Avenç mèdic

L’OMS aprova la primera vacuna contra la malària

  • Un programa pilot portat a terme a Ghana, Kenya i Malawi va mostrar una reducció del 30% de la malaltia greu mortal

zentauroepp40979816 mozambique noviembre 2017 programa para la erradicacion de l171119172824

zentauroepp40979816 mozambique noviembre 2017 programa para la erradicacion de l171119172824

2
Es llegeix en minuts

L’Organització Mundial de la Salut (OMS) ha aprovat per primera vegada a la història l’ús generalitzat d’una vacuna contra la malària, que ja s’ha estat utilitzant com a part d’un programa pilot a Ghana, Kenya o Malawi, on s’han vacunat més de 800.000 nens des del 2019.

«Aquest és un moment històric. La tan esperada vacuna contra la malària per als nens és un gran avenç per a la ciència, la salut infantil i el control de la malària. L’ús d’aquesta vacuna, a més de les eines existents per prevenir la malària, podria salvar desenes de milers de vides joves cada any», ha ressaltat en roda de premsa el director general de l’OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

La malària continua sent una de les principals causes de malaltia i mort infantil a l’Àfrica subsahariana. El 2019, el continent africà va patir un 94% dels casos i les defuncions globals per paludisme. La majoria d’aquests agrupats a tan sols sis països (Nigèria, República Democràtica del Congo, Tanzània, Burkina Faso, Moçambic i el Níger). El col·lectiu més afectat pels contagis d’aquesta malaltia són els menors de 5 anys. El 67% de les morts globals per aquesta malaltia es concentren entre els més petits. 

Fins ara, la gran majoria d’esforços per lluitar contra aquesta malaltia, que mata 400.000 persones a l’any i n’infecta 213 milions a tot el món, s’ha destinat a tractar els pacients malalts i a intentar erradicar els focus de mosquits. L’últim informe sobre la qüestió suma gairebé 3.000 milions de dòlars invertits en un any per al control d’aquesta malaltia. Però, segons apunten els experts, el camí per erradicar aquesta malaltia passa per aconseguir una vacuna segura, eficaç i assequible. Només llavors podrem donar per controlada aquesta plaga.

Quatre dosis a partir dels cinc mesos

Basant-se en l’assessorament de dos òrgans consultius mundials de l’OMS, un per a la immunització i un altre per a la malària, s’ha recomanat que s’utilitzi aquesta vacuna, coneguda com a RTS,S/AS01 i desenvolupada per la companyia farmacèutica GSK, per prevenir la malària per ‘P. falciparum’ en els nens que viuen en regions amb una transmissió de moderada a alta. La vacuna s’ha d’administrar en un esquema de quatre dosis en nens a partir dels 5 mesos d’edat per reduir la malaltia i la càrrega de la malària.

Notícies relacionades

Les dades del programa pilot van mostrar una reducció del 30% de la malària greu mortal, «fins i tot quan s’introdueix en àrees on les mosquiteres tractades amb insecticida s’utilitzen àmpliament i hi ha un bon accés al diagnòstic i al tractament», explica l’OMS.

Igualment, els resultats indiquen que més de dos terços dels nens dels tres països que no dormen sota una mosquitera es van beneficiar de la vacuna. «La vacuna té un perfil de seguretat favorable. La seva introducció és factible, amb una cobertura bona i equitativa a través dels sistemes de vacunació ordinaris», afegeix l’organisme sanitari internacional de les Nacions Unides. Així mateix, es considera que la vacuna «és rendible en zones de transmissió de moderada a alta de la malària». El finançament del programa pilot prové d’una col·laboració entre tres organismes: Gavi, l’Aliança per a les Vacunes; el Fons Mundial de Lluita contra la Sida, la Tuberculosi i la Malària; i Unitaid.

Temes:

Vacunes Malària