Erupció a La Palma

¿Quants volcans actius hi ha al món?

  • Un fenomen que a Espanya resulta inusual és molt menys estrany en altres racons del planeta

¿Quants volcans actius hi ha al món?
1
Es llegeix en minuts

Sens dubte, Europa s’ha convertit en el centre de l’activitat volcànica al món. El despertar de l’Etna a Itàlia i del Cumbre Vieja a La Palma han posat el Vell Continent en alerta per la lava que arrasa a terra i les cendres que ennuvolen l’ambient. És una estampa tan inusual a Espanya que diverses generacions només havien vist escenes semblants a les pel·lícules. Tot i que, si bé és veritat que ningú dubta de l’espectacularitat de les imatges, tenen poc a veure amb les imatges que es veuen, per exemple, en les adaptacions al cine de la catàstrofe de Pompeia.

No obstant, un fenomen que a molts ens resulta inusual és molt menys estrany en altres racons del planeta, territoris acostumats al violent rugir dels volcans.

Segons un estudi recent portat a terme pel Programa Global de Vulcanologia del Smithsonian dels Estats Units, a tot el món hi ha 1.359 volcans actius i des de començament d’any s’han registrat al voltant de 70 erupcions.

Sens dubte, la zona més candent quant a activitat volcànica és en el ben anomenat Anella de Foc, també conegut com a Cinturó de Foc del Pacífic. La seva extensió de 40.000 quilòmetres concentra el 75% de volcans de la Terra. Entre les desenes de territoris compresos hi ha la zona muntanyosa de l’oest de l’Argentina, Colòmbia, algunes zones dels Estats Units, illes de Rússia, el Japó o Nova Zelanda. Però, sens dubte, el país marcat en vermell és Indonèsia. A més d’erupcions periòdiques, aquesta activitat volcànica porta l’aparició de terratrèmols.

Notícies relacionades

Per trobar els que tenen una erupció més activa cal traslladar-se a Guatemala (volcans de Foc) i Indonèsia (Semeru). També l’Equador (Reventado i Sangay) i la serralada occidental dels Andes (Sabancaya, Ampato i Hualca Hualca).

A Espanya

Referent a Espanya, la zona d’activitat volcànica es concentra en la gran majoria a les illes Canàries, però també en territoris que banya el Mar Mediterrani. En concret, el Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa, a Girona, compta amb gairebé 40 volcans. També estan marcades en vermell les illes Columbretes, Campos de Calatrava, cap de Gata i Cofrentes.