Coronavirus

Prebiòtics: tresors de la dieta anti-Covid

Expertes assenyalen que serveixen d’aliment per a la flora bacteriana que ens pot ajudar a portar millor la malaltia causada pel SARS-CoV-2

Prebiòtics: tresors de la dieta anti-Covid

M. M.

2
Es llegeix en minuts

Parlar de dieta anti-Covid pot suposar obrir la porta a crítiques de tot tipus de metges o científics que assenyalen que encara no hi ha prou evidència científica per demostrar empíricament que menjar uns aliments o d’altres ens ajudin a evitar el SARS-CoV-2 o portar-lo sense gravetat. On sí que hi ha assentiment generalitzat és quecom millor estiguem alimentats, millor podrem enfrontar una possible infecció.

Davant l’imminent inici del curs escolar i amb els nens de menys de 12 anys i gran part dels adolescents sense haver rebut la pauta completa de la vacuna anti-Covid, eminències científiques com Sonia Villapol proposen cuidar al màxim l’alimentació.

Abans de recordar les seves paraules, definim què és la microbiota segons el diccionari de la Reial Acadèmia Espanyola: flora microscòpica que resideix en un organisme. És a dir, el conjunt de bacteris que tenim per exemple a l’intestí.

«La microbiota sana –assenyala Sonia Villapol– produeix components beneficiosos i si n’hi ha un dèficit o desapareix un bacteri pel Covid estaria bé reemplaçar-la. Com a prevenció, és superimportant menjar bé, amb vitamines, per tenir una microbiota sana i d’aquesta manera estàs protegit en cas que t’infectis. El menjar, la flora bacteriana, són moduladors del sistema immune i la Covid ataca el sistema immune a part del respiratori».

Villapol afegeix que «els prebiòtics et canvien la flora bacteriana. Estem analitzant si aquests canvis poden ajudar la gent que té Covid persistent; si aquests bacteris poden actuar com a biomarcadors que indiquin si una persona a llarg termini amb Covid persistent anirà a millor o a pitjor».

Una qüestió sorgeix: ¿què són els prebiòtics? Aclarim que no són el mateix que els probiòtics. Aquests són aliments com el quefir, considerat així perquè és fermentat; iogurt, derivats de la soja, vinagre de poma, xucrut, xocolata, miso, te kombucha.

Notícies relacionades

«Els prebiòtics estan formats per sucres o hidrats de carboni fermentables que no són digeribles i serveixen d’aliments per als probiòtics, que són els bacteris vius. És important que en la nostra dieta incloguem aliments frescos i de temporada del regne vegetal perquè la microbiota sigui competent, ja que en depèn el 80% de les defenses i la serotonina. El benestar emocional depèn de la salut dels probiòtics, de la salut d’aquesta flora intestinal que, al seu torn, depèn de la ingesta dels prebiòtics», explica la nutricionista i farmacèutica Amil López Viéitez.

Aquesta experta de Vigo assenyala que «aliments interessants com a prebiòtics són la ceba, espàrrecs, espinacs, all, porro, remolatxa, fruita fresca de temporada». I fins i tot inclou l’oli d’oliva, que «tot i que no té hidrats de carboni fragmentables afavoreix l’activitat dels probiòtics. L’oli d’oliva i el formatge de cabra activen l’activitat dels probiòtics i la microbiota, per això es consideren prebiòtics». Altres autors hi afegeixen les patates, cereals, inclosa la quinoa, cigrons i llenties.

Temes:

Coronavirus