Pandèmies

La Covid provoca un «efecte devastador» en la sida, la tuberculosi i la malària

  • La lluita contra les tres grans pandèmies retrocedeix per primera vegada en 20 anys 

La Covid provoca un «efecte devastador» en la sida, la tuberculosi i la malària

The Global Fund

3
Es llegeix en minuts
Patricia Martín
Patricia Martín

Periodista

Ubicada/t a Madrid

ver +

Tot i que els ulls del món estan posats en la batalla contra la Covid, la forta expansió d’aquest virus està perjudicant greument la lluita contra les altres tres grans pandèmies de la humanitat: la sida, la malària i la tuberculosi, que cada any maten més de dos milions de persones. Segons l’últim informe del Fons Mundial, el moviment global que uneix països, sanitaris, sector privat i societat civil, el coronavirus ha tingut un efecte tan «devastador» que els programes de prevenció i tractament que van començar el 2002 han retrocedit per primera vegada en 20 anys.

«Per celebrar el nostre 20 aniversari teníem pensat dedicar l’informe de resultats a les extraordinàries històries de valor i resistència que han fet possible avançar contra el VIH, la tuberculosi i la malària. No obstant, les xifres de 2020 ens obliguen a adoptar un enfocament diferent. Confirmen el que temíem que pogués passar quan va arribar la Covid-19», destaca Peter Sands, director executiu del Fons Mundial.

Aquestes xifres indiquen que el nombre de persones que van rebre tractament per a la tuberculosi resistent als medicaments als països on el Fons inverteix va caure un aclaparador 19% el 2020 i, per a la tuberculosi ultra resistent, un 37%. I el nombre de pacients seropositius amb tuberculosi que rebien tractament per a les dues infeccions va disminuir un 16%. 

La sida

L’informe també mostra un descens important en les proves i els serveis de prevenció del VIH dirigits a poblacions vulnerables que ja es veien molt afectades per una malaltia que els països desenvolupats han aconseguit mitigar. Així, es van realitzar proves diagnòstiques a 104 milions de persones, xifra que suposa un descens del 22% respecte a l’any anterior i, per tant, un retard en l’inici del tractament. I el nombre de persones que van rebre serveis de prevenció es va reduir un 11% (un 12% en el cas dels joves). Així mateix, el percentatge de mares que van rebre medicaments per evitar transmetre el VIH als seus nadons va caure un 4,5%.

La lluita contra la malària no ha sortit tan mal parada, perquès es van aconseguir adaptar les activitats de prevenció a la irrupció de la Covid. El Fons considera que «el progrés es va mantenir estable i no va avançar».

Més morts

La problemàtica conjuntura es traduirà en més infeccions i, previsiblement, més morts, segons avisa en declaracions a EL PERIÓDICO la directora de Relacions Externes del Fons, Françoise Vanni. L’objectiu per al 2030 d’acabar amb les tres epidèmies «és ara més difícil d’aconseguir».

La part positiva és que la lluita contra la Covid s’ha beneficiat de les infraestructures creades per aturar les tres grans epidèmies prèvies. «Els països on invertim han respost utilitzant els mateixos laboratoris, els sistemes de vigilància, les xarxes comunitàries, els treballadors sanitaris formats i les cadenes de subministrament, cosa que ha permès que el mal pel coronavirus sigui menor», afirma Vanni. «Els socis saben què fer, però necessiten suport», afegeix.

El suport

De fet, el consorci multilateral calcula que es necessiten 17.000 milions de dòlars per reforçar la batalla mundial contra la Covid (7.000 d’ells, urgents), especialment per impulsar l’adquisició de proves diagnòstiques i d’elements bàsics com els equips de protecció als països menys desenvolupats. «Es parla molt de vacunes, però on fan falta més diners és en això», assenyala.

Així mateix, la directiva del Fons Mundial demana «aprendre les lliçons» dels programes que sí que han «resistit». Entre ells destaca un augment de gairebé un 9% del nombre de persones amb tractament antiretroviral per al VIH i un creixement del 17% en el repartiment de mosquiteres per protegir les famílies de la malària, malgrat el tancament de fronteres.

Notícies relacionades