Medi ambient

El fiscal actua contra Endesa per la multitudinària mort d’aus electrocutades

2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El fiscal de Medi Ambient de Barcelona, Antoni Pelegrín, ha sol·licitat a un jutjat de Vic que amb «la urgència més gran» requereixi a la companyia Endesa la reparació d’una sèrie de pals o trams de línia elèctrica deficients i que han ocasionat en els últims mesos multitud d’electrocucions d’ocells, molts d’ells protegits. Aquesta petició ha sigut dirigida a l’òrgan judicial que està tramitant la querella interposada contra la companyia elèctrica per dos delictes ecològics per la mort d’aus.

L’acusació pública atribueix als encausats no complir les normes que «imposaven l’obligació de mantenir les xarxes elèctriques en condicions tècniques adequades i sense fer malbé o posar en perill la fauna i el medi ambient en general». Les línies elèctriques distribuïdes al llarg d’Espanya ocasionen la mort d’uns 33.000 rapaços a l’any. La querella detalla l’electrocució d’espècies protegides, com la cigonya blanca, l’aligot, l’àguila marcenca, l’astor i el mussol reial, entre d’altres. El simple gest de desplegar les seves ales provoca que toquin els cables i rebin una descàrrega. O simplement moren al posar-se en una torre.

El fiscal ha comunicat al jutjat, segons la documentació a què ha tingut accés EL PERIÓDICO, que ha rebut informació dels Agents Rurals de «més episodis d’electrocució d’aus» en línies elèctriques «responsabilitat» de la companyia i «de les persones investigades» (hi ha sis directius querellats), com a màxims responsables del seu correcte funcionament. El representant del ministeri públic precisa que aquests incidents són indicatius «de la situació de risc greu que suposen» les instal·lacions sota sospita i que tenen els cables «sense cap protecció que eviti» la mort dels ocells.

Enclavaments sota sospita

Notícies relacionades

Almenys, s’han constatat en els últims mesos electrocució d’aus en diversos trams de subministrament elèctric, com els que passen pels municipis d’Hostalets de Pierola, Calonge de Segarra, Calaf, Igualada, Òdena, Santa Eugenia de Berga, Tona, Pinós, Gelida, Perafita, Bellprat, Sant Martí d’Abars, entre molts d’altres. Només en un dels dos escrits presentats apareixen 27 enclavaments on s’han produït morts. Les aus afectades són molt diverses: cigonyes, voltors, àguiles, xoriguers i més.

La querella remarca que Endesa està subjecta a una normativa que li imposa «l’obligació d’adoptar en l’exercici de la seva activitat les mesures necessàries per evitar els riscos o danys que el transport de l’energia elèctrica comporta, no només per a les persones sinó també per a la flora, la fauna i, en general, el medi ambient». Per tant, precisa el fiscal, «està obligada a no posar en risc o danyar greument la biodiversitat que viu en estat silvestre i que pot entrar en contacte amb les seves instal·lacions industrials de transport de l’energia elèctrica». La direcció general de Polítiques Ambientals de la Generalitat va remetre al seu dia al fiscal un mapa (de 2014) que localitzava 1.089 esteses susceptibles de ser renovades en zones d’especial protecció per a les aus (ZEPA). El 95% pertanyien a Endesa. Aquesta companyia ha anunciat una inversió de 4,6 milions per solucionar aquests problemes.

Temes:

Endesa