Localitzat un conjunt insòlit de gravats rupestres a Alkerdi 2 (Navarra)
«Aquesta nova galeria ens ha descol·locat totalment», diuen els descobridors

Un conjunt insòlit de gravats rupestres, que responen a unes convencions gràfiques pròpies del període Gravetià (entre 28.000 i 20.000 anys), ha sigut localitzat a la cova Alkerdi 2 al municipi navarrès d’Urdazubi/Urdax.
Les troballes consisteixen en una dotzena de representacions figuratives gravades, entre les quals destaquen bisons, urs, cavalls i, de manera especial, quatre vulves, segons informa el Govern de Navarra, que afegeix que s’hi uneixen, almenys, cinc sèries de línies dobles traçades en pintura vermella.
Es localitzen en un entramat de galeries estretes a les quals s’accedeix per una gatera gairebé impracticable, tot això en un punt molt profund de la cavitat, dos pisos per sota de l’entrada actual.
L’estudi preliminar desenvolupat, coordinat per l’especialista en art rupestre prehistòric Diego Garate, de la Universitat de Cantàbria, serà presentat en les Jornades Europees de Patrimoni aquest dissabte a Urdazubi/Urdax.
De moment, i encara en ple procés d’investigació, assenyalen que es tracta d’un conjunt excepcional, ja que presenta unes característiques poc comunes en l’art rupestre paleolític.
Un aprenent
Sobre això, Olivia Rivero, de la Universitat de Salamanca i membre de l’equip d’investigació, apunta que «l’estudi tecnològic dels solcs gravats demostra que la persona que els va realitzar no tenia la destresa pròpia dels artistes, en aquest sentit, sembla un aprenent o inexpert perquè no és capaç de crear traços continus i segurs».
Aquest detall aparentment intranscendent té grans implicacions en les futures investigacions i interpretació de l’art rupestre, ja que «generalment, les parets semblaven reservades a aquelles persones amb una mestria artística com si l’accés a les mateixes estigués restringit, però aquesta nova galeria ens ha descol·locat totalment», indica Garate.
Les figures localitzades responen a unes convencions gràfiques pròpies del període Gravetià (entre 28.000 i 20.000 anys) i de l’àrea continental d’Europa, assenyalen els experts, que precisen que es diferencia de l’art peninsular de l’època on els exemples similars són molt escassos.
Les noves troballes s’uneixen a les pintures negres i vermelles i gravats localitzats el 2016 en el mateix projecte i que va suposar el descobriment d’Alkerdi 2 com la segona cova decorada del Paleolític coneguda a la Comunitat Foral.
Notícies relacionadesEn aquests moments, amb les investigacions encara en curs, la cova d’Alkerdi 2 resulta d’enorme importància per a un millor coneixement dels orígens de l’expressió artística tant a Espanya com a la resta d’Europa.
La història de les coves d’Alkerdi i Berroberría com a jaciments arqueològics arrenca el 1930 quan N. Casteret descobreix els primers gravats rupestres paleolítics per a Navarra.
- Investigació oberta El nen mort a Valls va estar tot el matí al cotxe mentre el pare treballava
- Això és el que significa que els fills no facin cas als seus pares a la primera, segons el psicòleg Álvaro Bilbao
- Ocupació pública El Govern aprova aquest dimarts la pujada salarial del 0,5 % pendent per als funcionaris, segons CCOO i UGT
- Mercat immobiliari Així va fracassar al Regne Unit la idea que ara impulsa Catalunya: préstecs perquè els joves comprin una casa
- Universitat Catorze universitàries acusen un catedràtic de la UB d’abús sexual
- Cel·lulitis: Tot el que cal saber sobre la “pell de taronja”... i consells per desfer-se’n
- Tragèdia a Lleida Jordi i Omar, les dues víctimes de l'incendi de Torrefeta: "Vam sortir a buscar-los, però era com estar a l'infern"
- Universitat ¿Qui és Ramón Flecha, el catedràtic de la UB acusat d’abús sexual per 14 universitàries?
- Nou permís El Barça podrà mantenir les obres 24h al Camp Nou en el compte enrere per a l'estrena
- Patrimoni artístic El MNAC presentarà un segon escrit al jutjat per reiterar la «incapacitat tècnica» del trasllat de la pintures de Sixena