embarcar en el vol de tornada a casa, tot i que l’assistència, assumeix el fill, es va presentar mitja hora tard i no donava l’abast. «Una noia amb dos avis en cadira de rodes em va demanar si la podia ajudar», es queixa Piras. El fill ja ha demanat un full de reclamacions, està preparant una denúncia penal per abandonament i no prestar socors a la seva mare i ha comunicat al Consolat d’Itàlia el tracte rebut.