El monestir de Poblet expressa la seva «vergonya i dolor» pel cas d’abusos a una nena

  • La comunitat religiosa remarca la seva plena disposició que s’investiguin els suposats tocaments d’un monjo a una nena de 5 anys

Monasterio de Poblet

Monasterio de Poblet

1
Es llegeix en minuts

«Avergonyits, adolorits i penedits». Aquest diumenge el Monestir de Poblet ha entonat el ‘mea culpa’ en una contundent homilia en què la comunitat benedictina dona la cara després de la detenció d’un dels seus monjos per un suposat cas de tocaments a una menor de 5 anys comès el 15 d’agost passat. El religiós, de 68 anys, va quedar en llibertat amb càrrecs el 26 d’agost, acusat d’un delicte contra la llibertat sexual després d’haver sigut fotografiat amb la nena per un turista alemany que visitava el recinte.

L’abat de Poblet, Octavi Vilà, ja va retirar el sospitós de tota activitat i el va dispensar d’haver de seguir la regla de la clausura, perquè pugui sortir del monestir, però aquest diumenge la comunitat ha volgut expressar la seva consternació i repulsa. «El dubte ens enfosqueix amb allò que hagi pogut donar lloc a escàndol, per això tenim el màxim interès que la justícia aclareixi els fets i així poder arribar a la veritat que ens pugui fer lliures», ha afirmat.

«Peca tota la comunitat»

Notícies relacionades

En l’homilia també s’ha incidit en el fet que el monestir s’ha posat en tot moment a disposició de tota investigació «sense objeccions ni restriccions» perquè s’aclareixin els fets al més aviat possible. «La curació arriba únicament quan es coneix la veritat i és precís apartar tot allò que la pugui enfosquir, amb les conseqüències que això tingui», ha dit. Perquè, si un germà de comunitat comet una falta, quan peca, en certa manera es pot dir que peca tota la comunitat, sigui per acció o per omissió, i el superior ha de ser el primer en assumir-ho i darrere d’ell, cada germà».

En aquest sentit, s’han recordat les paraules següents del papa Francesc: «Mirant cap al futur mai serà poc tot el que es faci per generar una cultura capaç d’evitar que aquestes situacions no només no es repeteixin, sinó que no trobin espais per ser encobertes i perpetuar-se. El dolor de les víctimes i les seves famílies també és el nostre dolor, per això urgeix reafirmar una vegada més el nostre compromís per garantir la protecció dels menors i dels adults en situació de vulnerabilitat».