Obituari

Mor el polèmic magnat francès Bernard Tapie

L’exministre, actor, empresari i dirigent esportiu mor de càncer als 78 anys després d’una vida marcada per acusacions de corrupció

Mor el polèmic magnat francès Bernard Tapie

EUROPA PRESS / AFP7

3
Es llegeix en minuts
Enric Bonet

El polifacètic magnat francès, Bernard Tapie, també exministre, actor, polèmic empresari i dirigent esportiu, ha mort de càncer als 78 anys, després d’una vida en què va ser erigit com a símbol de l’èxit social però també marcada per problemes amb la justícia i acusacions de corrupció.

«Dominique Tapie i els seus fills anuncien amb infinit dolor la mort del seu marit i el seu pare, Bernard Tapie, aquest diumenge 3 d’octubre a les 8.40 h, com a conseqüència d’un càncer», indica el comunicat enviat a ‘La Provence’.

Tapie, brillant i multifacètic però molt polèmic, va encarnar l’èxit a la França dels anys 1980, abans de veure’s involucrat en diversos casos de corrupció. Però el seu recorregut, al llarg de més de 40 anys de vida pública, va ser inusual, tant en la vida política com l’artística o esportiva, en què va exercir, entre altres activitats, com a president del club de futbol Olympique de Marsella, portant-lo a guanyar la Lliga de Campions.

El president francès Emmanuel Macron i la seva dona Brigitte van destacar «l’ambició, l’energia i l’entusiasme» de Tapie, que «van ser font d’inspiració per a generacions de francesos». El primer ministre, Jean Castex, el va qualificar d’«un lluitador», «un home molt compromès».

Gloria esportiva i presó

Fill d’un obrer, casat dues vegades i pare de quatre fills, Tapie va arribar a ser anomenat el «Zorro de les empreses», convertint-se alhora en estrella de la televisió. La seva vida com a dirigent esportiu va ser intensa. A mitjans dels vuitanta va muntar l’equip ciclista La Vie Claire, que va guanyar dos Tour de França (1985 i 1986) amb les seves estrelles Bernard Hinault i Greg Lemond.

El 1986 aconsegueix la presidència de l’Olympique de Marsella (OM) i fins avui és venerat per molts seguidors d’aquest emblemàtic club: Tapie va aconseguir el 1993 que fos, fins avui, el primer i únic equip de futbol francès a guanyar la Lliga de Campions.

«Marsella i Bernard es van conèixer fa algunes dècades per no separar-se mai més, com dues ànimes bessones (...)», va assegurar aquest diumenge l’adjunta a l’alcaldia d’aquesta ciutat, l’exsenadora socialista Samia Ghali. El 1989, Tapie es converteix en diputat i el 1992 és nomenat ministre de les Ciutats, però ha de dimitir dos mesos després per sospites d’abús de béns socials.

La seva vida ha estat marcada per problemes amb la justícia, i va ser precisament a l’OM on esclata el primer escàndol, amb el cas d’un partit de la lliga francesa manipulat. Va ser condemnat per complicitat de corrupció i suborn de testimonis i va passar 165 dies a la presó. Altres escàndols el portarien a la liquidació judicial d’algunes de les seves empreses o la pèrdua dels seus mandats polítics.

Un litigi de 30 anys

El maig passat, ja molt debilitat pel càncer, Tapie va comparèixer davant els jutges pel «cas de la seva vida», un vell litigi financer de 30 anys amb el banc Crédit Lyonnais al voltant de la venda del grup de material esportiu Adidas.

La fiscalia va sol·licitar contra ell cinc anys de presó, amb suspensió de pena, per complicitat d’estafa i desviació de fons públics. La decisió era esperada aquest dimecres.

Notícies relacionades

Malgrat la seva controvertida i enfeinada vida, Bernard Tapie, ‘El Fènix’ –títol d’una de les seves biografies–, seguiria sent al segle XXI una figura de la televisió, fins i tot com actor, que va interpretar, entre altres, el ‘Comissaire Valence’, una sèrie que es va estar en antena entre el 2003 i el 2008.

Això no l’impediria tornar als negocis, amb la compra el 2012 de diversos mitjans de premsa, entre els quals ‘La Provence’ a Marsella.

Temes:

Obituaris