Per la pandèmia

Els avortaments van descendir el 2020 després de tres anys de repunt

  • Sanitat considera que la «situació excepcional provocada per la pandèmia» ha pogut motivar la baixada

2013 Marxa de dones perl’avortament lliure i gratuït a BCN

2013 Marxa de dones perl’avortament lliure i gratuït a BCN / ARXIU / JAUME MOR / AGUSTÍN CATALÁN / RICARD CUGAT

1
Es llegeix en minuts
Patricia Martín
Patricia Martín

Periodista

Ubicada/t a Madrid

ver +

Coincidint amb el Dia Mundial de l’Avortament Segur i amb la jornada en què el Govern ha tret a consulta pública la reforma de la llei de terminis aprovada fa 11 anys, amb l’objectiu de treure els «obstacles» i que el dret sigui «efectiu i ple» a Espanya, el Ministeri de Sanitat ha publicat les dades de les interrupcions voluntàries d’embaràs efectuades el 2020. El registre estatal indica que es van produir 88.269 avortaments, un 10,97% menys que l’any anterior. El descens es produeix després de tres anys en què es van registrar petits repunts i pot estar motivat, segons la Direcció General de Salut Pública, per la «situació excepcional causada per la pandèmia», que també va provocar sobretot en els mesos de confinament dur el descens de tota mena d’operacions i consultes sanitàries. De fet, la baixada es va produir en totes i cadascuna de les comunitats autònomes i en totes les edats, segons destaca Sanitat en una nota de premsa.

Notícies relacionades

La taxa d’interrupció voluntària de l’embaràs es va situar el 2020 en 10,3 per cada 1.000 dones d’entre 15 i 44 anys, davant l’11,5 del 2019. El registre indica, a més, que la majoria dels avortaments es van realitzar en les primeres setmanes d’embaràs. El 71,85% es van registrar abans de la vuitena setmana de gestació, mentre que només el 0,18% es va produir més enllà de la vint-i-tresena setmana. Quant a l’ús d’anticonceptius, segons les dades, el 41,31% no n’utilitzava cap.

I, de nou, la majoria de les intervencions es van realitzar en centres privats, situació que la reforma del Govern preveu corregir. En concret, el 84,5% van ser centres derivats, concertats o no, i només el 15,4%, en centres públics.