Originat al cremar-se un cotxe

L’incendi d’Àvila ja porta cremades almenys 12.000 hectàrees

L’incendi d’Àvila ja porta cremades almenys 12.000 hectàrees

AFP / César Manso

2
Es llegeix en minuts
EFE

La Junta de Castella i Lleó ha autoritzat el retorn a casa del miler de veïns que van haver de ser evacuats dels seus domicilis per la proximitat de les flames de l’incendi que es va declarar dissabte passat entre els municipis de Navalacruz i Cepeda de la Mora, a la província d’Àvila, i que ha cremat almenys 12.000 hectàrees. Aquest incendi es va declarar a les 10.44 del matí a l’altura del quilòmetre 38 de la N-502 (Àvila-Còrdova), on es va començar a cremar un cotxe, i des d’aquest punt les flames es van estendre cap a la muntanya pròxima, causant l’incendi més greu d’aquest cap de setmana a Espanya.

El delegat territorial de la Junta a Àvila, José Francisco Hernández, que ha fet l’anunci de la tornada, ha agraït la «comprensió» dels veïns afectats, del municipi de Sotalbo i la seva pedania de Palacio, així com els habitants de Villaviciosa i Robledillo, dos annexos de Solosancho. Tots van haver d’abandonar casa seva dissabte de matinada, quan el foc es va agreujar. Segons ha recordat Hernández, tots van ser desallotjats «pel perill de les seves vivendes i els entorns urbans en què vivien» i alguns van ana a l’espai habilitat per l’Ajuntament d’Àvila a tal efecte.

La Junta manté el nivell 2 de perillositat, en una escala de 0 a 3, per aquest incendi que continua actiu, amb un perímetre d’entre 70 i 90 quilòmetres i que ha cremat «no menys de 12.000 hectàrees». «Es treballa en unes condicions adverses, amb unes fortes ratxes de vent» que estava previst que amainessin a partir de les 21.00 hores i que també baixés considerablement la temperatura, ha assenyalat el delegat de la Junta. Serà el moment en què el contingent de més de 500 persones desplegat «farà una tasca molt important», ja que hi ha «la creença equivocada que només els mitjans aeris són els que sufoquen els incendis», tot i que sí que juguen una part important, ha afegit.

Tasques en curs

El dispositiu compta amb més de 20 mitjans aeris, 10 tècnics desplaçats a la zona, 17 quadrilles de terra, 18 camions autobombes, 26 agents mediambientals, 3 buldòzer, 30 quadrilles d’especialistes en la lluita contra incendis forestals (ELIF) i 7 helicòpters.

Notícies relacionades

Per part del Ministeri per a la Transició Ecològica i Repte Demogràfic s’han incorporat diverses dotacions de la Unitat Militar d’Emergències (UME), 12 brigades d’investigació d’incendis forestals (BRIF), 1 avió de coordinació i 4 helicòpters de diverses comunitats.

Aquest dilluns a la nit només es manté tallada al trànsit la carretera AV-905, del quilòmetre 22,000 al 46,000, després d’obrir-se el tram del quilòmetre 9,000 al 35,000 de l’AV-900, entre Navalmoral i San Juan de la Nava. Precisament en aquesta zona es concentren els esforços de l’operatiu per impedir que les flames arribin a les localitats de Navalmoral i San Juan del Molinillo.