Aules obertes

Tornada al col·le a Madrid: sense nervis i amb termòmetres

  • Pares i mares afronten amb moltíssima més tranquil·litat l’inici del curs escolar atès l’èxit de l’any passat

Tornada al col·le a Madrid: sense nervis i amb termòmetres

David Castro

2
Es llegeix en minuts
Olga Pereda
Olga Pereda

Periodista

ver +

A finals d’agost del 2020, ‘Charlie Hebdo’ va retratar en una macabra portada el sentiment d’angoixa de molts pares i mares davant la tornada al col·le: un nen i una nena amb una motxilla en forma de taüt. Aquest curs –tercer de pandèmia– les coses són molt diferents. El risc continua, però la vacunació i el fet que l’any passat les coses anessin com la seda fa que els progenitors confiïn en l’escola. A Madrid, els centres educatius han obert avui les portes. Ho han fet entre el caos habitual del primer dia i la il·lusió dels alumnes per tornar-se a veure després de les vacances. Hi havia nervis i rialles. I algun plor. Però els pares i mares respiraven tranquils.

«L’any passat estàvem molt nerviosos. Tot eren incerteses i pensàvem que al segon dia el nostre fill ja estaria contagiat o en quarantena preventiva. I, no obstant, no vam tenir ni un sol confinament a l’aula. Avui l’he deixat al col·le amb total tranquil·litat», explica a les portes d’un centre escolar de Chamberí David López, pare d’un nen de sis anys.

«El meu fill ahir estava tremolant una mica. Però d’emoció, perquè volia veure els amics», destaca la mare d’un nen de segon de primària. «El meu està molt preocupat perquè han barrejat els grups i no li ha tocat amb el seu millor amic. Tardarà a acostumar-se a la seva nova classe, però ho farà», explicava una altra.

La rutina és la de l’any passat: termòmetres a l’entrada del recinte (una mesura anti-Covid que aquest any no s’aplicarà a Catalunya), entrades esglaonades i mascaretes a tot arreu. A diferència del curs passat, no hi ha desdoblament per tenir menys alumnes per aula, així que, almenys a primària, tornen les classes de 28 nens i nenes. Una altra diferència important que permet veure que els protocols estan més relaxats i flexibles que en el curs 2020-21 és que les ‘bombolles’ es barregen i poden jugar als esbarjos, a l’aire lliure i amb mascareta.

També han tornat les extraescolars, que l’any passat –almenys en l’inici del curs– estaven pràcticament vetades pel risc que implicava la barreja d’alumnes de diverses classes. Aquest any, les escoles ja estan anunciant la llista d’activitats, que més que un complement acadèmic és l’engranatge que permet als progenitors poder conciliar la vida laboral amb la familiar. 

Notícies relacionades

Si els nens s’organitzen, també els pares i mares. Els xats ja estaven completament operatius. A última hora del matí van aparèixer els habituals missatges dels professores, enviant il·lusió i energia i, de passada, recordant als més endarrerits la llista de material. Llàpissos, retoladors, cartolines, ceres... per valor de 55,85 euros, als quals s’ha d’afegir l’import dels llibres de text. Al contrari que l’any passat, quan fins i tot els llàpissos anaven marcats amb el nom de l’estudiant i no es podien deixar ni bolis, aquest any aquest protocol salta pels aires.

Tot fa pensar que el curs anirà com la seda. S’hauran d’esperar uns mesos per veure si, efectivament, les aules són llocs segurs davant la Covid.

Temes:

Nou curs