PROCÉS JUDICIAL

El fiscal demana per primera vegada presó per un tuit racista

  • El ministeri públic reclama dos anys de presó per a la dona que va difondre una ‘fake news’ sobre els menes al considerar-ho un delicte contra els drets fonamentals

El fiscal demana per primera vegada presó per un tuit racista
3
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Primer escrit d’acusació de la fiscalia a Catalunya per una ‘fake news’ o notícia falsa contra els menors immigrants no acompanyats. L’acusada és R. M. M. C., que va publicar el 2019 al seu compte de Twitter un vídeo gravat en un centre educatiu del Brasil amb escenes violentes fent-lo passar per un a Espanya. El fiscal contra els delictes d’odi de Barcelona Miguel Ángel Aguilar li reclama dos anys de presó, multa de 6.480 euros i inhabilitació especial per a professió i ofici educatiu durant set anys. Un altre jutjat tramita una segona denúncia contra una altra persona també per una falsa notícia.

El fiscal atribueix a R. M. M. C. un delicte contra els drets fonamentals en la seva modalitat de lesió de la dignitat per motius de discriminació relatius a la nació i origen, amb l’agreujant de difusió per internet. Al seu escrit d’acusació, al qual ha tingut accés EL PERIÓDICO, Aguilar afirma que les ‘fake news’ tenen una «gran presència a internet, particularment a les xarxes socials, i tendeixen deliberadament a aprofitar moments o incidents d’actualitat amb fort impacte o commoció social, aportant material audiovisual inveraç o tergiversant per fer creure als receptors que estan relacionats».

En aquest sentit, el fiscal precisa que, cap a les 4.30 hores del 13 de juny del 2019, l’acusada va publicar al seu compte de Twitter, «xarxa social amb un potencial accés per cinc milions d’usuaris a Espanya», un fragment de 45 segons d’un vídeo en què es pot observar com dins d’una aula d’un centre educatiu diversos alumnes criden i tiren papers a la professora. A les imatges reprodueixen també com els menors tiren i tomben cadires i taules, entre xiscles i «rialles de burla» cap a la docent.

Gravat al Brasil

Al cap de dos minuts, R. M. M. C. va enllaçar el vídeo amb el següent text: «Envio vídeo d’un centre educatiu per a emigrants il·legals. Mireu com agraeixen la nostra acollida». La investigació policial va permetre comprovar que la gravació recull fets que no van succeir al Brasil i que no té res a veure amb menors d’edat que hagin emigrat a Espanya», segons el fiscal.

Segons la seva opinió, amb la difusió d’aquest «impactant» vídeo i el text, la imputada pretenia, «amb manifest menyspreu a la veritat i de forma massiva i indiscriminada» entre els potencials usuaris de Twitter, «associar un comportament violent a les aules amb els menors no acompanyats procedents d’altres país» que arriben a Espanya.

Tot això, incideix el fiscal, «a fi de difamar-los, associant-los de forma generalitzada amb actes incívics, violents i de falta de respecte a l’autoritat del professorat». La intenció, remarca, és desprestigiar aquests menors i contribuir «d’aquesta forma a despertar, potenciar o augmentar entra la població prejudicis i estereotips contra aquest col·lectiu de persones, especialment vulnerables, amb el consegüent risc de generar sentiments de rebuig i animadversió social davant ells».

Denúncia de la Síndica

Notícies relacionades

La investigació sobre aquest cas es va iniciar el juliol del 2019. La Síndica de Greuges de Barcelona va denunciar a la fiscalia la difusió per internet i les xarxes socials del vídeo amb expressions que associaven interessadament els menors immigrants amb violència a les aules. Una setmana després la fiscal en cap de Barcelona va encarregar la investigació al fiscal d’odi, Miguel Ángel Aguilar, que va demanar a la unitat d’investigació de radicalismes a la xarxa, de la comissaria d’informació dels Mossos, que busquessin l’origen de la gravació.

Al cap d’uns mesos, la policia va entregar dos atestats en què identificava alguns autors que havien difós el vídeo per Twitter i Facebook, i que residien a Conca, Lleó, Granada i Madrid. El fiscal va remetre aquests informes a les fiscalies provincials corresponents perquè ho investiguessin. A l’altre informe s’identificava la titular d’un compte de Twitter, l’ara acusada i veïna de Sant Joan Despí, cosa que va permetre a la fiscalia presentar una querella en contra seu. 

Temes:

Menas